Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. Bez obalu s K. Konečnou

10. 7. 2022

26. Bez obalu s K. Konečnou

 

I přesto, že začaly prázdniny, tak Vás zdravím u Bez obalu, na které se můžete těšit i v letních měsících.

 

Máme tady další průzkum poukazující na alarmující ekonomickou situaci českých domácností. Je smutným faktem, že z podobných průzkumů se v uplynulých týdnech stává pomalu evergreen. Jsem zvědavá, kolik takových průzkumů ještě bude muset vyjít, nebo jaká data to budou, aby se konečně asociální Fialova vláda probrala ze své letargie. Podle květnového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky byly minulý týden zveřejněny, totiž už polovina (!) dotázaných lidí uvedla, že nemůže vyjít se současným příjmem. Data zároveň ukázala, že sami lidé vnímají aktuální ekonomický propad jako nejhorší v historii samostatné České republiky. Až 83 % dotázaných navíc hodnotí ekonomickou situaci v zemi jako špatnou. Podíl takto smýšlejících se navíc od podzimu zvýšil o 20 %. Posledním údajem z tohoto průzkumu, který podle mě stojí za zmínku, je skutečnost, že až 58 % respondentů uvedlo, že se jim za poslední tři měsíce nepodařilo vůbec nic uspořit. A vláda se zatím topí ve vlastních skandálech, místo toho, aby se snažila něco dělat s touto celospolečenskou skepsí, kdy mladí lidé prakticky nemají naději, že by se někdy dočkali vlastního bydlení, zatímco senioři pomalu ani nemají na léky a na jídlo. Ba dokonce nestojí potravinová a bytová krize panu premiérovi během jeho projevu ani za zmínku... Možná proto, aby s ní nemusel nic dělat a mohl i nadále zůstávat v roli nezúčastněného pozorovatele.

 

Ono zadržování informací, respektive selektivní nakládání s nimi, ostatně u nás není pouze doménou vlády, ale jak se zdá, tak také naší nezávislé veřejnoprávní televize. Televize, které na poplatcích zřejmě v blízké budoucnosti budeme odevzdávat ještě více, než jsme byli doposud zvyklí. Asi proto, jak skvěle plní funkci hlídacího psa té naší ukázkové demokracie. Nyní se v souvislosti s kauzou Hlubuček objevily i informace o České televizi. Bývalá reportérka pořadu 168 hodin a Reportéři ČT, Markéta Dobiášová, která pro Českou televizi pracovala ve funkci investigativní redaktorky dlouhých 17 let, se na sociálních sítích ostře pustila do vedoucího Reportérů ČT, Marka Wollnera. Ze slov Dobiášové vyplývá, že Česká televize disponovala informacemi o kauze kolem exnáměstka Hlubučka téměř tři roky, ale kvůli tlaku bývalých novinářů, nyní spjatých s hnutím STAN, tyto informace odmítala zveřejnit. Právě Markéta Dobiášová totiž scénář reportáže o podivných okolnostech prodeje pozemků u metra Palmovka a Holešovického nádraží odevzdala vedení pořadu již v listopadu 2019, reportáž se však realizace a zveřejnění po tlaku ze strany hnutí STAN nedočkala.

 

Nedokážu posoudit, nakolik je to jen pouhá shoda náhod, nebo úmysl. Každopádně korupční skandál STANu a rozsáhlá síť kontaktů kolem pánů Redla, Hlubučka a ostatních tak zjevně sahá ještě dál, než se původně myslelo.

 

Nyní ještě k jedné zprávě do zahraničí: Jistě si všichni pamatujete, že v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump jednostranně odstoupil od jaderné dohody s Iránem, kterou vyjednal jeho předchůdce Barack Obama, a podle níž se Irán zavázal se vzdát jaderných zbraní. Pokud nebude dohoda obnovena v dohledné době, tak již nic nezabrání Iránu stát se další jadernou velmocí. 

 

Minulý týden byly rozhovory mezi Spojenými státy a Íránem ve Vídni po čase obnoveny a bylo konstatováno, že je shoda na 99 %, a zbývá poslední překážka. Irán chce, aby USA ze svého seznamu teroristických organizací vyškrtly Iránské revoluční gardy, které se nyní již staly prakticky regulérní íránskou armádou. Tomu se však američtí jestřábi snaží zabránit.

 

V tom se mohou spolehnout na izraelského spojence, který slíbil, že nebude tolerovat jaderně vyzbrojený Irán, ale současně je ostře proti JCPOA, jejíž obnovení by tomu mohla zabránit. Současně Izrael nechává vraždit iránské vědce a vojenské představitele, podniká kyberútoky, organizuje sabotáže včetně výbuchů v íránských továrnách, bombarduje íránské základny v Sýrii a připravuje se na bombardování íránských jaderných zařízení. A USA, s podporou Izraele, se snaží vytvořit jakési „arabské NATO“ ze zástupců Egypta, Jordánska, Kataru, Bahrajnu, Saúdské Arábie a Spojených Emirátů, jehož hlavním smyslem je aliance proti Iránu.

 

Kvůli sankcím, které Trump uvalil na Irán, musí Irán svou ropu prodávat v utajení. Je v zájmu nejen USA, ale stability a míru v celém regionu, a tím i na světě, aby se USA dohodly s Iránem na obnovení jaderné dohody a ukončení amerických proti-íránských sankcí. To by umožnilo Iránu obnovit obchodní vztahy s celou Evropou, včetně ČR. V této souvislosti mi před několika dny vedoucí íránského zastupitelského úřadu v Praze pan Kioumars KAZEMI sdělil, že Irán by byl ochotný prodávat nám íránskou ropu a plyn za výhodné ceny a tím kompenzovat možnou ztrátu ruského dodavatele, pokud česká vláda odsouhlasí odtržení českého hospodářství od ruských produktů. Pokud se totiž nestane nic – což je vzhledem k aktivitě naší vlády možné – ekonomové spočítali, že se cena za litr benzínu a nafty může vyšplhat až na 80 Kč!

 

Na závěr jedna zpráva z Brna, kde ani v létě rozhodně není nuda. Řekla bych, že jde o zprávu na odlehčení, i když jak se to vezme... Jako by totiž nestačilo, že vláda ODS od svého nástupu dusí českou ekonomiku, brněnská buňka ODS se ve snaze o udržení koryt rozhodla dusit Brňany. Doslovně. Okna brněnských šalin; totiž musí i při aktuálních tropických teplotách zůstávat zavřená kvůli celoplošnému potisku s reklamou tamní primátorky Markéty Vaňkové.  Na situaci si na sociálních sítích stěžují přímo řidiči dopravního podniku, kteří především v neklimatizovaných vozech zažívají kvůli obličeji paní primátorky skutečné peklo. Jsem zvědavá, kolik hlasů se podaří takto povedenou reklamou paní primátorce získat, nicméně bych měla jeden návrh: Věřím, že kdyby si paní primátorka při červencových třicítkách střihla jednu osmihodinovou směnu v šalině, cílila by nejspíš svou reklamu příště trochu citlivěji.

 

Děkuji, že jste vydrželi až do konce a přeji Vám – pokud jste nebo pojedete na dovolenou, aby se Vám vydařila. A Vás ostatní, aby nikdo nedusil – v zaměstnání, v šalině ani nikde jinde. Za týden opět na shledanou.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=AAo_0GOCNM4

 

Přikládám rovněž odkaz na rozhovor s Janou Bobošíkovou pro její pořad Aby bylo jasno: https://www.youtube.com/watch?v=ArNQIq3yvrk

 

Zde rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/To-byl-vrchol-Nenecha-lidi-padnout-Lze-Katerina-Konecna-ve-varu-706828