Jdi na obsah Jdi na menu
 


19Fortyfive - Spojené státy nebudou schopny porazit sjednocené Rusko a Čínu

6. 11. 2021

19Fortyfive - Spojené státy nebudou schopny porazit sjednocené Rusko a Čínu

6. 11. 2021 Janinna  

Sbližování Ruska a Číny proti Spojeným státům je pro Washington skutečnou strategickou noční můrou, řekl Clint Mallory, komentátor amerického vydání 19Fortyfive.

„Pokud obě mocnosti spojí své schopnosti, stanou se protivníkem, kterého je téměř nemožné porazit, i kdybychom k tomu měli politickou vůli,“ citovala ho RIA Novosti.

Clint Mallory se domnívá, že Spojené státy mohou vyvolat latentní napětí mezi Ruskem a Čínou: k tomu je nutné zahájit věcný dialog s Moskvou, abychom ji vyrvali z náruče Pekingu. 

Připomněl, že ve vnímání Rusů přichází hlavní hrozba z Evropy. Expanze NATO na východ k hranicím Ruska vede ke zhoršení jeho strategických pozic.

To znamená, že i malý, dalo by se říci, symbolický příspěvek Spojených států k bezpečnosti této země, může mít dopad na chování Ruska a změnit jeho postoj k Číně v náš prospěch,“ píše Mallory.

Jak Mallory upřesnil, náklon Washingtonu k Moskvě by neměl uškodit zemím východní Evropy: je třeba vzít v úvahu zájmy pobaltských států, Polska a Ukrajiny.

Mallory navrhl, aby Spojené státy zahájily jednání s Ruskem o rozšíření Severoatlantické aliance na východ, oslabily nebo pozměnily Zákon o boji proti americkým protivníkům prostřednictvím sankcí, vrátily Moskvu do klubu G7 a zahájily dialog ve vojenské oblasti.

Dříve Spojené státy vyděsilo ruské „torpédo apokalypsy“ viděné z vesmíru.

pokec24.cz