Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Za vaše podělaný životy můžou boleševický s….!“,

18. 6. 2022

„Za vaše podělaný životy můžou boleševický s….!“,

„Já si tě najdu, buzerante!“ Protest proti drahotě napadli odpůrci KSČM

18.06.2022 17:44 | Reportáž

Stop vládě, proti zdražování. Demonstraci na Václavském náměstí uspořádala KSČM a v parném sobotním odpoledni dorazilo pod třepotající se rudé vlajky této strany několik desítek až stovek protestujících.

„Navzdory počasí jsme vyšli do ulic, abychom pozvedl svůj hlas,“ znělo z pódia. Protest směřoval na zdražování, inflaci a mimořádný nárůst chudoby.

Desítky či možná stovky protestujících stály v přímém červnovém slunci s transparenty jako „ne drahotě“ nebo „zdaňte bohaté“ nad hlavami, naslouchaly řečníkům z řad levicových politiků a intelektuálů.

Při projevu předsedkyně komunistů Kateřiny Konečné, která kriticky rozebrala heslo „univerzálního ministra a pobírače dotací pana Jurečky“, se dostala ke slovu skupina odpůrců KSČM, která dorazila na Václavák. „Za vaše podělaný životy můžou boleševický svině,“ hlásili přes megafon, zatímco pořadatelé žádali policii, ať řádně nahlášenou demonstraci zabezpečí.

Za ČSSD na akci vystoupil Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí a předseda Valného shromáždění OSN, zatímco megafon hlásal, že „bolševický svině nemaj právo na existenci“. Překřikování na úrovni „táhni do gulagu“ a „já si tě najdu, buzerante“.

Jan Kavan do mikrofonu poznamenal, že je to jejich vizitka, že demokracii vnímají jako narušování jiných akcí. Zástupce hnutí Spojenectví práce a solidarity začal výčtem nárůstu cen, provázeným výkřiky „my to všechno víme“. A varoval, že další balíček protiruských sankcí a zastavení ruské ropy povedou k dalšímu dramatickému zhoršení.

„Současná Fialova koalice lidem vůbec nepomáhá a proto by měla podat demisi,“ zakončil a výzva „Demisi, demisi“ se pak skandovala téměř půl minuty sborově.

Zástupce Komunistického svazu mládeže spustil zhurta o „vyrvání lidového vlastnictví“ při privatizaci devadesátých let. „Začalo přivlastňování plodů naší práce těmito parazity,“ shrnul výčet, co všechno lidu vyrvali.

Jeho projev následovalo skandování „Hanba vládě“. Lidé se podle něj musí organizovat, aby se proti těmto parazitům bránili. „Pryč s kapitalistickou drahotou, pryč s vykořisťováním, za socialismus,“ rozloučil se s Václavákem Ondřej Karfík.

 

Občanský aktivista Jiří Machač z Tábora začal slovy, že „trestem za nezájem o politiku je to, že nám vládnou ti nejhorší“. Citát z Platóna podle něj překlenuje věky. Pak se ale rozparádil o tom, že poctivě pracující lidi čeká neradostné stáří.

Místo toho Fialova vláda rozdává byty a peníze lidem z Ukrajiny, i když se válčí na méně než dvaceti procentech ukrajinského území.

Ludvík Šulda, místopředseda KSČM, pak vyjasnil, co na současnou situaci říká strana, která ještě před rokem byla v Poslanecké sněmovně. Vrcholem jeho vystoupení byla výzva k ukončení agresivních válek a vystoupení České republiky z NATO.

Finále pak obstaral Josef Skála, prezidentský kandidát strany. Hovořil o tom, že krize, která nás bude dusit, nemá žádnou objektivní příčinu a je vizitkou vlád nemyslících na zájmy vlastní země. „Oni už to ani neumí dělat jinak, než ke škodě vlastní země.“ obává se.

Proslovem moderátora o „kapitalistické krizi“ a lepší budoucnosti pro naši zemi skončil mítink za třepotání rudých vlajek pod sochou svatého Václava.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Za-vase-podelany-zivoty-muzou-bolesevicky-svine-Ja-si-te-najdu-buzerante-Protest-proti-drahote-napadli-odpurci-KSCM-705976