Jdi na obsah Jdi na menu
 


…Nerudovou zasáhla zlá věc

30. 12. 2022

…Nerudovou zasáhla zlá věc

30.12.2022 11:18 | Ze sítí

Prezidentská volba se blíží a po sociálních sítích přes stránku Bojkot koluje video, ve kterém se na tapetě ocitla ekonomka Danuše Nerudová. Vedle Nerudové v něm nedobrovolně hraje roli také herec a bavič Štěpán Kozub. Došlo na ostrá slova.

Foto: Jan Rychetský

Popisek: Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Berouně

reklama

 

Za pár dní to vypukne. Češi si v jednom či ve dvou kolech zvolí hlavu státu. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že hlavní favoriti jsou tři. Na prvním místě šéf hnutí ANO Andrej Babiš, na druhém profesorka Danuše Nerudová, ekonomka, a na třetím generál ve výslužbě Petr Pavel.

Nerudová o sobě ráda říká, že je kandidátkou, kterou netíží komunistická minulost. V roce 1989 jí bylo deset let. Babiš i Pavel byli před sametovou revolucí členy komunistické strany.

Po sociálních sítích však kolují informace a videa, která naznačují, že Nerudová má za sebou jiné problémy, které její případnou cestu na Hrad znesnadňují.

V prvé řadě jde o kauzu Mendelovy univerzity z doby, kdy zde rektorku dělala právě Nerudová. Ukázalo se, že v té době probíhalo na univerzitě doktorandské studium občas za podivných okolností. Nerudová tvrdí, že v této kauze hrála roli hajného, který chytil pytláka, ale historik Petr Kreuz to vidí jinak.

Kreuz  na CNN Prima News rozebral aféru podrobněji a nastínil, v čem podle něj spočíval problém.

„Podstatné je to úplatné zprostředkování doktorátů na Mendelově univerzitě, protože to úplatné zprostředkování je vnímáno jako nezákonné v sousedních zemích,“ upozornil docent Petr Kreuz, vědecký pracovník Filozofické fakulty UK, s tím, že jde podle práva v jednotlivých spolkových zemích buď o protizákonné jednání, nebo minimálně o správní delikt.

Poplatek za pomoc agentury činil 25 tisíc eur.

„A samozřejmé je, že když přijímáte vysoký počet doktorandů, tak je logické, že nemůžete kontrolovat kvalitu prací, a tím pádem vám procházejí i plagiáty. Tyhle dvě věci pro mě byly podnětem k tomu, abych se už v březnu 2021, což znamená dávno před začátkem volební kampaně, obrátil na Národní akreditační úřad. Obrátil jsem se také na rektorku Nerudovou,“ oznámil Kreuz s tím, že rektorce sdělil, že se nebude ke kauze vyjadřovat, dokud nebudou zveřejněny příslušné dokumenty. „Tento příslib jsem dodržel a nijak jsem se k tomu nevyjadřoval do července 2021,“ dodal Kreuz.

 Pochybení tehdejší rektorky Nerudové považuje Kreuz za zásadní.

„Samozřejmě se jí to týká. Byla hlavou univerzity. A za druhé reagovala pouze na plagiáty. Začala na šetření jednotlivých plagiátů, na které jsem upozornil. Ale minimálně tři měsíce po mém upozornění nepodnikla nic, aby zrušila smlouvy s tou salcburskou zprostředkovatelskou agenturou,“ řekl Kreuz.

V tuto chvíli jsou podle něj prokázány tři plagiáty, přičemž vykradeny byly magisterské diplomové práce. Kreuz ve vysílání kroutil hlavou mimo jiné nad tím, že zmíněné doktorandské práce dosud nebyly označeny za plagiáty a dodnes nebylo zdůrazněno, že byli poškozeni tvůrci původních magisterských prací. Tato krádež dosud trvá, nikdo se za ni neomluvil a neučinil příslušná opatření, aby byla tato duchovní krádež napravena.

PL

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zvraceni-a-Kozub-Nerudovou-zasahla-zla-vec-724717