Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Buď budeme silní, nebo vůbec nebudeme“

10. 10. 2020

„Buď budeme silní, nebo vůbec nebudeme“

Putin řekl, jak Rusko téměř zopakovalo osud Ukrajiny

9. 10. 2020 Janinna žádný komentář MMF, politika, Putin, Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, jak Rusko v 90. letech téměř zopakovalo osud Ukrajiny, která upadla do úplné závislosti na Západu. Ruský vůdce si tehdy uvědomil: buď bude země silná, nebo žádná nebude.

Putin to řekl na jednání s vůdci frakcí Státní dumy. Podle jeho slov, stejně jako dnes Ukrajina, i Rusko v 90. letech potřebovalo financování ze zahraničí. A stejně jako v případě Kyjeva předkládají mezinárodní finanční organizace různé požadavky zasahující do vnitřní politiky suverénního státu.

Některé z požadavků Putina šokovaly. V těch letech působil jako předseda vlády. Například západní věřitelé požadovali, aby Moskva změnila svůj přístup v jednáních s kavkazskými ozbrojenci.

Ruský vůdce si tehdy uvědomil: buď bude země silná, nebo nebude žádná.

Bylo to pro mě fantastické, nečekané, ale bylo to tak. Musíme tedy vycházet ze skutečnosti, že musíme být silní a nezávislí, jinak nebudeme vůbec ničím,“ poznamenal ruský vůdce.

Podle hlavy ruského státu to byl právě tento incident, který nakonec nasměroval Rusko na cestu nezávislosti. Ruské vedení si uvědomilo, že by nemělo dovolit jiným zemím diktovat Rusku svoji vůli.

Připomeňme, že v současné době MMF a Evropská unie Ukrajinu aktivně financují a přidělují jí roční tranše v rámci programu finanční pomoci. Na oplátku uvalují Ukrajině vysoké tarify za služby, nutí ji provádět „demokratické“ reformy, požadují otevření trhu s pozemky a jinými způsoby aktivně zasahují do vnitřních záležitostí země.

https://bit.ly/2IbIfxy

pokec24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář