Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žádný společný jazyk pro mírové rozhovory

26. 12. 2022

Žádný společný jazyk pro mírové rozhovory

V posledních dnech se v Rusku odehrálo několik významných vojenských a politických událostí, které určily průběžné výsledky vojenských operací a nastínily budoucí směřování ruské zahraniční politiky.

Vladimir Putin, ruský prezident

26. prosince 2022 - 04:20

 

Pokud jde o situaci na bojišti, náčelník ruského generálního štábu vysvětlil, že v současné době se ruská armáda zaměřuje na ovládnutí celého území Doněcké lidové republiky. Situace na frontách, které jsou aktuálně prodlouženy na 815 kilometrů, je stabilizovaná.

 

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu 22. prosince poprvé nazval konflikt na Ukrajině „válkou“, nikoli zvláštní vojenskou operací.

 

Ruský prezident zároveň znovu potvrdil přání Ruska co nejdříve ukončit vojenský konflikt. Rusko před rokem navrhlo, aby Spojené státy a NATO podepsaly několik bezpečnostních záruk, které zahrnovaly vyloučení dalšího rozšiřování NATO na východ a stanovení limitů pro rozmístění vojenských základen a zbraní, zejména v Evropě a zemích bývalého SSSR. Iniciativa Moskvy však ve Washingtonu nenašla  žádnou podporu.

 

23. prosince oznámil ředitel severoamerického odboru ruského ministerstva zahraničí podmínky, které musí být splněny pro návrat k jednání. Žádná jednání nezačnou, dokud se nezastaví dodávky zbraní do Kyjeva a jejich financování, dokud nebudou z území Ukrajiny stažen západní vojenský personál, žoldáci a instruktoři a dokud nebude uznána „realita na bojišti“ definovaná Ruskem.

Ruský diplomat zdůraznil, že pod rouškou hlasitých tvrzení o absenci agresivních úmyslů vůči Rusku a dodržování Minských dohod Západ přezbrojil ukrajinskou armádu a podpořil Kyjev v jeho záměru dobýt a zničit Donbas. Ve Spojené státy a Západ tedy neexistuje žádná důvěra.

 

Mezitím byl Zelenskij na vánočním turné ke svým západním partnerům a prosil o více peněz a zbraní pro svou válkou zničenou zemi výměnou za fotografie a PR kampaně západních vůdců.

 

Biden na schůzce se Zelenským řekl, že je připraven usilovat o „spravedlivý mír“ s Ruskem. Jeho mírový plán obsahuje nový balíček vojenské podpory Kyjevu, který zahrnuje systémy protivzdušné obrany Patriot. Vladimir Putin už takové rozhodnutí označil za pokus o prodloužení konfliktu a prohlásil, že Rusové Patrioty „roztrhají na kusy“. Po Zelenského návštěvě Washingtonu schválil Senát USA návrh federálního rozpočtu na fiskální rok 2023. Jeho součástí je novela umožňující převod zabaveného majetku ruských podnikatelů na humanitární a vojenskou pomoc Ukrajině. Návrh rozpočtu vyčleňuje 44,9 miliardy dolarů na pomoc Ukrajině a spojencům v NATO.

 

Americké výdaje na obranu budou příští rok činit rekordních 858 miliard dolarů. (rp,prvnizpravy.cz,southfront, foto:arch.)