Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Spojených státech představili nový návrh sankcí proti Rusku

20. 1. 2022

Ve Spojených státech představili nový návrh sankcí proti Rusku

14:32 20.01.2022

© Fotolia / trekandphoto

 

Republikán Jim Banks představil nový návrh sankcí proti Rusku pod názvem Akt o pohnání Putina k zodpovědnosti. Obsah tohoto aktu uvedl americký deník The Washington Post.

 

Dokument obsahuje následující body:

prohlášení sil „podporovaných Ruskem“ v Donbasu za teroristy a uznání Ruska jako sponzora terorismu;

zákaz operací s ruským státním dluhem;

opatření proti Nord Stream 2 a všech souvisejících s ním organizací a akcionářů;

zastavení podpory dialogu o kybernetické bezpečnosti, dokud neskončí útoky na americké agentury;

zastavení podpory dialogu o strategické stabilitě, dokud bude Krym ruský.

sankce proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, proti všem členům vlády, ruským politikům, včetně tiskového mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova, moskevského starosty Sergeje Sobjanina, prvního místopředsedy prezidentské kanceláře Sergeje Kirijenka, proti předsedkyni Ústřední volební komise Elly Pamfilové, šéfa prezidentské kanceláře Antona Vajna, šéfa Vyšetřovacího výboru Alexandra Bastrykina, ředitele FSB Alexandra Bortnikova, šéfa Národní gardy Viktora Zolotova a generálního prokurátora Jurije Čajky;

sankce proti ruským podnikatelům: Romanu Abramovičovi, Alisheru Usmanovi, Olegu Deripasce, Igoru Sečinovi, Alexeji Millerovi, Andreji Kostinovi, Gěnadiji Timčenkovi; v návrhu se také zmiňuje potřeba uvalit sankce proti bance VEB.RF a spojeným s ní osobám, jako jsou Dmitrij Rybolovlev, Michail Fridman, Petr Aven, Michail Gucerijev a Alexandr Vinokurov;

sankce vůči novinářům, jako jsou šéfredaktorka MIA Rossiya Segodnya a RT Margarita Simoňjanová, televizní a rozhlasový moderátor Vladimir Solovjov a generální ředitel Prvního kanálu Konstantin Ernst.

Americký prezident Joe Biden již dříve během tiskové konferenci věnované prvnímu výročí jeho působení v úřadu prohlásil, že Washington je v případě vyhrocení situace kolem Ukrajiny připraven přijmout nový balíček omezení vůči Moskvě. Mezi možnými kroky označil především zákaz ruským bankám operací v dolarech a odpojení od systému SWIFT.

Napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině

Západní média a politici nejednou hovořili o přesunech ruských vojsk k hranici s Ukrajinou a připravovaném „vpádu“ do sousední země.

 

Rusko odmítá tvrzení, že plánuje „vpád“ na Ukrajinu. Ruské úřady opakovaně prohlašovaly, že přesuny vojsk po vlastním území jsou vnitřní záležitostí země. V Kremlu ujistili, že to nikoho neohrožuje a nehodlají na nikoho útočit.