Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát jako firma

30. 11. 2020

Stát jako firma

 

   Jak bylo slíbeno, náš stát začíná fungovat jako firma. Jedná se ovšem o firmu tak trochu zvláštní. Představme si podnik, jehož vedení se rozhodne výrazně zvýšit mzdy všech zaměstnanců. Těm, kdo pracují v provozu, přidá pár stovek, těm, kdo zastávají řídící funkce, přidá tisíce.

   Peníze potřebné na to, aby mohlo všem přilepšit, získá vedení firmy tím, že omezí činnost některých provozů, sníží prostředky na vývoj a inovace a přestane investovat do rozvoje podniku. Na provoz těch výrobních linek, které nezruší, si půjčí peníze u zahraničních bank. Pro tuto chvíli jsou všichni spokojeni a zbylí zaměstnanci si pochvalují lidumilného šéfa, který se tváří, že lidem přidal ze svého.

   Náš příklad ovšem v určitém ohledu kulhá. Stát není ve skutečnosti firma jako kterákoliv jiná. Ze všeho nejvíce se podobá pojišťovně. Klienti do ní vkládají peníze, aby byli ochráněni před určitými riziky. Třeba před tím, že je nikdo neošetří, když onemocní, že jejich potomci zůstanou bez vzdělání, že se ocitnou bez pomoci, když je někdo na ulici přepadne, anebo že nepřijedou hasiči, když jim začne hořet dům. 

   Můžeme se donekonečna bavit o tom, nakolik naše pojišťovna  funguje efektivně, jak účelně hospodaří se svěřenými prostředky a nakolik zasloužené platy pobírají ti, kdo stojí v jejím čele.

   Skutečností je, že vedení pojišťovny právě rozhodlo vrátit klientům část jejich příspěvků na provoz a počkat, co to s institucí a s jejím chodem udělá. Zaměstnanci z horních pater, kteří dostali vráceno nejvíce, dohromady nic neriskují. Pokud ústav své služby omezí,   mohou si něco připlatit a nechat se pojistit u některého ze soukromých fondů.

   Ti ostatní jsou na tom hůře. Až utratí peníze, které jim pojišťovna coby přeplatek vrátila, mohou pak už jen doufat, že neonemocní, že jejich děti kvalitně vzdělají i lacinější učitelé, že se sami ubrání případnému útočníkovi a že jim nezačne hořet dům.

   Pokud se tyto a některé další předpoklady naplní, budou si moci všichni říct, že na změně vydělali. Jestliže se náhodou něco z toho pokazí, budou si moci stěžovat na lampárně, pokud ovšem nebude mezitím z úsporných důvodů zrušena.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář