Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šéf SBU o vraždách nepohodlných Ukrajinců

30. 3. 2024

Šéf SBU o vraždách nepohodlných Ukrajinců

 

30.3.2024 16:49

Šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) generálporučík Vasyl Maluk v rozhovoru pro televizi ICTV přiznal že aktivity služby vedené prostřednictvím sítě tajných agentů se zaměřuje na ukrajinské občany spolupracující s ruskými silami. V podstatě bezprecedentnímu rozhovoru se věnoval polský portál onet.pl.

Generálova veřejná vyjádření naznačují, že v důsledku kampaně „pravděpodobně“ vedené SBU bylo zabito několik ukrajinských občanů spolupracujících s Kremlem na okupovaných územích. Maluk řekl, že od začátku ruské invaze v únoru 2022 agenti vystopovali „velmi mnoho“ lidí odpovědných za válečné zločiny a útoky na spoluobčany. Speciální služby také operují daleko za nepřátelskými liniemi, včetně Ruska samotného, uvedl také. Jak napsal list Kyiv Post, tato tvrzení nebylo možné nezávisle potvrdit.

V rozhovoru Maluk poskytl podrobnosti o několika vraždách podporovaných ukrajinským státem a částečně popisuje postup.

Před plánováním a provedením atentátu vedení SBU spolupracuje s donucovacími orgány a zpravodajskými službami na národní úrovni. Identifikují cíl, který by mohl být odpovědný za nepřátelské akce s cílem zabít nebo zranit Ukrajince. Šéf SBU ujišťuje, že civilní úřady povolují atentáty pouze po řádném zvážení zpravodajských dat.

Maluk říká, že ukrajinský rodák, blogger Vladlen Tatarskij byl terčem proto, že až do své smrti se podílel na kremelské a protiukrajinské propagandě a vyzýval k vyhlazení ukrajinského národa. Soška plná výbušnin zabila Tatarského v kavárně v Petrohradu 2. dubna 2023. Přestože SBU podíl na vraždě nepřiznává, Maluk tvrdí, že Tatarskij si zasloužil zemřít kvůli opakovanému použití ukrajinských válečných zajatců pro kremelskou propagandu. Daria Trepová, která Tatarskému sošku předala, byla odsouzena k 27 letům vězení. Žena tvrdí, že byla podvedena a o obsahu sošky nic nevěděla

Bývalý ukrajinský poslanec Illja Kyva, hlasitý kritik ukrajinské nezávislosti, který prý pokračoval v protiukrajinských aktivitách ve spolupráci s ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB), byl zabit poblíž Moskvy 6. prosince 2023. Podle Maluka byl zblízka zastřelen z 9 mm pistole zkušeným zabijákem.

Dalším cílem, o kterém mluvil v ICTV Vasyl Maluk, byl ukrajinský občan Zachar Prilepin, spisovatel a vysoký představitel Luhanské lidové republiky. Ten přežil výbuch miny, která zabila jeho řidiče, ale utrpěl vážná zranění. Maluk o něm hovořil jako o „válečném zločinci“. Také Igor Kornet, ministr vnitra Luhanské lidové republiky, byl vážně zraněn při výbuchu bomby 15. května 2023. K výbuchu došlo v kadeřnictví, které navštěvoval každý týden. Počet vražd bývalých ukrajinských představitelů spolupracujících s novými orgány okupanty je značný.

Vasyl Maluk připomíná, že jeden z nejslavnějších pokusů o atentát byl namířen proti ruskému filozofovi Alexandru Duginovi, blízkému prezidentu Ruska Vladimiru Putinovi. Tento atentát se ukrajinským agentům nepovedl, když Duginovým automobilem odjela jeho dcera, která zemřela při výbuchu bomby nastražené Ukrajinci.

Kromě atentátů a shromažďování zpravodajských informací vedli prý agenti SBU kampaň zaměřenou na ruské ropné rafinérie pomocí kamikadze dronů. Útoky začaly zejména na začátku roku 2024. Chlubí se, že za zhruba 10 týdnů se jim podařilo snížit ruskou produkci o 12 %. a donutit Kreml, aby od 1. března vyhlásil úplný zákaz vývozu benzínu.

 V reakci na rozhovor šéfa SBU generálporučíka Vasyla Maluka na něj Rusko vydala zatykač pro obvinění z účasti na „teroristických aktech“.

 Jana Putzlacher

vasevec.cz

 Foto: V. Maluk (X)