Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pyrrhova medaile

12. 3. 2020

Pyrrhova medaile

 

   Prožíváme poměrně dramatické období. Riziko, že koronavirus přeroste v pandemii, visí stále ve vzduchu. Tu a tam propuká nákupní horečka a šíří se fámy ohledně opatření, která by mohla nastat v případě eskalace nákazy. Burzy jsou nervózní, akcie padají, ekonomické prognózy nikoho nepotěší.    

   Zároveň se s vývojem na bojištích v Sýrii stává realitou hrozba, že  Turecko otevře hranice dokořán a umožní velkým počtům migrantů nástup do Evropy. S blížícím se jarem se obnovují vzpomínky na scény z velkého pochodu roku 2015.

   Z hlediska politologického nastává zajímavá situace. Klíčovou roli ve fungování moderní politiky sehrává neúprosný boj mezi vládnoucími stranami a stranami v opozici. Smyslem tohoto boje je hledat nejlepší řešení pro celou zemi skrze střetávání konkurujících si programů a vizí. Tento proces má zajistit, aby ti, kdo jsou u moci, byli neustále kontrolováni, a ti, kdo u moci právě nejsou, měli šanci prosadit se v příštím volebním klání.

   Je otázka, jaký má toto ritualizované politické soupeření smysl v situaci, která se může stát vlivem vnějších faktorů jen obtížně zvladatelnou.

   Jaký má smysl, aby opozice očkovala lidi nedůvěrou k vládě, jestliže ani ona nemá k dispozici látku, kterou by lidi naočkovala proti virové nákaze? Jaký má smysl, aby se opoziční a vládnoucí strany do krve hádaly v době, kdy jedni ani druzí nejsou schopni ani o centimetr přivřít bránu, kterou z Turecka mohou ještě před příchodem jara přijít statisícové zástupy? A budeme mít k dispozici milion skladníků pro zásobování, pokud nákupní panika propukne naplno?

   Možná by neškodilo uzavřít v politice dočasné příměří a zamyslet se, co udělat, aby byl zajištěn klid ve společnosti, provoz, chod a pořádek v případě, že se naplní ty nejpesimističtější ze zdravotnických prognóz. Také by neškodilo společně podumat, zda je skutečně v našem národním zájmu přihlížet, jak o nás bude rozhodnuto v případě nové migrační krize, a čekat, koho k nám nastěhují.

   Tvrdý a nesmlouvavý politický boj má smysl tehdy, kdy lze doufat, že vítěz zná lepší řešení. Je otázka, zda má takový boj smysl v situaci, kdy si vítěz bude moci triumfálně odnést leda tak Pyrrhovu medaili.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář