Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová data Mezinárodního měnového fondu

29. 7. 2023

Nová data Mezinárodního měnového fondu

josh-xy 29. 7. 2023

 

Nová data Mezinárodního měnového fondu: Ekonomika roste v Číně, USA, Rusku

MUDr. Ivan David

Mezinárodní měnový fond (MMF) nyní představil svou ekonomickou prognózu pro rok 2023. Dobrou zprávou je, že globální ekonomika se zotavuje. Špatná zpráva: Neplatí to pro Německo. Čtvrtá největší ekonomika se dostává do pozadí. (A s ní všechny navázané ekonomiky střední a východní Evropy – pozn. předkladatele)

Biden, Putin a Si Tin Ping si mohou vydechnout: jejich ekonomiky opět rostou. Německo je naproti tomu problémové dítě.

Německá ekonomika se v současnosti vyvíjí pouze jedním směrem, a to z kopce. Jinými slovy: německá ekonomika se scvrkává – zatímco na mnoha jiných místech světa roste. Kontrast s ostatními zeměmi je obzvláště působivý, jak zdůrazňuje nová prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF). Budoucnost německé ekonomiky vidí ještě hůře než v již tak nepříjemné předchozí zprávě z dubna 2023.

Reálný hrubý domácí produkt (HDP) Německa se letos sníží o 0,3%. V dubnu se ještě očekával pokles výkonu ekonomiky o 0,1%. Německo tak negativně „vyniká“ v několika ohledech: Mezi nejsilnějšími ekonomikami světa je jedinou zemí, pro kterou MMF předpovídá záporný růst. To není vše: U všech ostatních dominantních ekonomik se prognóza oproti dubnu zlepšila, jen v případě Německa je horší.

Pro srovnání: americká ekonomika má letos růst o 1,8 %, ruská o 1,5% a čínská o 5,2%. Téměř rok a půl po přijetí ekonomických sankcí je německá ekonomika ve větších problémech než ruská.

Na rozdíl od jiných národních ekonomik je německé národní hospodářství obzvláště silně založeno na průmyslu. Země se proto potýká s vysokými cenami energií. Německo je také exportní zemí. Proto také těžilo ze silného ekonomického růstu například v Číně. Nyní slábnoucí ekonomika v Čínské lidové republice a slabý světový obchod činí situaci obzvláště složitou.

I přes mírně zlepšenou prognózu globální ekonomika stále celkově trpí zvýšením klíčových úrokových sazeb centrálními bankami v boji proti inflaci. Experti MMF očekávají, že celosvětová celková inflace klesne z 8,7% v roce 2022 na 6,8%v roce 2023 a 5,2% v roce 2024. Očekává se, že základní jádrová inflace bude klesat pomaleji a prognózy inflace na rok 2024 byly proto revidovány směrem nahoru.“

Potud zpráva MMF.

Jakožto montovna pro Německo máme i my prognózu více než špatnou, navzdory tomu, že premiér Fiala se neustále chválí za neexistující úspěchy. Pokles nás dožene později a osudověji. Tato vláda nemá nejmenší snahu ani schopnosti s tím cokoli dělat. Pouze oškubat nízkopříjmové skupiny, aniž by to jakkoli pomohlo klesající ekonomice.

Možná (spekulace) se čeká na zahájení války NATO proti Rusku, když Ukrajinská ofenzíva vázne. Pak by nás stav naší ekonomiky už vůbec nemusel trápit vzhledem k tomu, že, řečeno s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, budeme ve válce od první minuty.

sítě fb

pokec24.cz