Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mnichovská tragedie i poučení

25. 8. 2019

Září 1938 se pomalu ztrácí v naší paměti. Přesto rok 1938 patří k těm tragickým, které byly osudové pro československé dějiny. Mnichovská konference, tedy obětování Československa v září před 77 lety, ve svých důsledcích změnila svět. Následná druhá světová válka změnila svět. Svět se rozdělil. Pro demokratické Československo byl Mnichov počátkem ztráty svobody a demokracie, tento stav trval s malou přestávkou celých 50 let. V mnohém pociťujeme důsledky Mnichova i dnes.

 

Nelze zapomenout, že u kolébky mnichovské tragedie v září 1938 stály vedle fašizujících států Německa a Itálie i spojenecká Francie a Anglie.  Československo bylo těmito státy přinuceno souhlasit s ponižujícími závěry konference v Mnichově a postoupit historické české pohraničí Německu, respektive i Polsku a Maďarsku. Stalo se tak přes zásadní nesouhlas československé vlády. Ta dokonce ještě před Mnichovem, 23. září 1938 vyhlásila všeobecnou mobilizaci. Přesto Anglie a Francie 29.9. 1938 spolupodepsaly mnichovský diktát. Významnou roli při rozbití demokratického Československa sehráli sudetští Němci, ti také 1.října 1938 spontánně vítali obsazení českého pohraničí Německem. Československo podle představ západních mocností mělo uspokojit nacistické územní požadavky. Naivní západní demokracie v krátkosti času, se staly samy také cílem německé expanze.

 

I přes delší časový odstup nelze na mnichovskou zradu zapomenout. Naopak je nutno tato fakta připomenout i dnes a zdůraznit že českoslovenští zahraniční vojáci platili svými životy na všech frontách druhé světové války za tento mnichovský diktát. Do čela národního odporu se postavil prezident  Dr. E. Beneš, který se stal i  uznávanou osobností našeho zahraničního a domácího odboje.

 

Svět byl po válce rozdělen do sféry vlivu vítězných mocností. Československo tak znovu zaplatilo za západní zradu v Mnichově v září 1938. A poválečný odsun sudetských Němců, ten byl jen důsledkem jejich zrady a protičeské činnosti i v době protektorátu.   

 

Mnichovská konference v roce září 1938, negativně ovlivnila historický vývoj Československa, poznamenala  život každého z nás.          

 

 

Přemysl Votava   

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář