Jdi na obsah Jdi na menu
 


Macron - Pro NATO je nemyslitelné brát Rusko za „primárního nepřítele“

8. 11. 2019

Macron - Pro NATO je nemyslitelné brát Rusko za „primárního nepřítele“

 

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil za nemyslitelné, že je Rusko po ukončení Varšavské smlouvy považováno za „primárního nepřítele“ NATO.

Emmanuel Macron, francouzský prezident

8. listopadu 2019 - 11:40

 

„NATO bylo navrženo tak, aby odpovědělo na nepřítele: Varšavský pakt. V 90. letech jsme tento geopolitický projekt nepřezkoumali v souvislosti se zmizením původního nepřítele. Je nemyslitelné, že Rusko zůstává nepřítelem,“ uvedl Macron v rozhovoru pro časopis Economist.


Slova francouzského prezidenta budou mít jistě svoji dohru. Prakticky ve všech dokumentech Severoatlantické aliance je totiž Ruská federace líčena jako strategický nepřítel číslo jedna a nikdo ze západních politiků si nedovolil toto dogma zpochybnit.

 

Stejně tak bude mít stejnou ne-li větší dohru, když francouzský prezident varoval evropské země, že spojenci NATO již nemohou počítat s pomocí Spojených států, v rozhovoru pro The Economist. "Nyní zažíváme smrt mozku NATO," diagnostikoval vůdce Francie alianci.

 

V roce 1955 byla podepsána Varšavská smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci mezi Albánií, Bulharskem, Maďarskem, východním Německem, Polskem, Rumunskem, SSSR a Československem. Zástupci osmi evropských států vysvětlili uzavření smlouvy jako potřebu odvetných opatření k vytvoření NATO a začlenění západního Německa do tohoto bloku.

 

V únoru 1991 bylo rozhodnuto o zrušení vojenských struktur Varšavské smlouvy a v červenci byl v Praze podepsán protokol o jejím úplném ukončení.

(kou, prvnizpravy.cz, economist.com, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář