Jdi na obsah Jdi na menu
 


Juraj Draxler - Šílenost světa, Azovstal

1. 5. 2022

Juraj Draxler - Šílenost světa, Azovstal

Máloco ukazuje hnusnost, pokrytectví i Západu k tomu, co se děje na Ukrajině, jako je situace kolem mamutího metalurgického komplexu Azovstal, ve městě Mariupol, píše na facebooku Juraj Draxler.

Juraj Draxler, slovenský politilog

1. května 2022 - 09:01

 

Spolu s příslušníky ukrajinských ozbrojených sil je tam údajně několik stovek civilistů.

 

Rusové o tom, zda je jich tam tolik, spíše pochybují, každopádně dobývání zastavili.

 

Neustále nabízejí civilům i vojákům opuštění komplexu.

 

Ale vojáci odmítají. A nechávají si tam civilisty. Je to zcela zjevná ukázka toho, na co Rusové od začátku operace poukazují: ukrajinští ozbrojenci do konfliktu ve velkém vtahují civilisty. Používají je jako krytí.

 

Roček: Mariupol je vyčištěné město čekající na kapitulaci posledních ozbrojenců

 

A nikomu v západním světě to nevadí.

 

Nikdo se ani nechystá intervenovat. Organizace jako OSN či OBSE, nebo i samostatné mezinárodní politické osobnosti se už dávno mohly nabídnout, že přijdou vnitřek komplexu zkontrolovat. A že budou zprostředkovávat rozhovory mezi Rusy a Ukrajinci.

 

Ale nikdo, nikdo, nikdo se k tomu nemá.

 

Rusové říkají, že jedním z důvodů, proč se všechno tak zdržuje, může být i to, že v komplexu se může skrývat řada zahraničních poradců či přímo bojovníků zemí NATO. (A že právě nešťastné zablokování několika Francouzů v Mariupolu mělo být za nedávným odvoláním šéfa francouzské vojenské rozvědky.)

 

A proto se jejich vlády snaží udělat všechno proto, aby se tito lidé nevzdali Rusům. Ti by světu ukázali: aha, pomoc Ukrajincům je mnohem intenzivnější, než se tváří. Navíc, takoví zajatci by byli pro vyjednávání velmi cenní.

 

Zda je to pravda, uvidíme až poté, co se ti lidé zevnitř komplexu Rusům do rukou dostanou, realisticky: je to opravdu otázka času.

 

To není věc morálky, toho, kdo je vinen za válku, kdo páchá jaká zvěrstva: to je fakt. Fakt, na jehož akceptaci závisí, jak dlouho budou lidé trpět zcela beze smyslu.

 

Mezitím světová média přinášejí výroky o tom, jak v komplexu hrozí humanitární katastrofa. A nikdo netlačí na to, aby ji ukrajinští ozbrojenci ukončili.

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)