Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co bude s Ukrajinou

15. 3. 2022

Co bude s Ukrajinou

15. 03. 2022 - EB

Podle průzkumu agentury Median pro MF Dnes 70 % respondentů neočekává, že Vladimír Putin přistoupí na mírovou dohodu, pokud se Ukrajinci nevzdají, a 36,7 % si myslí, že válka bude trvat 6-12 měsíců nebo déle.

 Americký generál ve výslužbě John Novalis, který je šéfem globálního prodeje vrtulníků Bell, řekl začátkem tohoto měsíce Hospodářským novinám, že boj bude pokračovat tak dlouho, dokud budou západní země ochotny poskytovat munici, zbraně a výbavu. Důvodem dodávek zbraní a další vojenské pomoci je podle mluvčí Bílého domu Jen Psakiové posílení pozice Ukrajiny při jednáních o příměří.

Spojené státy však podle ní nevidí žádný důkaz toho, že by Putin dělal něco pro zastavení prudkých útoků či deeskalaci. Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák v sobotu v Právu uvedl, že si myslí, že Putin hraje z hlediska jednání s Ukrajinou pouze stínohru a vážně se bude bavit jen s Američany.

Uvedená vyjádření naznačují, že USA a Rusko budou konflikt dál eskalovat a lidé budou dál umírat, dokud si Biden a Putin, nebo alespoň Blinken a Lavrov, nesednou a nerozhodnou, co bude s Ukrajinou.