Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český průmysl v Putinových rukou

5. 4. 2022

Český průmysl v Putinových rukou

05. 04. 2022 - EB

Zda EU zakáže dovoz ruského zemního plynu, nezávisí ani tak na tom, jak velké škody by to evropské ekonomice způsobilo, ale spíše na počínání ruské armády na Ukrajině.

Evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni včera řekl: Myslím, že všichni víme, že sankce mají dopad na evropskou ekonomikupokud chceme na tuto vojenskou akci reagovat ekonomickými nástroji, musíme se k těmto ztrátám postavit čelem... Nyní sice nepřijímáme opatření týkající se embarga na dodávky plynu, ale myslím si, že do budoucna to není vyloučeno a souvisí to s vývojem války, ne tolik s tím, jestli se to dotkne více Ruska, nebo více Evropské unie.

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v neděli uvedl, že 25–33 % české spotřeby plynu v zimní topné sezóně by v optimálním případě mohly pokrýt nové norské dodávky. To v podstatě znamená, že domácnosti a kritická infrastruktura by v případě zastavení dodávek ruského plynu mohly fungovat, ale téměř veškerý průmysl by byl odstaven. Evropská komise je zřejmě ochotna dopustit zánik středoevropského průmyslu a nechat Vladimira Putina se rozhodnout, zda všechno vypne.