Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česko proti vládě. Rajchl dostal zaplněný Václavák do varu

16. 9. 2023

Česko proti vládě. Rajchl dostal zaplněný Václavák do varu

 

Na Václavském náměstí se sešly desetitisíce lidí na demonstraci Česko proti vládě. Davy strhl ke skandování svým úvodním slovem předseda PRO Jindřich Rajchl. Ten odmítl výrok ministryně obrany o tom, že se lidé v ČR musí připravovat i na jadernou válku s Ruskem.

Česko proti vládě - demonstrace

16. září 2023 - 18:28

 

Rajchl také vyčetl vládě drahé nákupy zbraní. Nespokojenost s vládou je podle jeho slov masivní, důvodem jsou nevhodný postup kabinetu Petra Fialy (ODS) proti inflaci, daňové změny či úpravy důchodů. Kritikou nešetřil ani na adresu ministra vnitra Rakušana.

 

Rajchl při úvodním projevu také pozdravil i přítomné poslance hnutí ANO v publiku a vyslovil přání, že na příští demonstraci s nimi spojí síly k tomu, aby vláda podala demisi. Hovořil také o mainstreamových médiích, která podle něj nejspíš napíší, že na náměstí bylo jen pár stovek lidí a budou je označovat za dezoláty, dezinformované, chcimíry, pomatené, ovlivněné propagandou, kteří jdou šířit nenávist.

 

„Já tu nenávist nevidím,“ vzkázal Rajchl s tím, že účastníci naopak milují svou zem. A mají dost diletantství Petra Fiala. „Pane Fialo, já budu mluvit vaší řečí,“ vzkázal a dodal, že náměstí vyslalo jasný signál.

 

„My ve Strakově akademii nechceme vládu EU, USA, Ukrajiny, ani Ruska nebo Číny, ale českých občanů,“ pokračoval. Naposledy byla demonstrace v dubnu, tehdy Černochová strašila mobilizací, Válek posílal lidi pro léky všude možně, teď je situace dle Rajchla ještě horší.

 

Zažíváme dle dat nejvyšší pokles reálných mezd a důchodů, nejvyšší pokles životní úrovně v Evropě. Nedosáhli jsme v HDP na rok 2019. „Za to nemůže ani Babiš, ani Putin, za to může Fialova vláda,“ prohlásil Rajchl.

 

 

Rajchl také zmínil ministryni Janu Černochovou z ODS, která prohlašuje, že je třeba se připravovat na dlouhodobý konflikt. Rajchl k tomu poznamenal, že jediné co dává smysl je paní ministryni poslal kontakt do Bohnic.

 

„Nechceme válku, chceme žít v míru a Rakušan je ostudou této vlasti,“ řekl Rajchl a vzkázal mu, že by měl okamžitě odstoupit, protože předvedl kolektivní vinu, ačkoliv proti ní vyzýval. Rajchl dával za příklad nevpuštění ruských tenistek na turnaj do Prahy či zrušení koncertu operní pěvkyně Anny Netrebko.

 

Ironizoval také slova Petra Fialy, tj. že sliby byly zkratka. Jenom slibovali něco, co nemohli splnit, ale nelhali. Kopl si, že ve Strakovce je trenér Liverpoolu a když bude nejhůř, přijde Danuše a sestaví novou vládu. Ta současná pak chce euro, korespondenční hlasování a migraci.

 

Vláda je balvan na cíli k suverénní a prosperující ČR, která si nezaslouží loutky, ale ty, kdo prosadí kroky, které k tomu povedou, aby byla ČR na vrcholu, protože na tuto pozici má. Jak na to? Např. odejít z lipské burzy, aby byla levná elektřina, vzhledem k tomu, že jsme exportéři.

 

 

Demonstrace Česko proti vládě - 16.9. Václavské nám. v Praze

 

Rajchl pak promluvil i na závěr demonstrace. "První článek, který vyběhl na portálu Seznam.cz, byl o tom, že se tady sešly stovky až tisíce lidí. Přátelé na Seznamu, naučte se počítat, jsou tady desetitisíce lidí a podle našich výpočtů sem přišlo 101 tisíc lidí na Václavské náměstí požadovat demisi po vládě Petra Fialy," křičel Rajchl.

 

"Věrně o počtu účastníků informovala CNN Prima News a já bych jí za to chtěl poděkovat. Ano, tohle je správná novinařina," dodal.

 

"Současně ale potřebujeme mít dlouhodobější vizi. A první hodnotou, po které musíme volat, je mír. Protože bez míru není prosperita. A jaký mír máme na mysli, takový mír, o kterém hovořil George Fitzgerald Kennedy v 60. letech, nikoliv pax americana, tedy mír vynucený americkými zbraněmi za cenu ztráty svobody některých zemí, ale mír, který je v podstatě vnímáním světa jako jednoho místa, kde vedle sebe žijí sousedé, kteří spolu chtějí spolupracovat, státy, které spolu spolupracují a obchodují, spolu neválčí. Takový svět my chceme, nechceme mír pro někoho, chceme mír pro všechny a chceme mír navždy," burcoval rozvášněný dav Jindřich Rajchl.

 

 

Petr Hampl: Stojíme na prahu politické změny?

 

"Proto se nechceme připravovat na nějaký dlouhodobý jaderný konflikt s Ruskem. Naopak uděláme všechno pro to, abychom se mu vyhnuli. V současné době je situace taková, že z pozice člena NATO můžeme efektivně zablokovat vstup Ukrajiny do této atlantické aliance, což je velmi důležité z hlediska naší bezpečnosti," řekl dále.

 

"Současně z tohoto místa říkám, že pokud by hrozil horký konflikt mezi členskými státy NATO a Ruskem, tak Česká republika musí NATO opustit a musí si zachovat neutrální pozici. Tato země potřebuje mír, nikoliv válku. Je třeba si přiznat, že euroatlantická civilizace je v hluboké krizi. Ve městech USA jsou hordy lidí, drogově závislých bezdomovců, opravdu to není hezký pohled. Na Západě vyměnili bezpečnost svých občanů za fatálně selhávající projekt integrace muslimských migrantů do jejich komunity. Tenhle projekt je nefunkční a nemůže v životě uspět. Česká republika se na něm v žádném případě nesmí podílet a nesmí přijmout odpovědnost za chybnou migrační politiku Německa a celé západní Evropy," podotkl.

 

Zopakoval, že Česká republika je sebevědomým státem, která má na to, aby vykročila za svými cíli svojí vlastní cestou. "Držím palce Robertu Ficovi na Slovensku, aby vyhrál volby, protože Slovensko to potřebuje," doplnil předseda PRO Jindřich Rajchl.

 

Z Václaváku na Letnou

 

Po skončení demonstrace se účastníci následně vydali na pochod přes magistrálu na Letnou a zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN). Lidé pak pokračovali dále na Letenskou pláň. Cesta z Václavského náměstí po magistrále a Veletržní ulicí trvala kolem hodiny a přestože policie postupně uzavírala silnice po trase pochodu, v centru vznikaly kolony aut.

 

 

Přestože se na následnou cestu nevydali všichni demonstranti z Václavského náměstí, i tak zaplnili po 16:30 magistrálu, kterou policie uzavřela. „Dopravní opatření jsou průběžně po celé trase pochodu, tak jak demonstranti procházejí, tedy magistrála, Veletržní ulice, Letenské náměstí a Letná,“ řekl mluvčí policie Jan Daněk.

 

Při pochodu demonstrantů Prahou kolem 17:30 stála auta na magistrále od Nuselského mostu do centra a řidiči měli zpoždění přibližně půl hodiny. Mluvčí policie Jan Daněk po 18:00 řekl, že policisté nemuseli na demonstraci ani při přesunu protestujících centrem řešit žádné problémy.

 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red