Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy z bojiště Ukrajina také zaútočila za svými hranicemi

11. 10. 2022

Zprávy z bojiště Ukrajina také zaútočila za svými hranicemi

Matouš Lázňovský

Foto: Profimedia.cz

 

Ukrajinský voják sleduje palbu z houfnice v Doněcké oblasti.

11:24

 

V posledních dnech obě strany zasáhly řadu cílů v týlu protivníka. Na frontě po rychlém vývoji posledních týdnů nedošlo k větším změnám.

 

Článek

 

Největší událostí posledních dní v rusko-ukrajinské válce byl útok na Kerčský most. Možnému dopadu úderu na dění na frontě se budeme věnovat dále, bezprostředním důsledkem byly pak ruské údery na ukrajinskou infrastrukturu a v řadě případů i ryze civilní cíle (což může být dané do jisté míry nepřesností ruských zbraní).

 

Podle ukrajinských zdrojů ruská armáda v pondělí vypálila 84 střel s plochou dráhou letu a 24 nepilotovaných létajících prostředků; 56 z nich bylo údajně sestřeleno. V době přípravy článku bylo hlášeno 19 obětí. Údery na ukrajinské zázemí ovšem v úterý pokračují, takže tento počet může dále růst.

 

Bezprostřední vojenský význam ruské odvety se zdá zanedbatelný (může mít ovšem vliv strategický, například zřejmě povede k urychlení dodávek pokročilých protivzdušných systému na Ukrajinu).

 

Seznam cílů i samotné plány úderů byly téměř jistě připraveny již delší dobu. Ostatně například o možnosti intenzivnějších útoku ze strany Ruska na ukrajinské elektrárny se hovoří již měsíce. Mimo jiné proto, že takový útok komplikuje Ukrajině vývoz jednoho cenného artiklu, kterého má Evropa nedostatek: elektřiny.

 

Ukrajina během 10. října ale také udeřila na ruské území. Cílem útoku ukrajinského dělostřelectva se stal průmyslový areál v městečku Tjoktino v Kurské oblasti. Důvod byl ovšem v tomto případě podle dostupných informací čistě vojenský.

 

Útok na Ukrajinu jako odplata za poškození Kerčského mostu

Záhady Putinova projevu: Údajné útoky na jadernou elektrárnu a plynovod

včera 17:30

 

V areálu se totiž mělo nacházet středisko ruských operátorů bezpilotních letounů. Rusko v nakládání s touto zbraní nepatří mezi světovou špičku a pokud by skutečně přišlo o řádově několik desítek specialistů v této oblasti, mohlo by se jednat pro ruskou armádu o větší ztrátu, než by samotný počet obětí útoku naznačoval...".

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zpravy-z-bojiste-ukrajina-take-zautocila-za-svymi-hranicemi-216578#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest204_anketa_k_prihlaseni_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz