Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zastavení palby v Náhorním Karabachu slíbené v Moskvě dodržovali Azerbajdžánci pouhé 4 minuty

13. 10. 2020

Zastavení palby v Náhorním Karabachu slíbené v Moskvě dodržovali Azerbajdžánci pouhé 4 minuty

Írán/Sýrie/Blízký východ, Politika, Rusko/Ukrajina, Války a terorismus 

121324657_1153357278438115_3949546490259445086_n

 

V noci z pátku na sobotu 10. 10. 2020 pendloval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov 10 hodin jako prostředník mezi ázerbajdžánskou a arménskou delegací. V sobotu ráno podepsali arménský ministr zahraničí Zohrab Mnacakanjan a jeho ázerbajdžánský protějšek Jejhun Bajramov Dohodu o humanitárním příměří. Podle smlouvy měla být v sobotu v poledne zastavena palba. Obě válčící strany si měly pod patronací pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže a Červeného půlměsíce vyměnit zajatce. Dohoda o příměří počítala i s nerušeným odvozem raněných k ošetření a s výměnou padlých, kteří leží na druhé straně fronty.

Střelba z lehkých i těžkých zbraní podle arménské agentury ANI včera v poledne utichla. Do "zóny nikoho" mezi útočníky a obránce vstoupili pracovníci Červeného kříže. Nestihli však dojít ani na polovinu vzdálenosti mezi pozicemi znepřátelených stran, kde mělo dojít k výměně zajatců. Ázerbajdžánci na dohodnuté prostředníky nesoucí bílou vlajku s červeným křížem a červeným půlměsícem zahájili palbu. Přestávka v boji trvala rovné 4 minuty. Nedošlo k žádné výměně zajatců ani volnému odvezení raněných.

 

Tento vývoj jasně ilustruje, jakou váhu přikládá islamista slibu danému „kafírovi“, což je termín, který Korán používá pro „nemuslimy“. Válka tedy pokračuje. Na bloky civilních domů v hlavním městě Náhorního Karabachu Stěpanakertu opět dopadají rakety a dělostřelecké granáty. Obránci z armády Arcachu oplácí stejnou mincí. Rakety SS-21 dopadají na azerské vojenské základny Ganji, Agcabadi a Bajlakan. Základny jsou plné munice, při jejichž výbuchu smrt kosí vše kolem. Vojáky i civilisty.

 

Snížení intenzity bojů během sobotního dopoledne využil zpravodaj ruské televize RT, aby navštívil vesnice, které Ázerbajdžánská armáda označila jako „osvobozené“. Na místě našel pouze hromady trosek. Když se ptal azerského vojenského závodčího, který jej doprovázel, kde jsou ty osvobozené vesnice, ukázal mu voják na hromadu ohořelých trosek. Reportér jen kroutil hlavou. Takto si Ázerbajdžánci představují osvobození. Povraždění všech Arménů a zničení všeho, co vybudovali.

 

Dnes večer mělo jednání o zastavení palby v Moskvě pokračovat. Ministři zahraničí Arménie a Ázerbajdžánu měli pod patronací ruského ministra jednat o trvalejším příměří. Odpoledne obě strany potvrdily, že jejich ministři do Moskvy odletěli. Místo trvalého příměří se ale asi bude opět jednat o tom, jak alespoň přerušit boje.

 

Vládu Náhorního Karabachu na jednání zastupuje arménský ministr, v jehož delegaci jsou i zástupci karabašské administrativy. Karabašský prezident zaslal arménskému ministru plnou moc k zastupování. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přesto zřejmě tuší, že u jednacího stolu někdo chybí. Za ázerbajdžánskou agresí proti Karabachu je totiž Turecko, jehož generálové válečné operace v poli přímo řídí. Bojů se ostatně účastní i expediční sbor turecké armády. A džihádisté z Islámského státu (ISIL), které na frontu přepravila ze Sýrie a Libye turecká armáda.

Lavrov proto dnes dopoledne telefonoval tureckému ministru zahraničí Mevlütu Çavuşoğluovi. Podle společného tiskového prohlášení, které oba ministři zveřejnili po telefonátu, se „Rusko i Turecko shodují na tom, že je třeba ukončit boje a nalézt cestu ke splnění dohody o zastavení palby“. Jde o další ukázku důvěryhodnosti Turecka. Tentýž Çavuşoğlu v pátek vyhlásil, že válka v Karabachu neskončí, dokud tamní Arméni nebudou „ukončeni“. V anglickém znění jeho tiskového prohlášení, vydaného jako reakce na páteční zahájení rozhovorů o příměří, je použito slovo „terminated“. Jeho význam je jasný každému, kdo si vzpomene na film Terminátor, v němž ztvárnil hlavní roli rakouský kulturista a herec Arnold Schwarzenegger. V kontextu Çavuşoğluova prohlášení jde o „ukončení životů Arménů“.

 

Rusko se do války zatím oficiálně nezapojilo. Plní funkci prostředníka, který se snaží dohodnout mír. S jedinou výjimkou. V noci na sobotu zaútočily ruské stíhací bombardéry na pozici islamistických žoldnéřů u karabašského Jabrajilu. Zlikvidovali několik set veteránů ISIL. Ázerbajdžáncům, kteří se nacházeli jen o několik set metrů dál, ruský útok nezkřivil ani vlásek.

 

Podle caucasus.liveumap Azeři do oblasti přisunuli další posily. Během dneška prolomili do fronty na jihu čtyřkilometrový klín až k městu Vank. Cestou srovnali se zemí několik arménských vesnic. Ve městě Vank se Azerům tvrdě brání skupina vojáků armády Arcachu. Tento průlom potvrdil obavy, které v sobotu vyslovil karabašský deník Artsakh News. Azeři snížení intenzity bojů v sobotu dopoledne před chvilkovým příměřím využili k přeskupení sil.

 

Na závěr jedna dobrá zpráva. Dnes přistál v hlavním městě Arménie Jerevanu letecký speciál s 20 tunami humanitární pomoci pro postižené válkou v Karabachu. Nyní je vykládán a během noci by měla začít přeprava materiálu postiženým civilistům.

 

Vydáno: 13.10.2020  v  15.52   Autor: MUDr. Ivan David Europoslanec SPD

nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář