Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za co byl německým prezidentem vyznamenaný občan Ostrčilík z Brna?

26. 8. 2021

Za co byl německým prezidentem vyznamenaný občan Ostrčilík z Brna?

 "Jaroslav Ostrčilík byl jako jeden ze dvou cizinců v úterý 5. prosince 2018 vyznamenán německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, který mu v Berlíně udělil medaili za zásluhy," napsaly Haló noviny a uvedly i to, za co si Ostrčilíka v Německu považují. Možná i za šíření lží?

Jsou zprávy ze světa, které nikoho nevzrušují

9. prosince 2018 - 12:24

 

"Těší mě zvláště, že mohu vyznamenat i dva hosty z Francie a Česka. Společná historie by se měla ještě mnohem častěji společně vyprávět. Vy, ctění hosté, k tomu svým angažmá přispíváte a za to jsme vám v Německu mimořádně vděční," řekl prezident Steinmeier na adresu Ostrčilíka i dalších vyznamenaných.

 

"Zopakujme si, za co byl pan Ostrčilík oceněn a jaké »sbližovací« akce pořádá," připomíná v komentáři Monika Hoření z Haló novin a cituje z jiného pramene, který byl uveřejněný v příloze Haló novin Naše pravda a napsala jej Anna Štofanová z Brna.

 

"Pod vedením pana Ostrčilíka se začaly organizovat pochody Brno - Pohořelice, které se následně změnily na pochod Pohořelice - Brno, aby se zdůraznil i za účasti zástupců Sudetoněmeckého landsmanšaftu včetně pana Bernda Posselta návrat brněnských Němců do Brna. To je ona zásluha, za kterou mu vysoké oficiální německé kruhy tleskají. Německý prezidentský úřad připojil k panu Ostrčilíkovi i další superlativy: "Byl ještě studentem, když se v roce 2007 chopil pozoruhodné iniciativy: Zorganizoval vzpomínkový pochod, aby připomněl osud německy mluvících obyvatel Brna, kteří byli na konci května 1945 vyhnáni ze svého rodného města."

 

"Zkrátka musíme vzít na vědomí, že po překvapujících výrocích kancléřky Merkelové, že prý nebylo žádné ospravedlnění pro »vyhnání Němců«, ve stejném duchu pracuje i hlava německého státu. A to jsem si myslela, že Steinmeier je jiný formát…," konstatuje Hoření.

 

"Srovnávám, když jiné vyznamenání a od jiného prezidenta přebíral písničkář Jarek Nohavica. Byla to Puškinova medaile a předával ji Vladimir Putin. To bylo keců v mainstreamu o tom, že to nemá vzít, že nemá jet do Moskvy a že dokonce přijetí Puškinovy medaile svědčí o nízkých lidských či občanských kvalitách těch, kdož ji přebírají (zazněl i takto »kvalifikovaný« názor jednoho rusofobního rusisty). Přitom Nohavica medaili obdržel za prohlubování kulturních kontaktů mezi dvěma národy. Jenže Ostrčilík oživil spící démony druhé světové války a německého nacismu, k němuž prokazatelně přičichli i němečtí obyvatelé Brna. Každoroční pochod Pohořelice - Brno napomáhá šířit lži a překrucuje historickou pravdu. Dokládají to ještě žijící pamětníci brněnského pochodu, například historik profesor Vojtěch Žampach ve své knize Vysídlení německého obyvatelstva z Brna ve dnech 30. a 31. května 1945 a nouzový ubytovací tábor v Pohořelicích z 1. 6. až 7. 7. 1945," upozornila na činnost občana Ostrčilíka a jeho oživování spících démonů druhé světové války Monika Hoření.

 

(ps, Haló noviny, Prvnizpravy.cz )