Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinské jaderné vydírání …

19. 8. 2022

Ukrajinské jaderné vydírání …

Prof.Dmitrij Jestafjev

 

V pravidelném federálním tv pořadu „Polnyj kontakt“ besedoval před týdnem jeho šéf Vladimír Solovjev m.j. s politologem, prof. Dmitrijem Jevstafjevem především na téma rizik útoků na jadernou záporožskou elektrárnu (ZJE) a profesorovy závěry byly zajímavé…

 

Co Vás zejména  zaujalo?

Především naše situace kolem ZJE – mimochodem, ani ne tak to, že se kyjevský režim periodicky pokouší pálit, protože oni nejspíš Záporožskou oblast a Krivoj Rog odepsali. Oni se domnívají, že když vyřadí, anebo nás donutí vyřadit elektrárnu z provozu, že tím utrpí Rusko a oblasti, které byly denacifikovány, přičemž je vůbec nenapadá, že není problém tyto oblasti zásobovat z Krymu, a že utrpí především ta část, která je dosud pod kontrolou Ukrajiny – to jim vůbec nedochází.

 

Ale to, jak se chová Mezinárodní organizace pro atomovou energii MAAE a OSN v této souvislosti, tak to mě je velkým překvapením. Ačkoli, jestliže OSN je organizací s jistotou postupně degradující  během posledních 15 let, tak MAAE byla do poslední doby považována za slušnou organizaci, zachovávající aspoň zdáním respektability. Ale to, co dělají teď, je cosi, co leží mimo hranice mého chápání. Oni se pokoušejí vyhnout plnění svých základních funkcí – oni mají ve Statutu zapsáno „zabezpečení jaderné bezpečnosti“. Ale když je Rusko žádá, aby se přijeli podívat na to, co se na ZJE a kolem ní děje, tak to odmítají pod záminkou, že jim departament bezpečnosti OSN, což je struktura plně kontrolovaná Američany, říká, že to není potřeba.

 

Tragický osud všech těchto mezinárodních organizací, zmítajících se mezi silnými tohoto světa, kteří je živí, zapomínají na to, proč vlastně byly ustaveny. Já si myslím, že se nový svět začne budovat vůbec mimo systém mezinárodních organizací. Takže stávky v boji mezi námi a tím, co oprávněně nazýváme kolektivním Západem pod hegemonií USA, jsou už natolik vysoké, že už jakákoli slušnost v rámci základní činnosti nemá místo. Jestliže nějaký sekretariát OSN může organizaci zakázat plnění její činnosti, pak k čemu taková organizace je? Už, vůbec nemluvím o tom, co se děje v Mezinárodní zdravotnické organizaci a všechna ta „kouzla“ spojená s registrací naší vakcíny proti COVID-19 a přicmrdávání západní BigPharmě, kde se točí velké peníze. Takže bychom se měli zamyslet nad tím, jak „optimalizovat“ naše členství v některých těchto organizacích, protože platby za členství v nich představují docela velké peníze. Ty by bylo možné „rozdat penzistům, nebo postavit pár školek“ – jak říkají někteří. Proč platit činnost lidí, kteří nás tupě posílají do háje?

 

Co je zač, ten sekretariát OSN? My jsme něco takového viděli už u Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Tam jde o proces, kdy je organizace privatizována úředníky. Pokud jde o OPCW, tak to bylo už mrtvě narozené dítě, ale já Vám uvedu jiný příklad: - je jím EU, která byla privatizována úřednictvem. Tam kooptují z národních elit pro sebe komfortní lidi, které řídí… Teď tam řídí zahraniční politiku člověk jménem Borrell, o němž už nevím, co bych řekl – a on to také nejspíš neví, protože navykládal tolik blbostí, že už nemá, co by nového řekl.

Jestliže ale USA řídí člověk formátu Bidena…jak na to reagovat? Tento zmatený člověk má přístup k americkému jadernému potenciálu? Anebo, že by měla být Paní „červeného knoflíku“ Kamala Harris?

 

Druhá věc, které jsem se chtěl dotknout, je, že sice chápeme, že v Americe dochází k určité degradaci politické třídy. Ale že půjde tak rychle a zajde tak hluboko, to si nikdo představit nedovedl. Existuje ale nuance. My jsme se dívali na Američany tak v posledních 2-3 letech a vidíme rozdíl mezi americkou politickou třídou, který skutečně degraduje. Podíváme-li se na republikány, tak mnozí u nás vynášejí Trumpa. To je, dle mého, hrubec a šejdíř – to je můj osobní názor. A podívejte se ale, jak vysokou třídu politické hry a manipulací si zachovává americká byrokracie – to sice není úroveň 80. a počátku 90. let, ale je to třída vysoká. Ten rozdíl mezi degradující a v podstatě upadající do astrálu politickou třídou a byrokracií, včetně byrokracie tajných služeb a bezpečnostního aparátu, jež si zachovávají akceschopnost – tak do této mezery už zalézají kontraelity , šedí hráči. Protože představit si, že 6 měsíců lze na základě bývalé Ukrajinské SSR rozjet tak vyspělý šedý a černý trh zbraní, který teď vznikl v jižní Evropě, Středomoří – to vše je orientováno na Afriku a jihovýchod – bez účasti politických sil a kontaktů by to samy tajné služby nezvládly. Už jsem někde napsal, že nejzajímavější z těch dodávek nejsou Javeliny ani Stingery, které se budou ještě 10 let potulovat po Evropě a jsem, přesvědčen, že vystřelí. Ale jsou to britské houfnice kalibru 105mm – k čemu ty jsou platné na ukrajinské frontě? Přitom je to ale zjevné – dodat sto a ukázat v akci tři …- pro ostatní se Ukrajina stává překladištěm v globálním měřítku. Až uvidíme, ve kterých zemích a konfliktech se objeví tyto britské houfnice, zjistíme, že tato operace nemá s Ukrajinou nic společného.

 

Proč to všechno říkám? Že v Americe (kolektivní Západ mě v tomto případě zajímá málo), postavené na myšlence  oligarchistické, nebo spíš elitární kontroly nad výkonnou mocí, vojenskou a bezpečnostní sférou, tato trhlina je velmi nebezpečná. Je to jaderný stát s obrovskou zásobou jaderných zbraní, včetně taktických a malý jaderných nábojů, které byly určeny pro diverzní potřeby. V podmínkách, kdy tato trhlina vzniká, mě poněkud znepokojuje osud tohoto potenciálu (včetně chemických a biologických zbraní) – v podmínkách rozpadu systému elitní kontroly nad silovou sférou – to mě velmi znepokojuje a je to otázka s otevřeným koncem.

 

Teď se dívám na BBC, kde, s odvoláním na Institut pro studium války – pokud to někdo neví, tak to je takové smetiště, peroucí americké peníze v zájmech rodiny Victorie Nouland – píší, že ukrajinská vojska přešla do protiofenzívy u Izjumu, nicméně genštáb VSU mnohoznačně mlčí. Takové mlčení demonstruje zjevnou změnu dosavadního informování činnosti v charkovském/doněckém směru ukrajinskými zdroji. Podle mého jsou to idioti…

Podle mého, už kdosi napsal, že údajná ofenzíva u Chersonu byla klamným manévrem před ofenzívou na charkovském směru, kde se situace pro VSU objektivně vyvíjela, mírně řečeno, velmi těžce. Kdo jen o tom nepsal… - no a tady napsali toto. Souhlasím s tím, že onen „Institut pro studium války“ je skutečně smetištěm, patřícím mezi ty, jež je v expertních kruzích zvykem označovat za „neslušné“. Jsou smetiště slušná, kde lze čas od času najít jakési zrno, a jsou neslušná…

 

Líbí se Vám jak  Olaf Scholz fakticky vyzývá běloruskou opozici ke svržením Lukašenka?

Poté, co jsme všichni Scholze viděli, jak prohlíží turbínu, to komentovat nemohu – a ani nechci.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PTdEgcib3C8

Překlad:        st.hroch        20220818