Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvrdé střety v Barceloně. V ulicích je půl milionu lidí

18. 10. 2019

Dnes 17:43 – Barcelona • Aktualizováno 20:08nek, Novinky, ČTK, DPA, Právo

 

Statisíce lidí protestují v pátek v Katalánsku v rámci generální stávky proti odsouzení devíti katalánských separatistických vůdců do vězení za pokus o odtržení regionu. Zablokovali silnice u Barcelony, kam dorazily takzvané Pochody svobody, informují agentura Reuters a list El País. V Barceloně propukly večer střety mezi demonstranty a policisty. Do města dorazilo z dalších míst přes 520 000 lidí.

 

V Barceloně se na velké demonstraci, která začala v 17. hodin a je vyvrcholením aktuálních protestů, sešlo půl miliónu lidí. Byla kvůli ní zavřena i známá katedrála La Sagarda Familia, kde se už během dne shromáždilo asi 4000 demonstrantů.

 

Část demonstrantů se večer střetla s policisty, na které házela plechovky a dlažební kostky. Policisté použili proti mase protestujících obušky i slzný plyn.

 

V ulicích hořely zapálené popelnice. Do výše šlehaly plameny z Molotovových koktejlů, které házeli protestující na strážce pořádku.

 

Ministerstvo vnitra na místo poslalo posily.

 

Do Barcelony dorazily proudy lidí

 

Hlavní silnice do Barcelony jsou od dopoledne zablokovány demonstranty, kteří se v týdnu vydali na takzvané Pochody svobody do hlavního katalánského města.

 

Už kolem půl desáté ráno byla zablokována dálnice AP-7 v Barceloně u univerzity a také ve městě La Jonguera, které leží u francouzských hranic. Tam byla dálnice uzavřena, protože ji obsadilo 200 lidí. Po poledni byl přerušen provoz na více než dvou desítkách silnic i několika dálnicích.

 

Dopravní situace se postupně stále více komplikovala, protože do Barcelony po poledni dorazy první dva pochody svobody z Viga a Bergy. Pak dorazily i pochody z Girony, Taragony a Tárregy. Podle Reuters dorazily do metropole statisíce lidí.

V katalánském městě Girona vyšlo do ulic na 60 tisíc lidí, informoval deník La Vangurdia s odvoláním na místní policii, což je nejvíce v historii města, které je baštou separatistů.

 

Katalánsko hrozí novým referendem

 

Šéf katalánské vlády Quim Torra ve čtvrtek pohrozil novým referendem o nezávislosti jeho regionu na Španělsku.

 

„Jestliže nás za zorganizování hlasování odsoudí ke sto letům vězení, pak je odpověď jasná: je nutné uspořádat nové hlasování o nezávislosti,“ zdůraznil premiér v narážce na součet trestů vězení, které v pondělí dostali čelní představitelé minulé katalánské vlády za plebiscit z října 2017. Rozsudky označil na „velkou frašku“.

 

Podle Torry je nutné hledat cesty, jak dosáhnout práva na sebeurčení v nejkratší možné lhůtě, ještě v tomto volebním období, které končí v roce 2021.

 

 

Torra současně vyzval k okamžitému ukončení násilí v Barceloně, kde se stovky demonstrantů opakovaně střetly s policií. Někteří také zapalovali auta nebo házeli zápalné láhve.

 

V noci na čtvrtek přerostly protesty po setmění ve výtržnosti v Barceloně, Tarragoně a Gironě. V Barceloně zapalovali radikálové kontejnery i auta, házeli dlažební kostky i Molotovovy koktejly na policisty, kteří použili slzný plyn.

 

Od pondělka bylo při protestech zraněno na 190 policistů, většina z nich lehce, a přes dvě stě demonstrantů.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář