Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turci mění taktiku - obnovili námořní invazi migrantů na řecké ostrovy

27. 3. 2020

Turci mění taktiku - obnovili námořní invazi migrantů na řecké ostrovy

 

Jen za tento týden se na řeckých ostrovech Lebos, Samos, Chios, Leros a Kos vylodilo 1.300 migrantů. Dalších 190 migrantů se podle Aegean boat report vylodilo na dalších menších ostrovech, které jsou z Turecka dosažitelné na malých člunech. Řecká policie nové migranty sváží do speciálních sběrných táborů na pevnině, kde jsou dáváni do karantény.

 

Na ostrovech se podle twitterového účtu #Lesvos prudce zhoršuje zdravotní situace. Během víkendu pronikla epidemie koronaviru i do Řecka. Zdravotnické úřady ke včerejšku evidovaly 734 prokazatelně nakažených. 20 Řeků nákaze již podlehlo. Počet infikovaných však může být mnohem větší, protože v zemi žijí statisíce migrantů, které zatím nikdo nevyšetřil. Zejména řecké ostrovy v blízkosti Turecka jsou migranty doslova přeplněné. Na ostrovech je však většinou jen několik ambulantních lékařů nebo malé nemocnice, které nejsou dimenzované na epidemie. Nemocnice jsou přetížené. Lékaři z ostrovů Moria a Lesbos žádají vládu, aby jim poslala posily. Kvůli vysokému počtu migrantů na ostrovech hrozí medicínská katastrofa.

 

Řecká policie se spolu s armádou snaží snížit počet migrantů na ostrovech. Trajekty migranty sváží na pevninu do nově vytvořených táborů. Osazenstvo uprchlických táborů na ostrovech mělo být podle webu pronews.gr rozděleno do dvou skupin. Ty, kteří se v minulosti dopustili trestní činnosti, nebo s nimi byly problémy, mají být postupně deportováni. Jejich vyhošťování však značeně komplikuje omezení letecké dopravy. Kvůli koronaviru bylo zrušeno více než 80% mezinárodních letů. Obnovení námořní invaze migrantů pro Řeky přišlo ve velmi těžkou chvíli. Policistům se z ostrovů podařilo odvézt asi 1.900 migrantů. Mezi tím jich však z Turecka připlulo dalších 1.490.

 

Turecku se podařilo roztáhnout „migrační frontu“ podél celé námořní hranice s Řeckem. Na pevnině v oblasti Evros, která sousedí s Tureckem, byl včera relativní klid. Řečtí pohraničníci slavili svátek Dne nezávislosti sborovým pokřikem bojových hesel směrem k pozicím turecké armády a migrantům. Pohraničníkům na hlídce se podařilo mobilním telefonem natočit video tureckého obrněného transportéru, který zapadl do bahna a musel být vyprošťován traktorem. Jde o jeden z obrněnců ATES, jejichž pořízení ze 75% financovala EU.

 

Mnohem horší je však situace na moři. Část sil řeckého vojenského námořnictva nyní váže vojenské cvičení tureckého námořnictva, které vyslalo k řeckým ostrovům na cvičení 31 bojových lodí. U ostrova Pserimos byl tureckým bojovým plavidlem byl včera přepaden i rychlý člun řecké pobřežní stráže, kterým cestoval na inspekci řecký náměstek ministra obrany Alkibiadis Stephanis (na obrázku). Turecká loď se snažila řeckému člunu zabránit v přistání na ostrově. Turci z tlampačů vysílali varovná hlášení, podle nichž se měl člun nacházet v tureckých pobřežních vodách. Turečtí námořníci tím dávali najevo, že si na tento řecký ostrov Turecko činí územní nároky. Zajetí řeckého náměstka ministra obrany tureckou bojovou lodí se podařilo podle webu el.gr zabránit díky připlutí dvou dalších řeckých bojových lodí, které tureckou loď zahnaly na ústup.

 

Nadále stoupá počet tureckých vojenských provokací vůči Řecku. Kromě ohlášeného cvičení tureckého námořnictva narušují úředně uzavřené řecké pobřežní vody i další turecké vojenské i civilní lodi. Podle serveru pronews.gr je cílem těchto provokací rozptýlení uzávěry pobřeží řeckou pobřežní stráží proto, aby migranti mohli využívat vzniklých mezer v blokádě a proklouznout na řecké ostrovy. Kromě toho se množí i počty narušení řeckého vzdušného prostoru stíhačkami F-16 tureckého letectva. Jen za včerejšek byla zaznamenáno 61 přeletů tureckých stíhaček, které zkoumají stav ochrany pobřežní hranice ze vzduchu. Rostoucí tempo incidentů hrozí přerůst v otevřenou válku mezi Tureckem a Řeckem.

 

Řekové by podle mého názoru nutně potřebovali vojensky posílit. Evropské země, které Řecko brání proti invazi migrantů, by měli Řekům poslat vojenské posily. Na pevninu i na moře a do vzduchu. Považuji za zcela zbytečné, aby české stíhačky Gripen hlídkovaly v Estonsku, kde se na ruské hranici nic neděje. Naprosto bezúčelný je pobyt našich výsadkářů v Afghánistánu, kde nedáno USA uzavřely mír s Talibánem. Jestli mají naši vojáci někde být na zahraniční misi, tak je to řecko-turecká hranice. Na straně Řeků samozřejmě. Vojenské posily by Řekům měly poslat i ostatní státy EU. Už proto, aby turecký prezident Recep Erdogan věděl, že nenapadá jen Řecko s 11 miliony obyvateli, ale že se v případě agrese dostane do vojenského konfliktu se všemi evropskými zeměmi.

 

Vydáno: 26.3.2020  v  14.08   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD

NWOO.ORG

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář