Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tokajev navrhl stažení ruských vojsk již ve středu, zatímco nájemní teroristé zapalují kazašská města.

11. 1. 2022
Tokajev navrhl stažení ruských vojsk již ve středu, zatímco nájemní teroristé zapalují kazašská města. Etničtí Rusové jsou v obavách, že se opakuje ukrajinský scénář

Zaplatili mu 200 dolarů a letenku, aby jako nezaměstnaný a bez práce pomohl dělat demonstrace a revoluci v Kazachstánu! Na ulicích řádí demonstranti z Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu, zapalují budovy a vozidla, ale prezident Tokajev vyzval k odchodu ruských vojsk nejpozději do středy! To je mimo realitu, zaznělo z Moskvy! Podle ruské GRU se na ulicích Alma-Aty pohybují bývalí bojovníci Islámského státu, Al-Kajdy a Talibanu s tureckými pasy! A Moskva zvažuje rozmístění raket na Kubě a ve Venezuele v reakci na odmítnutí ruského požadavku ze strany NATO na nerozšiřování aliance!

Kazašský Sputnik včera uveřejnil video se zadrženým kyrgyzským demonstrantem, který dostal od neznámých osob zaplaceno 200 amerických dolarů, koupili mu letenku a jako nezaměstnanému mu dali možnost si vydělat další peníze, když odletí do Alma-Aty a bude se účastnit protestů a demonstrací. Když zjistil, o co jde a předáci skupin vyzývají zaplacené demonstranty k zapalování budov a aut, tak dostal strach a vrátil se do pronajatého bytu a druhý den se chtěl vrátit domů do Kyrgyzstánu, ale byl zadržen vojenskou hlídkou. Násilné protesty jsou vždy organizovány z ciziny a je to typický podpisový vzorec Američany sponzorovaných silových protestů. Ale když se protestů účastní i etničtí Rusové v Kazachstánu, tak to už smysl nedává. A přesto to tak je. Abychom to pochopili, musíme si celou situaci ještě jednou a podrobněji rozebrat.

Situace v Kazachstánu se pomalu začíná překlápět do krizového scénáře v Evropě i v Karibské oblasti. Ruská vojenská rozvědka GRU dnes skrze ruská média uvolnila informaci a varování, že na území Kazachstánu operuje islámská teroristická organizace Jamaat Tablighi [1] a ruské GRU se po zadržení několika demonstrantů a jejich převezení do Moskvy podařilo vytěžit informace, že povstání v Kazachstánu je řízeno operátory z Pákistánu, což je operační spojenec USA v oblasti. Co je ovšem daleko horší, drtivá většina těchto demonstrantů je vybavena tureckými pasy.

Jenže, celé je to ještě více zamotané, protože kazachstánská vláda a Rada ministrů nyní v čele s prezidentem Tokajevem chce ruské jednotky ze země stáhnout již ve středu [2], což Moskva již označila za naprosto nereálné a unáhlené, protože v zemi se situace nejen nestabilizuje, ale útoky se zostřují a zesilují, především jejich brutalita. V této chvíli chtít stáhnout jednotky CSTO lze přirovnat prakticky k sebevraždě kazašské vlády, ovšem s jednou výjimkou. Pokud by přímo tato vláda byla namočená do vypuknutí nepokojů, tak by to dávalo smysl.

Za všechno může Evropská komise, uran, zemní plyn a Green Deal

Už v předchozím článku jsem uvedl, že protestů se v Kazachstánu účastní i ruské etnikum a rychlost, s jakou se objevily ruské jednotky v americké biologické laboratoři v Alma-Aty dávají jasně tušit, že veřejnost není informována o celém skutečném obrazu těchto událostí. Pojďme si to nejprve zanalyzovat od samého počátku. Evropská komise již 2. ledna šokovala [3] rakouské zelené aktivisty, že plánuje označit zemní plyn a především jadernou energii za čisté, tedy zelené zdroje energie nezbytné pro naplnění plánu Green Deal. Tato informace okamžitě vedla k prudkému nárůstu ceny uranu na světových trzích, kterým dominuje Kazachstán, jako největší producent uranové rudy na světě, kdy produkuje celkem 40% světové produkce.

A pokud jde o Evropu, tak produkci zemního plynu dominuje Ruská federace. Celých 40% plynu v EU pochází z Ruska, ale pozor. Globalistický plán Green Deal zvýší závislost EU na ruském plynu až na 60%, a to podle studie [4] Marshallova centra strategických studií. A rozhodnutí EU komise z počátku ledna označit zemní plyn a i jádro za zelené zdroje energie znamená, že Rusko a post-sovětský prostor se vrátí do pozice světové velmoci. Ruský plyn a kazašský uran jako dvě strany jedné mince. A ví to Kreml. A ví to i Washington. A ví to i Brusel.

 A teď se dostáváme k vysoké šachové hře, která nemá figury v barvě černé a bílé, ale figurky jsou v barvách mnoha odstínů šedi. Moskva ví, že Američané ví, že ruský plyn a kazašské jádro budou v Green Dealu představovat novou ruskou podobu petrodolaru. Kdo bude kontrolovat, za jakou měnu se bude prodávat zemní plyn a jádro, ten bude kontrolovat Green Deal a celou EU. A představte si, že Moskva jednoho dne řekne, od tohoto dne neprodáváme plyn a ani uran za dolary, ale za rubly!

Anebo za jakoukoliv jinou, avšak ne-americkou, měnu. Chápete? Celý Kazachstán by mohl být každému ukradený, ale ne od 2. ledna tohoto roku. Ne ve chvíli, kdy Evropská komise odkryla karty a chce Green Deal, na cestě útěku od ropy prodávané za americký petrodolar směrem k plynu a jádru prodávaném za petrorubl, realizovat na půdorysu přenálepkování fosilního plynu a fosilního uranu na zelené zdroje energie. A na tohle nemohou Američané čekat a koukat se založenýma rukama. Jenže, to nemůže ani Kreml.

Rusko může od války v Evropě zachránit jen vznik petrorublu a k tomu potřebuje kontrolu nad produkcí uranu v Kazachstánu

Cesta k petrorublu nemůže vlastně vůbec ani začít bez toho, aby Rusko nevysáčkovalo Američany z Kazachstánu. A protože Kazachstán je tak za dobře s Američany, že o tom dokonce vznikl slavný a silně absurdní film Borat, který si z toho předklonu kazašské vlády do amerického pozadí dělá legraci, tak je jasné, že to pro Rusko nebude snadné. Jenže tento předklon ironizovaný ve filmu je ve skutečnosti v reálu ještě děsivější. Američané přímo v Alma-Aty vybudovali nejnebezpečnější laboratoř, která zkoumá nejen nebezpečné viry a bakterie, ale především činí z celého města rukojmí.

A něco takového by svrchovaná vláda nikdy nedovolila. Je to stejná situace jako na Slovensku, kde současná vláda chce podepsat a v parlamentu ratifikovat zvací dopis [5] pro americkou armádu k dočasnému pobytu, a to z počátku na 10 let, kdy Slovensko bezplatně předá Američanům dvě letiště na kótách Kuchyňa a Sliač, přičemž podle smlouvy se bude jednat o území se stejným statusem jako Guantánamo Bay na Kubě.

Půjde o výhradní a svrchované americké území po celou dobu platnosti smlouvy. Mohou si tam postavit tolik laboratoří, kolik budou chtít. A mohou si tam uskladnit, co budou chtít, protože slovenské orgány nebudou mít nad tím pronajatým územím žádné pravomoci. Nebudou ani smět kontrolovat, co Američané na těchto základnách skladují. A to samé hrozí v Kazachstánu. Kazachstán se totiž podle informací chtěl s Američany dohodnout, že jim poskytne do pronájmu části pozemků na zpracování uranu v zemi.

A to by překazilo ruské plány na realizaci petrorublu, protože Kazachstán by sice potom uran těžil, ale jeho rafinaci by zajišťovaly už nikoliv ruské podniky, jako je tomu dnes, ale ty americké. A toto Moskva nemůže dovolit. A kdo ten plán zjevně podporoval? Zjevně současný prezident Tokajev. Dokud byl u moci Nazarbajev, tak ten se přátelil hlavně s globalisty a s Evropskou unií.

Tokajev navrhl stažení ruských vojsk již ve středu, zatímco nájemní teroristé zapalují kazašská města. Etničtí Rusové jsou v obavách, že se opakuje ukrajinský scénář.

Naproti tomu Tokajev se jeví silně pro-americky zaměřený. Potvrzují to i jeho reformy [6] v Kazachstánu ve směru k prosazení západní liberální společnosti, kvóty pro ženy v politických stranách, podpora neziskových institucí financovaných z USA, lidskoprávních think-tanků atd. Když se nedávno Kazaši zbavili Nazarbajeva, v Moskvě začali sledovat nebezpečné amerikanizační procesy kazašské zahraniční politiky. Jenže pokud šlo o těžbu uranu a jeho zpracování, to nadále kontrolovaly ruské a na Rusko napojené kazašské podniky. A to až do 2. ledna tohoto roku.

Ve chvíli, kdy Evropská komise odpálila tu bombu o tom, že plyn a jádro se stanou zelenými energiemi pro program Green Deal, v tom okamžiku Američanům i Rusům došlo, že teď je ta chvíle na překlopení Kazachstánu sedícího na dvou židlích definitivně jen na jednu z nich. NATO právě oznámilo [7], že nepřijme ruské požadavky z konce minulého roku na nerozšiřování NATO, že si nenechá od Ruska diktovat, a že Ukrajina a další země se samy rozhodnou, jestli vstoupí do NATO.

Rusko tak již vyčerpalo diplomatická řešení, studená válka je znovu zpátky v plné síle a Rusko musí ovládnout trh s plynem i uranem v Evropě, aby zabránilo EU v připojení se k Američanům v jejich válce a tažení proti Rusku. Je to strategická tahová hra. Jedině tehdy, když bude Moskva držet Brusel a EU pod krkem plynem i uranem, jedině tak bude zaručeno, že EU nedovolí Američanům přípravu válečného prostoru na území EU proti Rusku. Proto kazašský prezident chce honem rychle vysáčkovat ruská vojska z Alma-Aty, protože je Američanům zjevně zavázán. A ruská vojska to vědí, že jakmile by násilí pokračovalo, terčem útoků se v Kazachstánu stane ruské etnikum, stejně jako na Ukrajině v roce 2014, kde Američané připravili převrat.

Dvě ruské delegace vojáků a diplomatů odletěly současně na Kubu a do Venezuely

Rusko tak bude hledat cesty, jak zlikvidovat zahraniční teroristické skupiny, aby nebylo dovoleno opakování ukrajinského scénáře. Rusové v demonstracích potom protestují zjevně proti Tokajevově pro-americké lobby, ale strhávání pomníků Nazarbajeva obstarávají zaplacení demonstranti pracující pro Američany. Tím se celá situace na ulici znepřehledňuje. Rusko bylo na zásah v Kazachstánu už připraveno delší dobu a jak se zdá, američtí podpindos jim pouze nahráli na smeč a záminku pro vstup ruských vojsk. Ruská média dnes oznámila, že do Venezuely a na Kubu odletěla dvě letadla TU-154M [8] s delegacemi ruského ministerstva obrany a zahraničí, přičemž vše probíhá v režimu utajení.

Podle ruských zdrojů se delegace mají pokusit vyjednat možnost hostování ruských raketových základen, kdy v těchto dvou zemích by Ruská federace rozmístila rakety středního doletu jako bezpečnostní pojistku v případě, že by Ukrajina požádala o vstup do NATO, případně Gruzie nebo Finsko. Tyto tři země zvažují vstup do NATO a Rusko nemá na Američany jiné páky, než je rozmístění raket na Kubě a ve Venezuele. Tento dramatický vývoj pouze ukazuje, jak nebezpečné procesy začínají probíhat v Evropě v souvislosti se snahou o rozšiřování NATO a nasunování zbraní až na hranice doteku s Ruskou federací. Plyn a uran budou rozhodovat o realizaci Green Dealu. A kdo bude ovládat plyn a uran, bude ovládat celou Evropu. Američané mají co ztratit, dokonce i projekt Trojmoří. A protože Kazachstán dodává uran i pro americký Westinghouse, tak si spočítejte, kolik je jedna a jedna.

-VK-

Šéfredaktor AE News