Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střet civilizací - odborníci o tragédii ve Francii

1. 11. 2020

Střet civilizací - odborníci o tragédii ve Francii

30. října 2020

 

V Nice  v kostele Notre Dame došlo 29. října k teroristickému útoku. Zločinec napadl církevní pracovníky a farníky. Zatím jsou známi tři mrtví. Později došlo k napadení, tentokrát v Avignonu a odnesla to policie. Neznámý zločinec vrhl nůž a přitom vykřikoval muslimská hesla. Francouzská vláda vyhlásila zvýšení nebezpečí terorismu na nejvyšší úroveň. Když v září Macron komentoval nové vydání karikatur proroka Mohameda časopisem Charlie Hebdo, zdůraznil, že v zemi je svoboda a je možno se rouhat Bohu, což vyvolalo ostře negativní reakci v islámském světě.

 

Historik a politolog  Francouzské akademie morálních a politických věd Emmanuel Leroy Ladurie řekl, že teroristické útoky ve Francii, reakce úřadů na ně a zprávy kolem tohoto tématu jsou grandiózní politickou manipulací za aktivní podpory médií. Expert se domnívá, že na vině teroristického útoku v Nice je především provokování redakce časopisu Charlie Hebdo zveřejňující karikatury na islám, které publikovat není vhodné. Přitom poznamenal, že v Rusku by něco takového  bylo sotva možné.

 

Řekl, že to, co se dnes ve Francii děje, je bláznovství a uměle vytvářené napětí mezi muslimy a křesťany a že režim Macrona je založen na krystalizaci strachu. Dodal, že klíčovou roli v tom hrají média věnující se krizi, terorismu a dalším negativním skutečnostem. Říká také, že charakteristickým rysem Macronova režimu je to, že francouzští občané nemohou přesně hodnotit, co se v zemi děje, a to u nich vyvolává negativní nálady.

 

Podle politologa Satanovského nebudou schémata s vyjadřováním občanské  solidarity a svornosti fungovat. Malovat budovy v barvách francouzské vlajky je k ničemu. Pro boj s terorismem jsou jiné recepty, které mohou Francii pomoci, jenže ten, kdo je použije, si zničí politickou budoucnost. Podle Satanovského se musejí uzavřít hranice země, včetně hranic s EU. Zakázat slučování rodin. Zavést stanné právo a trest smrti za teroristické útoky. Politolog říká: „Ať věší nebo střílejí. Ať oživí gilotinu. Je to věc Francouzů.“ Je potřeba kontrolovat mešity. Ze země by měli vyhostit všechny francouzské extrémisty, a to kamkoliv, a zároveň by je měli zbavit francouzského občanství. Možno i přerušit diplomatické styky se zeměmi podporujícími islamisty. Zavést důkladné kontroly islámských skupin ve vězeních. Zároveň uzavřít redakce, které provokují muslimy, jako je Charlie Hebdo. V současné Francii toho není nikdo schopen. A tak není záchrany.

 

Vedoucí vědecký pracovník Institutu Evropy Ruské akademie věd Sergej Fjodorov poznamenal, že ve Francii se rýsuje nová vlna teroru a je připraven proti terorismu plán s názvem Vigipirate, který má za úkol zesílit kontrolu potenciálních islámských radikálů, mešit a modliteben. „Ve Francii byla připravena opatření k zesílení boje s islámským radikalismem, konkrétně vypracován odpovídající zákon. Ten má být projednán v národním shromáždění začátkem prosince, avšak poslední teroristické akce přesvědčily francouzskou vládu, aby reagovala operativněji a zavedla přísná opatření schopná zbrzdit vlnu teroru, která se ve Francii ukazuje“, uvedl Fjodorov. nevyloučil, že se na zasedání Rady bezpečnosti a obrany státu nastíní v pátek opatření k posílení kontroly lidí, kteří jsou na seznamech potenciálně nebezpečných, se sklonem k terorismu. Na ulicích bude více hlídek. Po zavedení plánu Vigipirate bude posílena kontrola mešit a modliteben, které vedou pravděpodobně radikální imámové. Zde bude dozor důkladnější.

 

Religionista Roman Silanťjev tvrdí, že rozhodnutí francouzských úřadů publikovat karikatury Mohameda a jejich umisťování na administrativních budovách urazilo muslimy a může dojít k dalším teroristickým útokům ve Francii i v jiných zemích. Je to silný impuls k odvetné reakci s dalšími teroristickými útoky. Probouzejí se i spící buňky. Může nastat série teroristických útoků. Pro muslimy je osoba proroka obzvláště významná a jeho urážka je pro ně horší než urážka jich samých nebo jejich rodiny.

 

Sergej Fjodorov uvedl, že liberální ideologie  a některé iluze jakéhosi nového světa, že všichni budou chtít francouzské a evropské hodnoty, vedla k bezpáteřnosti a k nepochopení situace ve Francii. Upozornil, že francouzské bezpečnostní síly a úřady se snaží změnit situaci, jenže za krátký čas se to udělat nedá. Řekl: „Zdá se, že francouzský prezident, možná v citlivém rozpoložení, zašel příliš daleko a jeho slova  o tom, že neustoupí a že budou proti radikálním islamistům bojovat, přijali muslimové jako výzvu. Jako další urážku. Místo uklidnění situace došlo k opaku.“

Fjodorov se domnívá, že francouzská politická třída je v iluzi a nevidí změny ve společnosti. Ve Francii je šest milionů muslimů, je to největší muslimská komunita v Evropě a nedá se nechápat, že jde o podstatnou složku společnosti. Jsou stejní jako mnozí Francouzi s francouzským pasem, ale s jinou mentalitou a jiným náboženským cítěním a nesnášejí rouhačské karikatury. Znechucuje je to a lze to pochopit.

Převzato z Actualcomment.ru

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář