Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbsko se postavilo na obranu přátelství s Ruskem

29. 1. 2020

Srbsko se postavilo na obranu přátelství s Ruskem

29. 1. 2020 lenta

Ministr obrany Srbska Alexandr Vulin se postavil na obranu přátelství své země s Ruskem v odpovědi na kritiku rusko-srbských vztahů ze strany hlavy výboru Bundestagu pro evropské záležitosti Gunthra Krichbauma. Jeho vyjádření citovala internetová stránka televizního kanálu RTS již 25. ledna, ale ruská média tomu věnovala pozornost až v úterý 28. ledna.

 

Krichbaum dříve usoudil, že Srbsko nemůže počítat se vstupem do EU, pokud považuje Rusko za svého partnera, co do významu rovného Evropské unii. Jeho sdělení se týkalo rovněž spolupráce Srbska s Čínou.

 

"Německo, rodná země pana Kirchbauma, rozsáhle obchoduje s Čínou a s Ruskem buduje Severní proud 2, největší energetický projekt v Evropě", poukázal v odpovědi na to Vulin. Rovněž zdůraznil, že přátelské vztahy Srbska s Ruskem nepředpokládají podmínky, vnější kontrolu nebo závislost.

 

Ministr udělal narážku na šovinismus v prohlášení německého politika. "Jako by nás to vracelo do dob druhé světové války a k tehdy populární teorii o vyšších a nižších rasách, podle níž je Árijcům dovoleno všechno, ale těm ostatním pouze ekonomické a politické otroctví", prohlásil Vulin a dodal, že pro budování evropské jednoty EU by bylo dobré se vzdát takového systému hodnot.

 

V prosinci roku 2019 ministr pro inovace Srbska Nenad Popovič nazval Rusko velkým přítelem a spojencem Srbska a řekl, že RF vždy pomáhala srbskému státu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář