Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolek Nespokojení vyzývá vládu Petra Fialy - Odstupte!

9. 10. 2023

Spolek Nespokojení vyzývá vládu Petra Fialy - Odstupte!

9.10.2023 19:07

Vláda se po necelých dvou letech svého fungování dostala až na zatímní dno voličské podpory.

Volební preference v posledních průzkumech, i ve vládě dosti přátelsky nakloněných agenturách pro výzkum veřejného mínění, klesají. V posledním, zářijovém průzkumu agentury Kantar CZ, která byla vždy velmi pozitivně nakloněna současným vládním stranám, by dvě parlamentní opoziční strany získaly ve volbách v souhrnu 43% hlasů. Naopak pět vládních stran by ve svém souhrnu získalo pouze 36,5% hlasů.

Vláda se nyní „těší“ podpoře pouhých 21% občanů. A premiéra Fialu podporuje dokonce jen 18% českých občanů. Domníváme se, že je nemožné dlouhodobě vládnout bez důvěry občanů! Zdá se, že vláda vůbec není schopna změnit svůj postup v řešení klíčových problémů státu. Je tedy pravděpodobné, že její podpora bude ještě dále klesat.

Příčiny tohoto snižování podpory vlády jsou především v razantním poklesu životní úrovně obyčejných občanů v letech 2022 a 2023 v důsledku pádivé inflace, který lze bez nadsázky odhadnout na jednu čtvrtinu.

Životy obyčejných lidí u nás ovládla drahota. Drahé je vše, na co se podíváte.

Přitom vláda je také „vládou deficitu“. V tomto roce dosáhne schodek státního rozpočtu částky 250 – 300 mld. Kč. A v příštím roce si vláda naplánovala schodek rozpočtu státu v objemu čtvrt bilionu korun. Vláda tedy neumí hospodařit.

Vláda ale neumí ani zajistit pro občany základní druhy léků. Za bývalého režimu tu a tam chyběly na trhu pomeranče, jindy banány a pak zase toaletní papír. Ale v současnosti chybí základní druhy léků. To je naprosto skandální.

Vláda neřeší, a ani toho není schopna, bytovou krizi, takže desítky tisíc mladých lidí nemají šanci získat nájemní byt za rozumné nájemné.

Vládě jdou dobře jen dvě věci. Bezhlavé nákupy zbraní bez ohledu na budoucí finanční kapacitu státu. A vazalská politika ve vztahu k Washingtonu a k Bruselu, vyznačující se zejména podporou války na Ukrajině a nerespektováním českých národních zájmů. Vrcholem všeho je nákup 24 vojenských letounů F-35 z USA, který si vyžádá částku vysoko převyšující 150 mld. Kč (tedy včetně zatím přesně nevyčíslených nákladů, např. na prodlužování drah letišť, americký servisní personál atd.)

Současná vláda má bohužel dosti značnou převahu mandátů v poslanecké sněmovně. A to jí jediné udržuje u moci. Je přitom třeba dodat, že ani v okamžiku voleb se vláda nemohla chlubit, že by jí podpořila většina národa. Milion hlasů voličů tehdy propadlo, neboť strany, které je obdržely, zůstaly pod 5% hranicí obdržených hlasů nezbytných pro vstup do sněmovny.

Čím dříve skončí tato neblahá epizoda v dějinách státu a národa, zvaná doba vlády Petra Fialy, tím lépe. Vláda by sama měla vyhodnotit svou kolosální neschopnost, hodit ručník do pomyslného ringu a otevřít cestu k mimořádným volbám do sněmovny.

Jiří Paroubek, předseda spolku Nespokojení 

Jana Volfová, předsedkyně ČSSD 

David "Tygr" Ploc, předseda strany Domov

Michal Klusáček, předseda České strany národně sociální

 

Stanislav Kliment

vasevec.cz