Jdi na obsah Jdi na menu
 


Salámová metoda

10. 8. 2019

   Strategii zvanou „salámová metoda“ znají důvěrně ekologičtí aktivisté. Když se bojovalo o prosazení variantních tras vedení dálnic či obchvatů měst, používali tuto metodu často investoři. Prosadili stavbu krátkých úseků komunikací v místech, kde to nevyvolávalo zvlášť velký odpor, a posléze nezbylo nic jiného, než již hotové úseky propojit i za cenu narušení nějaké té chráněné oblasti.

   Stejná metoda bude na podzim použita s cílem změnit i bez voleb politickou mapu v naší zemi. V prvé vlně můžeme očekávat demonstrace, které budou namířeny pouze proti osobě premiéra. Demonstranti budou zdůrazňovat, že proti vládě strany ANO nemají vůbec nic, nepřijatelný je pro ně právě jen Andrej Babiš. V této fázi demonstrace končily, když je dočasně uspaly prázdniny a odjezdy na dovolenou.

   Pokud by snad premiér odstoupil a na jeho místo přišel kdokoliv jiný z vedení ANO, hlavní požadavek protestujících se okamžitě změní. Bude se poukazovat na to, že Babišův nástupce či nástupci jsou s jeho osobou příliš úzce spjati, takže ten skrze ně ovlivňuje vládní rozhodování i nadále.

   Pokud by se podařilo najít ve straně ANO osoby, které jsou dostatečně neznámé a s Babišem spojovány nejsou, objeví se na náměstích hesla, že je nepřípustné, aby směřování země určovali politici třetí kategorie bez příslušných zkušeností s vedením státu. 

   Jakmile budou zcela spontánně a neřízeně odmítnuti významní i nevýznamní politici ANO, měl by se otevřít prostor pro nějakou podobu vlády úřednické. Při pokračování v salámové metodě se ovšem zjistí, že úřednická vláda je nepřijatelná, protože každý z jejích členů může být buď loutkou prezidenta, anebo premiéra, či dokonce obou dvou.

   Pokud budou v této situaci vyhlášeny předčasné volby, bude to pro demonstrující jasným důkazem toho, že se kdosi pokouší opět zemi vnutit vládu ANO s premiérem Babišem v čele. Takové podezření vyvolá zvlášť nekompromisní odpor.   

   V oblasti ekologické se salámová metoda používá k prosazení předem stanovených, ale obtížně prosaditelných projektů. K čemu je možno jí použít v oblasti politiky, to teprve uvidíme.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář