Jdi na obsah Jdi na menu
 


S příchodem demokracie jsme přivedli zemi na mizinu

31. 8. 2019

© Fotolia / Adonsky

 31.08.2019

 

Bulharsko stojí nad propastí, je přesvědčen bývalý hlavní redaktor novin Trud (Práce) Damjan Obreškov. Podle jeho slov během posledních 30 let od začátku přechodu k demokracii se počet obyvatel snížil téměř o tři miliony, porodnost prudce klesá a práceschopné obyvatelstvo odjíždí do zahraničí.

 

„Ptám se: proč si naše vedení neuvědomuje, že náš národ stojí nad propastí? A odpovídám: protože tehdy si bude muset přiznat úplné selhání takzvaného (období) přechodu k demokracii,“ prohlásil Obreškov.

 

Novinář připomněl i žalostnou ekonomickou situaci, v níž se země nachází.

 

„Nyní jsou odsouzeny k hladu dva až tři miliony Bulharů ve svobodném Bulharsku. Pojem „hlad“ používám ve všeobecném smyslu, ve smyslu bídy. V takové situaci se nachází nejen většina důchodců, ale i mládež s vysokoškolským vzděláním, která dostává mzdu 1000 leva (něco přes 500 eur). Cožpak je možné se s takovým příjmem ženit nebo vdávat, pořídit si dům nebo platit nájem 500 leva (přes 250 eur)? Ne, nelze, proto lidé odjíždějí do jiných, bohatých zemí,“ prohlásil Obreškov.

 

Za minulý rok tvořil HDP v Bulharsku na jednoho obyvatele 7800 eur, zatímco v jiných zemích EU je to 30 900 eur.

 

„To znamená, že jsme vydělali čtyřikrát méně než ostatní Evropané. To je holá pravda, taková je situace, řečeno jazykem lidu jsme nejchudší v Evropě,“ prohlásil.

 

Bulhaři si nemohou nepoložit otázku, co vedlo k chudobě, domnívá se novinář.

 

„Vypadá to, že to byla pseudemokracie a pod její rouškou totální loupež a sebepohřbívání. Jak je možné, že s příchodem demokracie jsme přivedli na mizinu svou zemi, která byla v ekonomické oblasti první na Balkáně a v rozvoji elektroniky předhonila nejvyspělejší evropské země?“ ptá se Obreškov.

 

Podle jeho slov v Bulharsku zmizelo zemědělství, ačkoliv v letech socialismu bylo jedním z největších vývozců v tomto odvětví.

 

„Všichni směřují do města, vesnice se začaly vyprazdňovat a hynout. Naopak takové země jako Polsko, Česko a Maďarsko si zachovaly své zemědělství a vytlačily nás z evropského trhu, kde jsme zaujímali jedno z předních míst,“ prohlásil novinář.

 

Podle údajů Národního statistického úřadu počet obyvatel Bulharska k 31. prosinci 2018 činil 7 000 039 osob, nyní je toto číslo již nižší. Během minulého roku odjelo ze země více než 33 tisíc lidí.

 

Během prvních tří měsíců roku 2019 odborníci zaznamenali velmi nízkou porodnost v zemi: v tomto období v Bulharsku zemřelo téměř 29 000 lidí a narodilo se kolem 13 000.

Předtím odbornice v oblasti demografie vyjádřila obavy, že se z Bulharska může stát demografická poušť, neboť v současné chvíli je jedna osmina vesnic zcela opuštěných nebo v nich žije maximálně deset obyvatel.

sputnik

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář