Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruský velvyslanec v Srbsku - Návratem Kosova k Bělehradu se budeme zabývat po vítězství Ruska nad Západem na území Ukrajiny

10. 2. 2023

Ruský velvyslanec v Srbsku - Návratem Kosova k Bělehradu se budeme zabývat po vítězství Ruska nad Západem na území Ukrajiny

10. 2. 2023 Janinna komentářů: 11 Kosovo, Rusko, Srbsko

Konečný status Kosova a Metohije bude určen „v odlišných geopolitických podmínkách“, po skončení „konfliktu se Západem na území Ukrajiny“, v němž „Rusko definitivně zvítězí“.

V rozhovoru pro agenturu Beta to uvedl velvyslanec Ruské federace v Srbsku Alexandr Bocan-Charčenko, uvádí PolitNavigator.

Ruský diplomat uvedl, že chápe nepřijatelnost takzvaného francouzsko-německého návrhu na vyřešení otázky Kosova pro Bělehrad, protože tento návrh počítá s tím, že Srbsko bude souhlasit s členstvím Kosova ve všech mezinárodních organizacích.

„Na rozdíl od rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1244 není francouzsko-německý plán základem pro dlouhodobé řešení otázky Kosova a Metohije. A tento plán, stejně jako všechny předchozí, počítá s jednostrannými ústupky Bělehradu, což Kosovu umožní stát se členem všech mezinárodních institucí a OSN. Francouzsko-německý plán je ve skutečnosti mezinárodním uznáním nezávislosti Kosova. Západ otevřeně trvá na tom, aby Bělehrad uznal nezávislost Kosova,“ řekl velvyslanec.

Na otázku, zda Rusko v Radě bezpečnosti OSN zabrání členství samozvané „Republiky Kosovo“ v OSN, pokud srbský prezident Alexandr Vučić přijme všechny body francouzsko-německého plánu, ruský diplomat odpověděl, že pro Rusko, jako stálého člena Rady bezpečnosti bude důležitá pozice Bělehradu

„Na posledním zasedání srbského parlamentu prezident Vučić důrazně a jasně odmítl francouzsko-německý plán. Nevím, proč některá média píší, že Vučić může tento plán přijmout, ačkoli řekl, že tento dokument je pro Bělehrad nepřijatelný. Nemyslím si, že je ani ta nejmenší šance, že Srbsko přijme francouzsko-německý plán,“ řekl Bocan-Charčenko.

Na otázku, za jakých podmínek by Rusko souhlasilo s členstvím Kosova v OSN, Bocan-Charčenko odpověděl, že Rusko nezávislost Kosova neuzná.

„Nikdo z nás v tuto chvíli neví, jak bude otázka Kosova definitivně vyřešena. Tato otázka se bude řešit v jiných geopolitických podmínkách, které nastanou po skončení konfliktu mezi kolektivním Západem a Ruskem. Za současných geopolitických podmínek je dlouhodobé řešení některých otevřených regionálních problémů, včetně Kosova a Metohije, nemožné,“ zdůraznil ruský velvyslanec.

Dodal, že nové geopolitické podmínky budou výsledkem „všech aktuálních událostí“ na mezinárodním poli.

„V konfliktu mezi Západem a Ruskem – Rusko rozhodně vyhraje. Rusko nevede válku proti Ukrajině, ale je v konfliktu se Západem na území Ukrajiny. Evropská bezpečnost jako celek bude záviset na výsledku tohoto konfliktu. Jsme přesvědčeni, že bude nastolen nový multipolární mezinárodní řád, ve kterém Západ nebude hrát rozhodující roli. Nyní se Washington snaží vyřešit kosovskou otázku prostřednictvím francouzsko-německého plánu, ale v současných podmínkách je to nemožné,“ řekl Bocan-Charčenko.

Jak informoval PolitNavigator, takzvaný francouzsko-německý plán pro vyřešení otázky Kosova je ve skutečnosti ultimátum pro Bělehrad.

Pro Pokec24 přeložila Janinna