Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko pošle do Mexika 24 milionů dávek vakcíny Sputnik V

26. 1. 2021

Rusko pošle do Mexika 24 milionů dávek vakcíny Sputnik V

 01/26/2021 - 19:04 

 

Rusko dodá do Mexika v příštích dvou měsících 24 milionů dávek vakcíny Sputnik V proti koronavirové infekci Covid-19, řekl mexický prezident   Manuel Lopez Obrador. Oznámení bylo učiněno po telefonickém rozhovoru mezi Lopezem Obradorem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který se uskutečnil den předem, 25. ledna, informovala v úterý agentura Reuters. 

 

Slib Vladimíra Putina představuje ambicióznější cíl, než byl oznámen minulý týden, kdy se mělo koncem března dodat latinskoamerické zemi 7,4 milionu dávek ruské vakcíny, uvedla britská tisková agentura. RDIF souhlasil s výrobou Sputniku V v Turecku Lopez Obrador hovořil s Putinem, a to navzdory nedávným zprávám, že se sám nakazil Covid-19 a podstupuje léčbu mírných příznaků. Mexický vůdce tweetoval, že pozval svého ruského protějška na návštěvu Mexico City. Oba prezidenti diskutovali také o školení mexických lékařů v Rusku. Očekává se, že v prvním čtvrtletí tohoto roku budou do Mexika dodány desítky milionů dávek vakcín vyvinutých ruským institutem Gamalea, čínskou společností CanSino Biologics, britsko-švédskou společností AstraZeneca a americko-německou společností Pfizer populace více než 130 milionů lidí

 

Nejnovější oznámení však znamená, že ruský Sputnik V se během tohoto období stane nejpoužívanější vakcínou v Mexiku, zčásti proto, že společnost Pfizer omezila dodávky z dřívějších závazků, uvedla agentura Reuters. Maďarsko se stalo první zemí EU, která zaregistrovala ruskou vakcínu proti Covid-19. Maďarský farmaceutický regulační úřad schválil Sputnik V pro nouzové použití. Maďarský premiér Viktor Orban dříve požadoval urychlení registrace ruské vakcíny obcházející EU, ačkoli Brusel dosud její použití nepovolil.

 

Ruská vakcína Sputnik V je registrována Maďarským národním ústavem pro farmakologii a výživu (OGYEI) jako součást povolení pro nouzové použití na základě údajů z klinických studií přípravku Sputnik V v Rusku a komplexního hodnocení léku odborníky v Maďarsku. Podle podobného postupu byla vakcína dříve registrována v Argentině, Bolívii, Srbsku, Alžírsku, Palestině, Venezuele, Paraguayi a Turkmenistánu. Připomeňme, že ministerstvo zdravotnictví Ruské federace v srpnu zaregistrovalo vakcínu Sputnik V pro prevenci koronaviru vyvinutou výzkumným střediskem N.F.Gamaleya pro elektrochemii. Od té doby probíhaly fáze jejích klinických studií v Bělorusku, Venezuele, Spojených arabských emirátech a v řadě dalších zemí.

 

Zdroj: https://rusnext.ru/…137

Přišlo e-poštou

 

Poznámka ČNL – Kdy konečně již i naše vláda sjedná s Ruskem dohodu o dodání několika milionů dávek vakcíny Sputnik V?  Vláda přece vakcíny kupuje za naše peníze, máme proto právo žádat, abychom i my se mohli nechat očkovat touto vakcínou!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář