Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko požaduje reparace po SRN

29. 1. 2020

Řecko požaduje reparace po Německu

© REUTERS / Francois Lenoir

18.04.2019

 

Řecký parlament schválil návrh, který se týká předložení požadavků vůči Německu, aby zaplatilo náhrady škod způsobených během druhé světové války. Odpovídající výzva bude zaslána vládě, aby orgány země podnikly nezbytné diplomatické a právní kroky. Informovala o tom Athénsko-makedonská zpravodajská agentura.

 

Pro dané usnesení hlasovala většina poslanců. Ti totiž zdůrazňují, že otázka reparací stále není vyřešena. Zdůrazňují tak, že nároky Řecka vůči Německu, které se týkají škod způsobených v první a druhé světové válce, zůstávají bez odpovědi.

 

Polsko chce dostat od Německa 900 miliard dolarů reparací

Již dříve tuto iniciativu podpořil také řecký premiér Alexis Tsipras. Podle něj je požadavek vůči Berlínu, aby zaplatil náhrady škod, historickým a morálním dluhem Athén. Na začátku dubna Polsko oznámilo, že po Německu požaduje alespoň 900 miliard dolarů jako reparace. Řecko bylo během druhé světové války bylo okupováno nacisty. Ti ovládli klíčové oblasti země a část menších území byla předána těm, kdo podporoval fašismus v Itálii a Bulharsku. V letech 1941–1944 zemřelo několik desítek tisíc Řeků hladem a kvůli represím. Hospodářství dané země bylo zničeno. Ministerstvo financí Řecka v roce 2015 odhadlo škody způsobené nacisty na částku 278,7 miliard eur.

Sputnik.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář