Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prezident Beneš o humanitní demokracii

23. 1. 2024

Prezident Beneš o humanitní demokracii

 

Poznámka ČNL: Kde kdo a přečasto mluví o demokracii. Čím více se  dnes o demokracii mluví, tím méně o ní víme, a tím více se od ní též vzdalujeme. Sociální rozdíly v naší společnosti jsou veliké a stále rostou. Proč by ten, kdo má nejen desítky miliard, ale i mnohem více, měl se snažit o to, aby se naše společnost vyvíjela k demokracii humanitní, když by tak mohl přijít i o značnou část svého majetku.

 

A tak slovní cvičení našich politických neumětelů a neználků budou zřejmě ještě nějakou dobu pokračovat. Další vývoj vedoucí k prohlubování sociálních rozdílů však nemůže probíhat do nekonečna V určitém okamžiku dojde k přelomu, v jehož důsledku dojde k opačnému vývoji, tedy od velkých sociální rozdílů ke společnosti sociálně spravedlivější. A to může být začátek našeho společného úsilí vedoucímu humanitní demokracii.

 

„V tomto smyslu prožívá měšťanská evropská společnost poválečná svůj nový existenční boj obrovských rozměrů právě dnes. Je to boj o zachování jednak demokracie politické proti totalitním diktaturám pravým, je to však také boj o řešení sociálních problémů v duchu a se zachováním demokracie.  Po mém soudu je to boj o přerod staré, ryze politické demokracie měšťanské v nové formy a stadia vyšší a zároveň hlubší a dokonalejší demokracie politické, sociální a hospodářské, jíž bych nazval demokracii humanitní.“

Edvard Beneš, Demokracie dnes a zítra, str.24