Jdi na obsah Jdi na menu
 


Překvapený vítěz

9. 3. 2020

Překvapený vítěz

  

    Ještě pár dnů před slovenskými volbami připisovaly agentury hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče nějakých patnáct procent. Spekulovalo se o tom, že by mohl sestavovat vládu, protože  Ficův Smer i v případě svého vítězství koaliční partnery nesežene.

   Poté začaly Matovičovy preference prudce stoupat díky několika šikovným mediálním výstupům. Nakonec mu svůj hlas odevzdala plná čtvrtina voličů. Takto suverénní výsledek musel být šokem i pro samotného vítěze.

   Tím však série překvapení ze Slovenska nekončí. Do parlamentu se nedostalo hnutí Progresivné Slovensko, jež vloni vyneslo do prezidentského křesla Zuzanu Čaputovou a vyhrálo volby do europarlamentu. Koalice, kterou uzavřelo, nedosáhla požadovaných sedmi procent. Hranici pro vstup do parlamentu nepřekročila ani strana KDH, další z možných koaličních partnerů vítěze. Strana bývalého prezidenta Kisky byla nakonec ráda, že získala něco přes pět procent a mezi úspěšnými skončila na posledním místě. Liberálně pravicová Sloboda a solidarita, dosud nejsilnější opoziční strana, se kterou se kdysi Matovič rozešel, hodně ztratila a skončila na šesti procentech. Nejsilnějším Matovičovým spojencem se tak stalo hnutí SME Rodina, které obsadilo třetí příčku s více než osmi procenty těsně před Kotlebovým LSNS.

   Překvapení ovšem budou moci zažít i samotní voliči. Pravděpodobný budoucí premiér býval často médii označován za konfliktního člověka a populistu bez jasného programu, který kromě svých odpůrců občas atakuje i své spojence. Jeho strana přilákala řadu celebrit ze sportovního, kulturního a mediálního prostředí, které spojuje prakticky jen averze vůči Ficovu Smeru. Jejich konkrétnější ideové zaměření zatím analytici dešifrují.

   Samotný Igor Matovič se v něčem podobá Andreji Babišovi. Jde o bývalého podnikatele, kterého na vrchol vynesla tvrdá kritika korupce etablovaných politických stran. Pod svými prapory soustředil politicky poněkud nesourodý tým spojený obdivem k neotřelým způsobům, jimiž se předseda dokáže mediálně zviditelnit. 

   Jeho příslib, že Slovensko zažije velkou změnu, je však třeba brát vážně. Určitá nejistota panuje vlastně jen ohledně toho, jaká změna to bude.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář