Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podle západních médií se vítězství Ruska v klíčové oblasti Pokrovsk rychle blíží

1. 9. 2024

Podle západních médií se vítězství Ruska v klíčové oblasti Pokrovsk rychle blíží

1.9.2024 10:27

Zelenského režim připomíná poslední týdny a měsíce a dny Hitlerovského režimu. Postupně prohrával na celé čáře, ale jeho propaganda mimo jiné v Protektorátu Böhmen und Mähren o vítězství bubnovala stále. Něco takového jsme nyní zažili při pořádání taškařice Globsec pod záštitou bývalého vojenského náčelníka NATO generála Pavla, kdy se zoufalci předháněli v líčení, jak Ukrajina zvítězí a ubohé Rusko je na dně…Vtipné…

Bohudík média jako celek pravdu nezastírají. Kupodivu střídmo, ale jen opravdu střídmo se sem tam objeví náznak reality i u nás. A pokud čerpám například z absolutně všestranného a objektivního nezávislého portálu Strana.ua s bohatými citacemi západního tisku,  který rozhodně, nelze realitu popřít.

Podle The Telegraph by Rusové mohli obsadit Pokrovsk už v září. Pro invazi do Kurské oblasti Ukrajina stáhla elitní jednotky z Donbasu. Poté se ruská ofenzíva v Doněcké oblasti zrychlila a Rusové mohou obsadit Pokrovsk již v září.

Informuje o tom The Telegraph.

"Takovou rychlost jsem nikdy neviděl," řekl publikaci velitel ukrajinské letecké průzkumné jednotky bojující u Pokrovsku.

"Je to velmi rychlé. A náš problém je stejný: nemáme pěchotu, nemáme dost dělostřelectva nebo granátů. Nemáme dostatek dronů. Nepřítel nasadil výkonné jednotky elektronického boje, takže někdy musíme vypustit 10, 12, 15 jen abychom zničili jeden tank," dodal.

Podle jeho názoru budou Rusové "v Pokrovsku do poloviny září". Stejné hodnocení sdílí i ukrajinské Centrum pro obranné strategie.

Během posledních tří týdnů Rusové postoupili nejméně o pět mil (osm kilometrů) směrem k městu, pohybujíce se po železniční trati, která poskytuje krytí jejich pěchotě.

"Pokrovsk se uzavírá jako organismus, který ví, že smrt je blízko," komentuje evakuaci z města deník The Telegraph.

"Tato zoufalá situace se zdá být přímým důsledkem ukrajinské invaze do Kurska na začátku srpna. Tato operace, naplánovaná generálem Alexandrem Syrským a se souhlasem prezidenta Volodymyra Zelenského, byla navržena tak, aby stáhla ruské jednotky z této fronty. Vrchní velitel tento týden připustil, že Rusové na návnadu neskočili. Zatímco do Kurska přesunuli tisíce vojáků z jiných částí linie, na Pokrovské frontě je zdvojnásobili," píše deník.

Doplním tuto informaci o krátké zhodnocení nejčastěji citovaného  západního zpravodaje vojenského komentátora deníku Bild Juliana Röpke, který o tom píše na své stránce v X, jehož proukrajinská vroucí náklonnost je zřejmá mimo jiné, že má u svého jména trvale vlaječku Ukrajiny

Vojenský komentátor deníku Bild Julian Röpke o tom píše na své stránce sociální sítě  X.  Celému centrálnímu sektoru Doněcké fronty ozbrojených sil Ukrajiny hrozí kolaps v důsledku "dominového efektu" ve směru Pokrovskij.

"Po ztrátě Kalynovu a Memriku byla ukrajinská armáda nucena ustoupit z dalších 8 kilometrů čtverečních kolem Karlivky, kde několik měsíců neochvějně vzdorovala Rusům. Nyní je celý centrální sektor doněcké frontové linie ohrožen zničením kvůli ofenzivě ruských vojsk na severu a jihu, a tedy i bočním úderům na ukrajinské jednotky ve středu," píše Röpke.

Jiří Vyvadil: Každé srovnání pokulhává, ale fakticky mi tato situace připomínají poslední dny ruského útoku na Berlín během 2.světové. Protože euromajdanu jsem nikdy nepochyboval, že Ukrajina bude poražena, pouze střídmě konstatuji, že co se má stát, stane se.

Jiří Vyvadil

vasevec.cz