Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plná mobilizace Rusů a agresivní postup na Ukrajině, žádá Klub rozhněvaných vlastenců

10. 4. 2023

Plná mobilizace Rusů a agresivní postup na Ukrajině, žádá Klub rozhněvaných vlastenců

 

dnes 10:20, 10.4.2023

Jitka Zadražilová

 

Bývalý velitel separatistů Doněcké lidové republiky Igor Girkin, který si říká Strelkov, spolu s dalšími sedmi nacionalisty založil uskupení nazvané Klub rozhněvaných vlastenců. To má pomoci co nejrychleji ukončit válku na Ukrajině ve prospěch Ruska, uvádí americký Institut pro studium války (ISW).

Foto: Profimedia.cz

Igor Girkin

 
Článek

Členové klubu jsou rozhořčeni situací na frontě, píše institut. Tvrdí, že je Rusko na pokraji porážky a hrozí prozápadní převrat nebo občanská válka, pokud Moskva razantně nezlepší situaci na frontové linii. „Nebojím se říct, že směřujeme k vojenské porážce,“ řekl Girkin. Vyzval Rusko, aby pokračovalo ve válce na Ukrajině „mnohem agresivněji“, s plnou mobilizací ruského obyvatelstva, a byl kritický vůči ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi.

 

Členové klubu tvrdí, že většina ruských představitelů podle nich není schopna zmírnit dopad války na ruskou společnost, protože většina představitelů Kremlu patří k „protiválečné frakci“. Ta podle klubu obhajuje mírové urovnání se Západem, aby znovu získala přístup k bohatství, jež je jim odepřeno kvůli západním sankcím, tedy nikoliv ze zásadního nesouhlasu s válkou a touze po míru.

 

Klub tvrdí, že se snaží pomoci ruským úřadům dokončit včas „zvláštní vojenskou operaci“, jak se v Rusku nazývá invaze na Ukrajinu. Vleklá válka na Ukrajině by podle nich mohla přimět protiválečné představitele ke vzpouře. Skupina uvedla, že se pokouší vybudovat „obrannou síť“, která by v takovém případě odrazila případný převrat v Rusku.

 

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-plna-mobilizace-rusu-a-agresivni-postup-na-ukrajine-zada-klub-rozhnevanych-vlastencu-40428193#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz