Jdi na obsah Jdi na menu
 


Onet - Maďarsko je hrdé, že dostalo vakcínu Sputnik V - a Brusel vrčí!

21. 11. 2020

Onet - Maďarsko je hrdé, že dostalo vakcínu Sputnik V - a Brusel vrčí!

Zprávy o tom, že Maďarsko jako první v Evropě dostalo testovací vzorky ruské vakcíny Sputnik V, okamžitě vyvolaly odpor Evropské unie.

Ilustrační foto

21. listopadu 2020 - 11:06

 

Brusel tvrdí, že ruskému vývoji nelze důvěřovat, dokud nebude získán souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky.

 

Je zjevné, že EU a další západní země již nějakou dobu vedou propagandistickou kampaň proti ruským (a čínským) vakcínám a vytvářejí okolo nich atmosféru nedůvěry. Z toho vyplývá, že EU hodlá zajistit monopol vakcín pouze západní produkce. V této souvislosti je však třeba poukázat, že v případě Maďarska se jedná „testovací vzorky“ ruské vakcíny.

 

„Otázkou je, zda hodlá členský stát dát svým občanům vakcínu, která nebyla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA)?“ reagoval mluvčí Evropské komise na plány Budapešti na testování a případně výrobu ruské vakcíny v Maďarsku.

 

CNBC: Zákon džungle – jak si bohatí zakoupili vakcíny proti COVID-19

 

„V tomto ohledu proces certifikace přímo souvisí se samotnou důvěrou ve vakcínu. Pokud občané začnou pochybovat o bezpečnosti vakcíny, pokud neprojde přísným vědeckým hodnocením, které potvrdí její bezpečnost a účinnost, bude mnohem obtížnější přesvědčit požadovaný počet osob, aby vakcínu vzali,“ dodal.

 

Maďarský ministr zahraničí Peter Sziijarto mezitím na Facebooku uvedl, že vzorky ruské vakcíny již byly do Maďarska dodány a maďarští specialisté ji budou moci začít testovat, aby posoudili, zda ji lze použít a zda může začít proces certifikace.

Ministr zahraničí se nemohl ubránit tomu, aby se hrdostí prohlásil, že Maďarsko jako první v Evropě dostalo vzorky ruské vakcíny Sputnik V.

 

„Vláda vyvine veškeré úsilí, aby poskytla Maďarům nejlepší, nejbezpečnější, nejúčinnější a dostupnější vakcínu z co největšího počtu zdrojů, a to ve jménu jejich života a zdraví," uvedl ministr.

Dodal, že do Maďarska bylo za vhodných podmínek dodáno již 10 vzorků vakcín při konstantní teplotě -18 ° C.

 

Vývojář ruské vakcíny Sputnik V minulý týden oznámil, že účinnost vakcíny je odhadována na 92%.

 

Portál upozorňuje na skutečnost, že podle nedávného průzkumu veřejného mínění ve Spojených státech a Anglii bylo 55% lidí ochotných vakcínu vzít - podle vědců toto číslo pomůže dosáhnout kolektivní imunity.

(kou, prvnizpravy.cz, onet.pl, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář