Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obserwator Polityczny - Nový Jalto-Mnichov je čitelný a srozumitelný

30. 12. 2021

Obserwator Polityczny - Nový Jalto-Mnichov je čitelný a srozumitelný

Západ v čele s Německem chce dohodu s Ruskem. Spojené státy to strategicky povolily. Svědčí o tom nejen Nord Stream 2, ale především chybějící jakákoli skutečná záruka bezpečnosti pro tzv. nové země Aliance, píše Krakauer na polském webu.

Vladimir Putin, ruský prezident

30. prosince 2021 - 11:03

 

I přes tolik let od vstupu do struktur NATO máme dvojí bezpečnostní standardy, které jsou určeny přítomností skutečné infrastruktury a sil NATO. Nedávná návštěva americké zpravodajské pracovnice, její rozhovor s premiérem Morawieckim, který údajně vyzýval k sestavení koalice na obranu Ukrajiny, navíc ukazuje, že nejde jen o strategické vakuum. Tohle je fikce. Žijeme fikci, ve fikci, vedeni fikcí, sami ji zastáváme, klasický příklad víry ve vlastní propagandu.

 

Jalto-Mnichov je jistě škodlivý pojem, protože jde pravděpodobně spíše o něco, co spojuje Versailles a Vídeňský kongres, mluvíme o těchto reáliích a referenčních úrovních. Nejsme u stolu a náš nový status nám oznámí hotová věc – a to je nejnebezpečnější. Z pohledu Západu je to jejich klasické řešení - lákat Slovany proti sobě a určitě i nás proti Rusům - ideál. My zaplatíme cenu, mohou toho litovat, možná svolají konferenci, aby zvážili možnosti a možný formát pro další rozhovory a deeskalaci. Toto jsou skutečnosti. Píšeme o tom léta, opravdu se stačilo dívat na fakta a situaci takovou, jaká je, ne jak bychom ji chtěli vidět.

 

Od konce studené války a postupné morální, civilizační, ekonomické a sociální degradace Západu bylo známo, že nebude schopen žádné systémové války. Nejlepším důkazem toho je porážka celého Západu v Iráku, útěk Američanů z Afghánistánu, kde je, jak se ukázalo, pouze toleroval Taliban! O Sýrii či Libyi a obecném neúspěchu v Africe není třeba se zmiňovat. Už to není francouzské dominum. Samozřejmě nechyběly ani úspěchy – vzpomínáme na hanebné bombardování Bělehradu a dalších míst v Srbsku. Je to náhoda, že šlo o zničení státu Jihoslovanů, agregujících potenciál regionu? Kromě takových útoků Západ nemá možnost bojovat a bojovat nechce. Pokud má někdo nějaké pochybnosti,

 

Vysvětleme si to tedy nehorázně na základě binární logiky, protože na to je třeba obraz bez dvojznačnosti zredukovat. Západ jsou USA, Evropská unie, některé další evropské země a zavedená západní kultura a Japonsko, Jižní Korea a v některých aspektech malá země Středního východu (nikoli Libanon). Máme zájem o transatlantické spojenectví, jehož jsme na vlastní žádost členem. Skládá se z USA a části Evropy. Většina z nich také vytváří Evropskou unii – velký byznysový a civilizační projekt, který bohužel přerostl v ideologický výplod, ve své podstatě neuvěřitelně destruktivní. Zájmy těchto dvou členů aliance se výrazně rozcházejí, předchozí americký prezident Donald Trump otevřeně označil Evropskou unii za konkurenta (abych necitoval přímo).

 

Evropské státy také netoužily věrně milovat Američany, vzpomeňte si prosím, jaký byl odpor proti invazi do Iráku! Je to kvůli rozdílům v zájmech a neochotě nadále se podílet na velkém americkém projektu války s Čínou, který je pro USA problémem číslo 1 v celosvětovém měřítku. Právě v Číně Německo prodává nejvíce aut! Tento prodej navíc roste a poroste, protože pro každého mladého Číňana - německé auto znamená prestiž, a to může stát peníze, protože cena vyplývá ze samotné podstaty prestiže. Jednoduché, logické a srozumitelné každému, kdo rozumí světu.

 

(rp,prvnizpravy.cz,obserwatorpolityczny,foto:arch.)