Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo vyzvalo USA, aby si pamatovaly akt Rusko - NATO!

28. 6. 2020

Německo vyzvalo USA, aby si pamatovaly akt Rusko - NATO!

Německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová uvedla, že v případě možného přesunu amerických jednotek z Německa do Polska je důležité si pamatovat zakládací akt Rusko-NATO z roku 1997.
Annegret Kramp-Karrenbauerová
28. června 2020 - 11:04

Americký prezident Donald Trump nedávno oznámil svůj záměr snížit vojenský kontingent v Německu na 25 tisíc lidí. Nyní je v Německu umístěno 35 tisíc amerických vojáků, 10 000 zaměstnanců Pentagonu a asi 2 000 smluvních pracovníků ministerstva obrany.

Trump uvedl, že Německo „nečestně“ jedná se Spojenými státy v oblasti obchodu a „zpozdilo“ platby do rozpočtu NATO. Trump také vznesl kritickou myšlenku, proč by USA měly utrácet peníze za ochranu Německa před Ruskem, když Německo nakupuje ruský plyn.

„Je třeba zdůraznit, že nemluvíme o dvoustranných vztazích mezi Německem a Spojenými státy, ale o přemístění sil v rámci aliance. Bude-li vojsko přesunuto do Spojených států, je důležité zajistit, aby to nevysílalo signál o klesajícím zájmu v Evropě. Jestli budou vojáci přesunuti do tichooceánského prostoru, tak bude znamenat nový strategický zájem pro Spojené státy. Pokud se přesunou napříč Evropou, například do Polska, je důležité si pamatovat Zakládací akt Rusko-NATO z roku 1997. Jedná se o důležitý dokument, zejména když se Rusko chová sebejistě," citovala Kramp-Karrenbauerovou RIA Novosti z video diskuze pořádané americkým think tankem Atlantické rady (Zakládající akt Rusko – NATO například omezuje dislokaci konvenčních operačních sil – například posilování americké armády v Polsku a vytvoření zde základny je ve zjevném rozporu s dohodou, která má především zavádět mechanismy posilující vzájemnou důvěru. Nicméně NATO přerušilo jednostranně komunikaci s Ruskem pod záminkou údajné ruské „agrese“ na Ukrajině – pozn. red.).

Zdůraznila, že je důležité, aby země NATO zůstaly „fyzicky sjednoceny a že dodržujeme dohody, které jsme podepsali.“

Kramp-Karrenbauer navíc zopakovala své stanovisko ke kritice Spojených států, že Německo údajně neutrácí dost peněz na obranu a spolupracuje s Ruskem na energetické politice.

„Pro mě a pro nás v Německu je NATO společenství se společnými hodnotami. Není to obchodní organizace, a bezpečnost není zboží. Američtí vojáci a vojenský personál se sídlem v Německu a civilní zaměstnanci, kteří samozřejmě zajišťují bezpečnost Německa společně s našimi jednotkami a našimi evropskými partnery, jsou zde také kvůli kolektivní bezpečnosti, vysílají velmi, velmi silný signál, například do Ruska," prohlásila.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)

Poznámka ČNL:
Nechť Německo společně s americkými vojáky vysílají velmi silný signál do Ruska ale z Německa, nikoliv však z ruských hranic!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář