Jdi na obsah Jdi na menu
 


MZV RF - Zatahování Ukrajiny do NATO vyvolává hrozbu rozsáhlého vojenského konfliktu v Evropě

24. 12. 2021

MZV RF - Zatahování Ukrajiny do NATO vyvolává hrozbu rozsáhlého vojenského konfliktu v Evropě

Ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov ve svém rozhovoru pro bosenská média varoval před možnými nepříznivými následky snahy zatáhnout Ukrajinu do Severoatlantické aliance. Podle šéfa ruské diplomacie totiž kurz Západu zaměřený na připojení Ukrajiny do NATO znamená pro Moskvu nepřijatelná vojenská rizika.

 

Kurz na zatahování Ukrajiny do NATO je pro Rusko zcela nepřijatelným, opakoval oficiální pozici Kremlu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Současná politika Západu, jejímž konečným důsledkem se může stát vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance, v sobě skrývá vojenská rizika pro celou Evropu, zdůraznil Lavrov.

„Kurz na zatahování Kyjeva do NATO s perspektivou rozmístění útočných raketových systémů vedle našich hranic vytváří nepřijatelnou hrozbu při bezpečnost Ruska,“ prohlásil ruský ministr zahraničí.

Lavrov zároveň upozornil, že tento kurz může přivést k rozsáhlému konfliktu v Evropě. Jediným východiskem v dané situaci je snížení stupně konfrontace, která se zvýšila v důsledku protežování Washingtonem svých spojenců na Ukrajině. Ruský ministr také připomněl slova prezidenta RF Vladimira Putina, který poukázal na destruktivní jednání ukrajinské vlády v souvislosti s plněním minských dohod.

„Prezident Ruska Vladimir Putin na konkrétních příkladech ilustroval destruktivní linii Kyjeva zaměřenou na demontáž minských dohod a vyjádřil velké znepokojení v souvislosti provokativní činností Ukrajiny proti Donbasu,“ poznamenal Lavrov.

 

Americká politika vůči Rusku

Politika Spojených států amerických vůči Ruské federaci má nepřátelský ráz, tvrdí Sergej Lavrov. Jednání americké strany přitom vytváří toxickou politickou atmosféru a překáží urovnání vztahů mezi oběma zeměmi.

 

Ve vztazích s Washingtonem nyní panuje nezdravá atmosféra. Shromáždilo se hodně prvků, které zhoršují tyto vztahy. Američané otevřeně uplatňují nepřátelskou linii: zavádí sankce, vznášejí vůči nám nepodložená obvinění, podnikají nepřátelské kroky. Tohle všechno vytváří toxickou atmosféru, překáží zajištění poklidné, profesionální komunikace,“ popsal Lavrov současný stav věcí ve vztazích Ruska a USA.

 

Lavrov přitom poznamenal, že zajištění pozitivního dialogu mezi Washingtonem a Moskvou je nezbytnou podmínkou pro zachování globální stability a urovnání regionálních konfliktů. Podle ruského ministra byla v letošním roce zaznamenána řada pozitivních kroků nacílených na zlepšení vzájemných vztahů. Jedná se například o spuštění mechanismu konzultací v oblasti strategické stability a obnovení dialogu ve sféře informační bezpečnosti.

sputnik