Jdi na obsah Jdi na menu
 


Morawiecki kritizuje skandální rozsudek gdaňského soudu

6. 8. 2020

Morawiecki kritizuje skandální rozsudek gdaňského soudu

Hans G.

6.8.2020 VašeVěc

 

Polský premiér Mateusz Morawiecki ostře zkritizoval rozsudek odvolacího soudu s německým podnikatelem Hansem G., kterému byl snížen z 50 tisíc na 10 tisíc zlotých peněžní trest za hlásání rasové nenávisti a hlášení se k nacismu. Soud naopak ke stejné pokutě odsoudil Natalii Nitek-Płażyńskou, která vystoupení nahrála a nyní má zaplatit také 10 tisíc zlotých, a navíc se má Němci omluvit, že jeho slova nahrála.

 

Německý podnikatel působící v Dębogórzu u Gdyně mimo jiné řekl: „nenávidím Poláky, ne že je nemám rád, já je nenávidím. Jsou to všichni idioti. Lepší je to v Africe. Všichni jste hovna.“ - „Ano, jsem. Jsem nacistou,“ pokračoval ve svém výlevu Hans G. Dodal, že by neměl problém s tím, aby zabil všechny Poláky. Poté, co podnikatel prohrál první soud a případ řešil odvolací soud v Gdaňsku, snížil mu trest a navíc odsoudil ke stejné výši pokuty i oznamovatelku. Odvolací soudkyně prohlásila, že obě strany svým jednáním postupovaly způsobem, který neodpovídá hodnotám, na kterých stojí demokratická společnost.

 

Premiér k tomu řekl, že je nedopustitelné dát rovnítko mezi vyjádření podnikatele, který mnohokrát deklaroval své nacistické sympatie a nenávist vůči Polákům a činem zaměstnankyně, která taková mnohokrát vyřčená slova nahrála. Rozsudek Morawiecki označil za skandální a za hanbu soudnictví. „Všichni máme právo očekávat, že v polském soudnictví takové situace nebudou, protože jsou hanebné,“ uvedl.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář