Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministerstvo obrany zkouší na lodích NATO v Černém moři podvodní roboty

5. 8. 2020

Ministerstvo obrany zkouší na lodích NATO v Černém moři podvodní roboty

24. července 2020

Ruští vojenští specialisté testují v Černém moři podvodní roboty, které zjišťují lodě i ponorky protivníka. Loď černomořského námořnictva určená pro testování se vrátila do Sevastopolu ze severozápadního úseku Černého moře, v němž cvičily lodě NATO.

Ministerstvo obrany uvedlo: „Vojenský technický experiment na testování monitorovacího systému situace pod hladinou s využíváním různých robotických komplexů prováděli specialisté ministerstva obrany RF, závodů obranného průmyslového komplexu a odborníci vojenského inovačního technického městečka ERA. Zkoušky měly ukázat jak dobře mohou nové podvodní roboty sledovat vedle velkých objektů i ty malé roboty protivníka. Ruský komplex sestává ze dvou autonomních bezpilotních podvodních aparátů: jeden za pomoci sonaru s bočním průzorem nebo více paprskového sonaru hledá cílové objekty v moři a na dně a druhý, inspekční, má možnost fotografovat a pořizovat videa. Mohou určit a předat souřadnice cílových objektů.

Na cvičení NATO s Ukrajinou v Černém moři s názvem Sea Breeze 2020 bylo hlavní námořnictvo NATO: 20 lodí a průzkumný proti lodní letoun P-8A Poseidon. Trénovalo se v západní části Černého moře a lodě připlouvaly těsně k teritoriálním vodám Ruska u poloostrova. Byla vybrána oblast, v níž se těží plyn pro Krym.

Kvůli tomu se v tomto rajonu zdržuje větší počet ruských válečných lodí, které manévry NATO sledují. Zkušební loď Viktor Čirokov je v černomořském námořnictvu od roku 2017. Je vybavena ponorným jeřábem k noření podvodních zařízení a je určena pro zkoušky torpédového vybavení a prostředků hydro akustického odrušení. Je velmi vhodná pro zkoušení podvodních robotů.

V ruské ekonomické zóně u pobřeží Krymu se demonstrativně odehrávala cvičení Sea Breeze 2020. NATO považuje tuto zónu za ukrajinskou. Ruská strana nemůže proti lodím formálně nic dělat, cvičení je v neutrálních vodách u Krymu. Ukrajinská strana si stěžovala, že ruské lodě neodbytně alianci naznačují, že nemá u břehů poloostrova co dělat. Ukrajinský vojenský portál oznámil, že při manévrech připlula bulharská korveta Bodri těsně ke Krymu a hlídkový člun pohraniční služby FSB ji žádal, aby rajon opustila. Velitel ruské lodě údajně nazval přítomnost Bodri ve výlučně ekonomické zóně Ruska provokací a řekl, že rajon je uzavřen.

V Národním obranném a kontrolním středisku RF oznamují, že sledují torpédoborec USA USS Porter, který vplul 19. července do Černého moře. Podle náměstka ministra zahraničních věcí Gruška oslabuje aktivita NATO v Černém moři regionální bezpečnost. Ukrajina, Gruzie a NATO tvrdily, že aliance v regionu musí být kvůli omezování Ruska.

Převzato z Eadaily.com

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář