Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronakrize jako zlatý důl. Těchto deset boháčů na ní vydělalo

20. 12. 2020

Koronakrize jako zlatý důl. Těchto deset boháčů na ní vydělalo

Seznam Zprávy

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší muž planety Jeff Bezos.

20.12.2020

Zatímco pro mnohé znamená pandemie covidu-19 finanční nejistotu, naopak desítce světových miliardářů koronakrize pomohla navýšit hodnotu jejich majetku.

O více než 400 miliard dolarů (přes 8,5 bilionu korun) nabobtnal majetek desítky mužů, kteří patří mezi nejbohatší lidi světa, uvádí deník The Guardian. Pomoci tomu měla protipandemická opatření po celém světě. Desítka boháčů tak během devíti měsíců podle magazínu Forbes vydělala více peněz, než kolik Velká Británie investovala do boje proti covidu-19.

Podle zprávy vydané americkou organizací Americans for Tax Fairness (Američané za daňovou spravedlnost) vzrostla hodnota kolektivního majetku 651 amerických miliardářů o přibližně 1,1 bilionu dolarů (více než 23 bilionů korun). „Jejich zisky z pandemie jsou tak obrovské, že kdyby peníze investovali do pomoci v pandemii, nepřišli by ani o desetinu hodnoty svého majetku,“ cituje Guardian Franka Clementeho z Americans for Tax Fairness.

Například majetek nejbohatšího muže planety a zakladatele společnosti Amazon Jeffa Bezose se během pandemie zvýšil o 70 miliard dolarů na rekordních 185 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Jeho společnost Amazon zaznamenala rekordní zájem o doručovací služby i obrat na e-shopu, většímu zájmu se pak těšila i online streamovací služba a jeden z konkurentů Netflixu Amazon Prime.

Během koronavirové pandemie se dařilo i dalším členům nejbohatší desítky světa. Hodnotu svého majetku navýšil zakladatel společnosti Tesla Elon Musk, francouzský finančník a vlastník většiny koncernu LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) Bernard Arnault, zakladatel společnosti Google Larry Page nebo „otec Facebooku“ Mark Zuckerberg.

Například jmění Elona Muska, vlastníka 20 % akcií výrobce elektromobilů Tesly, vzrostlo na 153 miliard dolarů, ještě v březnu se přitom jeho hodnota odhadovala na přibližně 25 miliard dolarů. Díky tomu se Musk v žebříčku nejbohatších lidí světa posunul z lednové 35. pozice na druhou. Důvodem tak výrazného posunu v žebříčku nejbohatších jsou podle Guardianu domněnky investorů, že pandemie urychlí přechod od spalovacích motorů k elektromobilům.

Třetím nejbohatším mužem planety a nejmajetnějším Evropanem se stal podle Guardianu majitel konglomerátu luxusních značek Bernard Arnault, jehož majetek se během pandemie více než zdvojnásobil na celkových 148 miliard dolarů. O dvacet miliard si polepšil zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, který ale ve stejném období investoval několik miliard dolarů do vývoje vakcíny proti covidu-19 a do zdravotnictví. Výrazný nárůst hodnoty svého majetku zaznamenal i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg (o 80 procent na 100 miliard dolarů), investor Warren Buffett (o 26 procent na 85 miliard dolarů) nebo spoluzakladatel Googlu Larry Page (o polovinu na 76 miliard dolarů). Stejně dopadl i Pageův společník Sergey Brin s nárůstem na 74 miliard dolarů. Desítku pak doplňují spoluzakladatel Oraclu Larry Ellison s 50procentním nárůstem majetku na 88 miliard a vládce módních řetězců jako je Zara sdružených ve firmě Inditex Amancio Ortega, jehož jmění ohodnotil Forbes na 75 miliard dolarů, což značí 47procentní nárůst.

Na stále větší prohlubování nerovnosti upozorňuje také například organizace Oxfam. „Umožnit tak obrovský nárůst bohatství několika málo lidí, zatímco stovky milionů trpí, není nic jiného než zanedbání povinnosti,“ kritizuje světové vlády vedoucí kampaně za boj proti nerovnosti Oxfam Ana Arendarová. „Počet lidí v extrémní chudobě roste poprvé za posledních deset let a stovky milionů lidí čelí zadlužení i nedostatku financí na základní potřeby,“ upozorňuje Arendarová.

Zatímco tak pandemie tvrdě zasáhla většinu malých podnikatelů po celém světě a Spojené státy zažívají zřejmě největší ekonomickou krizi od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století, hodnota akcií společnosti Amazon za posledních devět měsíců vzrostla o 90 procent.

Pomoc lidem zasaženým pandemií už ohlásila Bezosova exmanželka Mackenzie Scottová. Bývalá žena nejbohatšího muže planety za čtyři měsíce rozdala charitativním organizacím na čtyři miliardy dolarů, od počátku pandemie už pak hodnota jejích darů přesáhla šest miliard. Scottová se po loňském rozvodu s Bezosem pyšní majetkem 50 miliard dolarů, zavázala se ale, že většinu svého majetku věnuje právě na dobročinné účely.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář