Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karel Habsburský není »von«

6. 11. 2019

Karel Habsburský není »von«

Vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karel Habsburský v Rakousku prohrál spor u ústavního soudu, který se týkal podoby jeho jména.

Soud nižší instance jej před časem odsoudil za porušení zákona o zrušení šlechty z roku 1919, protože na své internetové stránce uvedl jako své jméno Karl von Habsburg. Použil tedy šlechtickou předložku »von«. Podle ústavního soudu byl rozsudek v pořádku a Habsburkova práva nijak porušena nebyla, informovala agentura APA.

Vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karel Habsburský. FOTO - wikimedia commons

Rakousko zakázalo šlechtu krátce po 1. světové válce, spolu s tím zakázalo - na rozdíl třeba od Německa - i používání předložky von v přídomcích, která odpovídá českému »z«. Jméno Karla Habsburského tak v Rakousku zní oficiálně Karl Habsburg a nikoli Karl von Habsburg.

Na ústavní soud se potomek starého evropského rodu obrátil kvůli rozsudku vídeňského správního soudu, který jej před časem odsoudil za porušení zákona z roku 1919 a uložil mu pokutu 70 eur (téměř 1800 Kč). Verdikt vynesl poté, co na Habsburka přišlo anonymní udání kvůli tomu, že na internetu využívá doménu karlvonhabsburg.at.

Ústavní soud shledal rozhodnutí nižších soudů v souladu s rakouskou ústavou. Ztotožnil se i s rozhodnutím odvolacího soudu, který sice potvrdil odsouzení za porušení zákona, zrušil ale původní 70eurovou pokutu. V zákoně z roku 1919 je totiž stanovena pokuta až na »20 000 rakouských korun«. Podle ústavního soudu dnes již takovou pokutu nelze uložit.

Karel Habsbursko-Lotrinský se narodil v roce 1961 jako nejstarší syn Otty Habsburského a vnuk posledního rakouského císaře Karla I., který byl také českým a uherským králem.

(čtk)

halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář