Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kantar - Většina lidí nepovažuje kroky vlády proti krizi za dostatečné

11. 9. 2022

Kantar - Většina lidí nepovažuje kroky vlády proti krizi za dostatečné

dnes 14:41 • Aktualizováno 15:03

ČTK

 

Výrazná většina obyvatel považuje podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi z přelomu srpna a září dosavadní kroky státu na pomoc lidem v době energetické krize za nedostatečné.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Rozhodně s opatřeními vlády na zmírnění dopadů krize nesouhlasí 41 procent, spíše dalších 33 procent. Průzkum dnes zveřejnila ČT v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Zhruba 22 procent lidí si myslí, že stát dostatečně pomáhá obyvatelům vyrovnat se s energetickou krizí. S kroky vlády rozhodně souhlasí tři procenta, spíše 19 procent.

Za nedostatečná označili dosavadní reakci státu v ČT i bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok a ředitel centra IDEA Jan Švejnar.

Podle Rusnoka je však nutné přihlédnout k tomu, že se „věci dějí překotně“. Nyní chystá vláda kroky, které jsou razantní.

Vláda by podle vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce chtěla zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti a školy či nemocnice i garantovat ceny proudu pro veškerý průmysl.

Stanjura doporučí vládě garantovat ceny proudu v průmyslu, ačkoli to nese rizika. Mohlo by to být totiž podle něj vyhodnoceno jako nepovolená veřejná podpora.

Limitní cena elektřiny pro podniky, kde by bylo dobré cenu zastropovat, je podle něj 200 eur za megawatthodinu (MWh), tedy v přepočtu zhruba 5000 korun.

Agentura provedla průzkum od 15. srpna do 2. září. Zúčastnilo se 1200 respondentů.

Anketa

Souhlasíte s průzkumem agentury Kantar CZ, že nejsou kroky české vlády proti krizi dostatečné?

Ano

83,6 %

Ne

16,4 %

Celkem hlasovalo 3343 čtenářů.

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-fg-40408360#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz