Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to vaše chyba, ne pana prezidenta. Nenavrhujte někoho, koho nechce.“

30. 7. 2019

 

 

Končící Staněk poslal vzkaz ČSSD

Redakce Seznam

dnes 11:18

 

Prezident Miloš Zeman odvolal Antonína Staňka z funkce v pondělí.

Článek

 

Už jen necelé dva dny bude ve funkci ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD), jehož prezident Zeman skoro dva měsíce odmítal odvolat. V úterý se tak Staněk zúčastnil svého posledního jednání vlády a ještě před jejím zahájením svůj odchod z ministerstva okomentoval.

 

„Je to vyřešení komplikované situace, která nebyla jednoduchá pro nikoho, a myslím si, že zbytečně vystavovala pana prezidenta nesmyslným tlakům,“ uvedl Staněk.

 

Přestože Staněk s úderem středeční půlnoci už nebude ministrem, jeho nástupce zatím jasný není. Respektive ČSSD už několik týdnů chce, aby funkci převzal její místopředseda Michal Šmarda, toho ale Miloš Zeman jako vhodného kandidáta nevidí. A Staněk ve sporu stojí na prezidentově straně.

 

„Je to chyba těch, kteří navrhují někoho, koho pan prezident nechce, a bylo by dobré hledat cestu, jak s panem prezidentem najít souzvuk ve jmenování. To není chyba pana prezidenta,“ opřel se Staněk na dálku do své domovské strany ČSSD a jejího předsedy Jana Hamáčka.  

Ministerstvo kultury pravděpodobně nejméně do poloviny srpna nepovede plnohodnotný ministr. Zeman chce totiž rozhodnout o jmenování kandidáta ČSSD Šmardy až v polovině srpna. Podle premiéra Andreje Babiše to nebude znamenat problém, protože se období kryje s vládními prázdninami, které potrvají do zasedání 26. srpna.

 

Zeman v posledních týdnech kritizoval nedostatečné zkušenosti Šmardy s kulturou či nominace stranických funkcionářů na velvyslanecké a ministerské posty.

 

Do jmenování plnohodnotného ministra bude pravděpodobně pověřen řízením resortu jeden ze dvou náměstků člena vlády. Těmi jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Kdo má úřad vést, ale ministerstvo zatím analyzuje.

 

„V tuto chvíli analyzujeme jak služební zákon, tak další věci, protože ta situace není vůbec jednoduchá. Zákon řeší zastupování ministra v případě, že ministr existuje, je ale třeba na služební cestě nebo na dovolené. Nicméně neřeší situaci, kdy ministr vůbec není. Já bych nerad uvedl kohokoli do složité situace, kdy by měl cokoli podepisovat a neměl to právně úplně jasné,“ řekl Staněk.

 

Končící ministr Staněk poslal vzkaz vedení ČSSD. (Video: Seznam.cz)

 

Prezident Miloš Zeman odvolal Antonína Staňka z funkce v pondělí.

 
Článek

Už jen necelé dva dny bude ve funkci ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD), jehož prezident Zeman skoro dva měsíce odmítal odvolat. V úterý se tak Staněk zúčastnil svého posledního jednání vlády a ještě před jejím zahájením svůj odchod z ministerstva okomentoval.

„Je to vyřešení komplikované situace, která nebyla jednoduchá pro nikoho, a myslím si, že zbytečně vystavovala pana prezidenta nesmyslným tlakům,“ uvedl Staněk.

Přestože Staněk s úderem středeční půlnoci už nebude ministrem, jeho nástupce zatím jasný není. Respektive ČSSD už několik týdnů chce, aby funkci převzal její místopředseda Michal Šmarda, toho ale Miloš Zeman jako vhodného kandidáta nevidí. A Staněk ve sporu stojí na prezidentově straně.

„Je to chyba těch, kteří navrhují někoho, koho pan prezident nechce, a bylo by dobré hledat cestu, jak s panem prezidentem najít souzvuk ve jmenování. To není chyba pana prezidenta,“ opřel se Staněk na dálku do své domovské strany ČSSD a jejího předsedy Jana Hamáčka.

Ministerstvo kultury pravděpodobně nejméně do poloviny srpna nepovede plnohodnotný ministr. Zeman chce totiž rozhodnout o jmenování kandidáta ČSSD Šmardy až v polovině srpna. Podle premiéra Andreje Babiše to nebude znamenat problém, protože se období kryje s vládními prázdninami, které potrvají do zasedání 26. srpna.

Zeman v posledních týdnech kritizoval nedostatečné zkušenosti Šmardy s kulturou či nominace stranických funkcionářů na velvyslanecké a ministerské posty.

Do jmenování plnohodnotného ministra bude pravděpodobně pověřen řízením resortu jeden ze dvou náměstků člena vlády. Těmi jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Kdo má úřad vést, ale ministerstvo zatím analyzuje.

„V tuto chvíli analyzujeme jak služební zákon, tak další věci, protože ta situace není vůbec jednoduchá. Zákon řeší zastupování ministra v případě, že ministr existuje, je ale třeba na služební cestě nebo na dovolené. Nicméně neřeší situaci, kdy ministr vůbec není. Já bych nerad uvedl kohokoli do složité situace, kdy by měl cokoli podepisovat a neměl to právně úplně jasné,“ řekl Staněk.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář