Jdi na obsah Jdi na menu
 


Huawei, Putin a irácké zbraně hromadného ničení

12. 7. 2019

Michal Brand

 

Americký prezident Trump před nějakým časem označil Huawei za ohrožení národní bezpečnosti, za firmu údajně zneužívanou čínskou vládou ke špiclování cizích zemí a cizích občanů a vlád.

Považoval jsem to za tak jasně průhledné, že jsem k tomu vlastně ani nechtěl psát žádný komentář. Ale přečetl jsem si článek Benjamina Kurase „Co vlastně vyvádí ten rošťák Huawei?“ a ten mne motivuje k tomu, abych se ke kauze Huawei přeci jen vrátil.

http://www.novarepublika.cz/2019/06/co-vlastne-vyvadi-ten-rostak-huawei.html

Celá kauza měla a má celkem jednoduchý průběh.

Huawei, čínská firma, předstihl o několik koňských délek všechny západní technologické firmy, včetně amerických, ve vývoji a v kvalitě technologií 5G. Navíc za ceny, o kterých se americkým a jiným horším výrobcům může jedině tak zdát.

Spojené Státy následně nechaly svého vazala Kanadu zatknout dceru zakladatele firmy Huawei, finanční ředitelku firmy Huawei, na základě obvinění o špionáži prostřednictvím mobilů a technologií pro přenosy dat od firmy Huawei. Střízlivý člověk musí ihned vidět, že jde o bezprecedentní a protiprávní státní teror ze strany USA vůči čínské firmě. I kdyby totiž šlo o skutečnou špionáž (ke které - jako obvykle ke všem svým obviněním ostatních – USA nemohou předložit žádné, ale opravdu naprosto žádné důkazy), takže tedy i kdyby šlo o skutečnou špionáž, pak zatknout kvůli tomu finanční ředitelku firmy je jako zjistit, že (údajnými) pachateli útoků z 11. září byli Saudové a začít kvůli tomu připravovat útok na Irák.

Pozn.: Po útocích z 11. září původní zadání tehdejšího ministra obrany – hahahaha, „obrany“, :-D, LOL – tak tedy zadání ihned po útocích z 11. září od tehdejšího ministra „obrany“ USA znělo jakkoli do toho zaplést Irák a připravit okamžité zahájení války proti Iráku; jen mu to potom někteří rozmluvili; uvádí mj. ve svých pamětech tehdejší ministr financí USA, Paul H. O'Neill v knize The Price of Loyalty; na webu určitě půjde dohledat i nějaký komentář na toto téma např. od mnohaletého republikánského kongresmana Rona Paula.

Zatčení finanční ředitelky, dcery majitele a zakladatele Huawei nebylo od začátku nic jiného, než hrubý nátlak režimu USA na tuto firmu.

Možná Huawei nechtěl otevřít do svých zařízení a technologií zadní vrátka pro americké špiclovací služby, jako to ochotně činí americké i evropské firmy z oblasti technologií. A nejen technologií. Tak USA prostě svým obvyklým milým, laskavým přístupem zkusily Huawei přesvědčit. Štěstí, že finanční ředitelka Huawei je trochu velká holka, o jejíž situaci by se určitě velice důrazně zajímala i čínská vláda. Jinak by ji Američané možná trochu pomučili, samozřejmě demokraticky, humanitárně a lidskoprávně  waterboardingem, protože lidská práva leží USA na srdci ze všeho nejvíc. Zejména když jde o situaci lidských práv ve všech ostatních zemích. Zejména když tedy jde o situaci lidských práv v těch cizích zemích, které nepanáčkují poslušně u USA nohy.

Například lidská práva v Saudské Arábii nikoho z amerického režimu nezajímají. Dokonce lidská práva v Saudské Arábii nezajímají ani nikoho ze zcela nezávislých neziskových organizací. Dokonce lidská práva v Saudské Arábii nezajímají ani ty hodné, obětavé lidičky se srdcem na správném místě, kteří se živí jako aktivisté. Dokonce ani ženská práva v Saudské Arábii nezajímají žádné feministické bojovnice proti mužům a proti normálním, kultivovaným a spontánním vztahům mezi muži a ženami v civilizovaných zemích.

Ehm, pardon, to jsem se omylem přepsal. Chtěl jsem samozřejmě napsat, že ženská práva třeba v Saudské Arábii jistě jen náhodou nezajímají ani feministky, jinak neúnavně bojující proti děsivému útlaku žen ze strany bílých mužů, kteří si sprostě dovolí například podržet ženě dveře při vstupu do místnosti, brutálně ženy utlačují svými agresivními útoky ve stylu „dnes vám to opravdu sluší“ a přímo machisticky a sexisticky odmítají mlátit svoje ženy podle doporučení koránu a praktických muslimských příruček, které se jinak s úspěchem vydávají například v Británii, Francii nebo Německu. Ale tyranští bílí muži si tyto knihy nekupují, nečtou je a, vůči ženám zcela nenávistně, se bílí muži odmítají – až na drobné výjimky - těmito doporučeními řídit ve svém životě a odmítají pravidelně svoje ženy mlátit za sebemenší neposlušnost. Na rozdíl od hodných, milých a obohacujících muslimů, kteří se naopak – až na drobné výjimky – těmito doporučeními řídí velice ochotně a pečlivě, čímž dělají radost feministkám, které je také proto na nádražích vítají s cedulemi „Refugees, welcome!“ K tomu všemu navíc, jako by těch zločinů bílých mužů vůči ženám nebylo dost, bílí muži odmítají dopřát ženám a dívkám blaho kulturního obohacení ženskou obřízkou, která se jinak mezi hodnými, milými, tolerantními a feministkám sympatickými muslimy praktikuje i v Evropě po desítkách tisíc ročně.

Trochu jsem odbočil, ale je to zvláštní, že zcela nezávislé neziskové organizace a zcela vnitřně přesvědčené aktivisty zajímá nízká úroveň lidských práv vždy zásadně v těch zemích, na které ukáže režim USA. Ale jistě jde jen o náhodu. Jistě nejde o to, že neziskové organizace jsou jen skrytou nátlakovou složkou totalitní moci deep state USA. Kdepak. Něco takového by MirekDušínUSA nikdy neudělal. Kdepak. USA i do těch válek jsou vždycky zcela nevinně zataženy. Například incidentem v Glivicích. Sakra, pardon, chtěl jsem napsat incident v Tonkinském zálivu. Nebo jako třeba když ministru obrany USA Powellovi byly podstrčeny čtyři pastelkou nakreslené obrázky nakláďáků jako důkaz iráckých zbraní hromadného ničení. To mělo na svědomí zase pro změnu několik hodných (a jak jinak, když jde o americké tajné služby) ale trochu zmatených agentů CIA, jistě k tomuto ohavnému skutku zmanipulovaných ruskými reklamami na Facebooku. 

Ono tak trochu v tom celkovém obrázku dění platí, že vše souvisí se vším. Ale zpět se zaměřme na kauzu Huawei.

Následně USA ústy prezidenta Trumpa označily Huawei za bezpečnostní riziko a začaly vyvíjet tvrdý nátlak na všechny své vazaly, eufemisticky zvané „spojenci“, aby odmítly čínské technologie Huawei a koupily si raději horší, dražší americké technologie. Které navíc dozajista špiclují – pro deep state USA.

 

Nepochybuji o tom, že stejně jako všichni výrobci „smart“ věcí, tak i Huawei sbírá data o chování uživatele. Ale vzhledem k tomu, že se nejedná o firmu s krytím deep state USA, jsem přesvědčen, že mnohem méně než jiné firmy. Apple s iPhony byl už před mnoha lety nachytán s tím, že sbírá vše, každý ťuk písmene, který uživatel učiní, ukládá vše do skrytého místa v Hardware, které najde jen forenzní „audit“ od skutečného profesionála, a z tohoto místa pak data odesílá při připojení na internet. Určitě jen kvůli „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Televize Samsung, spřátelené Jižní Koreje, pro změnu nahrávají zvuky v místnosti, tedy například rozhovory lidí, kteří se na televizi dívají nebo ji mají jen zapnutou (možná to „smart“ TV dělá i ve stand by módu, podobně jako mobily umí odposlouchávat dokonce i vypnuté). Následně pak smart TV Samsung odesílají data. Jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup jihokorejské a americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Již před více než 10 lety se ukázalo, že americké automobily Ford (myslím, že to byl Ford, nechce se mi to teď hledat v archivu) mají nainstalován mikrofon v navigaci - která v té době neměla žádné ovládání hlasem! – a tento mikrofon lze aktivovat na dálku a odposlouchávat všechny zvuky uvnitř auta. Jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Před několika lety se ukázalo, že američtí výrobci hard disků mají nainstalován speciální software (ještě před boot, takže se nedá smazat ani odhalit anitvirem), který otevírá zadní dvířka přístupu k datům tomu, kdo ví, jak to funguje. Jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Když jsem si před mnoha lety nainstaloval opravdu drsnou Firewall, která v nejpřísnějším režimu se dotazovala i na to, zda se smí spustit aplikace Kalkulačka (samozřejmě má tento Firewall „učící režim“, takže co člověk chce, označí jako „povolené vždy“). A jaká náhodička – Microsoft Office. Při jakémkoli pokusu o uložení souboru na lokální disk, při nesíťové verzi Office a vypnutých jakýchkoli aktualizacích, tak tedy Microsoft Office při jakémkoli pokusu o uložení rozpracovaného souboru na lokální disk úplně nejdříve -ještě před započetím zápisu na lokální disk - začne navazovat spojení se vzdáleným serverem, kterému se snaží odeslat data, jak hlásí Firewall. IP adresa toho serveru nemá běžným způsobem identifikovatelného majitele (whois nefunguje, najde adresu ve svém registru ale majitel neznámý). Jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Když si dnes koupíte nový mobil, klidně i Huawei, tak vás čeká několik věcí před tím, než vůbec můžete začít telefonovat. Musíte se přihlásit na Google, abyste mohli rozhýbat Android. Musíte si na Google buď otevřít mailový účet, nebo použít existující. Pokud nastavujete mobil nezletilé osobě, musíte tam identifikovat sebe, svůj existující účet u Google, takže hned sdělíte Googlu rodinné vazby. Musíte tam pro Google uvést existující, platnou a ověřenou kreditní kartu, protože jinak byste „nemohli používat Google Play“ a zřejmě byste ani nedokončili instalaci a zprovoznění mobilu. Takže Google má vaše telefonní číslo, vaše jméno, vaši kreditku, kterou si ověřil, má váš e-mail. Pokud jde o mobil nezletilé osoby, má Google tyto údaje o rodiči plus údaje o samotné nezletilé osobě. Pak si chcete třeba aktivovat Youtube, Spotify, WhatsApp – a musíte na sebe naprášit takových údajů, že si připadáte hůř než v Bartolomějské. Vždyť to znáte. Tedy myslím dnešního Big Brother, že znáte.  Pokud tedy nejste sheeple, který si všechno ukládá na Google na Apple Cloud, nebo jiný Cloud, který pro všechny vaše údaje zcela zadarmo na svých serverech dělají tyto firmy jistě jen pro vaše krásné oči. Pokud totiž jste sheeple, pak si toho už ani nevšimnete, ani si to neuvědomíte, protože tenhle celý proces sepisování spisu na sebe sama pro Bartolomějskou už je zautomatizován. Měl jste starý mobil, vše jste už na sebe naprášil(a). Neměl(a) jste nejspíše zapnuté žádné nebo jen minimální ochrany soukromí, takže vše je pečlivě uloženo mimo váš mobil. Vaše SMS, vaše maily, vaše kontakty, frekvence komunikace s nimi, oblíbené aplikace, stav těchto aplikací, vše, co jste si kdy přehráli na youtube, vše co jste kdy vyhledávali na internetu atd atd atd. Takže při koupi nového mobilu se jen identifikujete a moderní StB z vaší složky v CloudBartolemějské okopíruje a nastaví vše po mobil nový. Ani vám nepřijde divné, že někde existuje digitální složka, která vás zná lépe než vaši nejbližší a pamatuje si i to, co vy sami jste už dávno zapomněli. Jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Pozn.: Nejen, že si digi CloudBartolomějská vše o vás pamatuje, možná – ale to je jistě jen konspirační teorie, kdopak by jí věřil při pověstné čestnosti a pravdomluvnosti politiků, vlád a tajných služeb zvlášť – možná že digitální CloudBartolomějská umí také něco do vašeho spisu přidat. Když bude potřeba. Když se to tak nějak hodí. V zájmu dobra. „V zájmu civilizace“, jak říkají kujóni ve filmu Císařův pekař – Pekařův císař. A ani nebudete mít jakoukoli možnost dokázat, že to bylo přidáno. Kafka, Proces na n-tou.

Když se přihlásíte na Facebook, nic moc nemusíte. Na začátku. To až po chvíli. Najednou musíte dodat fotku, Pak další. Pak musíte mít přátele a oblíbené stránky, protože pokud je nemáte, jste Facebooku podezřelý. A omezí vám funkčnost. Stejně jako pokud dodáte málo fotek ke snadnější identifikaci pomocí face recognition software na všech fotkách, které nějaký pitomec umístí na Facebook i s vaším obličejem. A také na snadnější identifikaci na CCTV kamerách, na letištích, na ulicích, z kamer lamp pouličního osvětlení, které také mají po novu kamery a mikrofony (například v San Francisco nebo Chicagu nebo jiném americkém pokrokovém městě, teď si nejsem jist; určitě jde nalézt na webu). Takže tedy Facebook má vaše fotky, umí vás automaticky poznat na všech společných fotkách, takže umí poznat, s kým se stýkáte. Ví , kde pracujete, s kým pracujete, umí odhadnout na jaké pozici, pokud je těch idiotů sdílejících společná fota dost, umí odhadnout kolik vyděláváte. Má vaše lajky, ví, co jste zač lépe než vás psycholog nebo vaše manželka / váš manžel. Má celou vaši historii, vše, co jste kdy napsali, co jste si kdy o čem mysleli (like, share atd – tím vším na sebe práskáte o sobě a svých názorech, zájmech, preferencích ba i skrytých „komnatách“ víc než byste ze sebe dostali třeba i po měsíci na StB nebo v Ljubljance.) Ale to vše o vás Facebook shromažďuje a vyhodnocuje jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Když si nainstalujete Google Chrome, nainstalovali jste si prohlížeč, který na vás nikdy nepřestane špiclovat. Zkuste si to. Navštivte pár tematicky zaměřených webů nebo třeba několik e-shopů. Odhlaste se z Google účtu i z Gmailu. Pak smažte v Chrome historii i cookies. Restartujte. A – voila – Google Chrome stejně ví, kde jste brouzdali, co jste hledali a nabízí vám cílenou reklamu. Buď tedy má uloženu vaši historii ve skryté, tajné části svojí aplikace, nebo vás stejně pozná podle identifikace počítače (umí přečíst ID čipu atd.) a vaši historii si natáhne ze serverů Google. Mj. to znamená, že se pak Chrome ohlásí na Google i když tam vůbec nejdete, jinak by nemohl mít k dispozici vaše údaje uložené u Google i když máte domovskou stránku prohlížeče jinou a na Google.com nejdete. Ale to je jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Pokud jste kdy byli na Facebooku, pak Facebook zřejmě umí načíst vaše e-mailové adresy z vašeho e-mail klienta. Jakmile při registraci na Facebooku zadáte svůj e-mail, začne vám postupně Facebook posílat jako doporučení možných přátel lidi, kterým jste z uvedené mailové adresy poslali zcela mimo Facebook email.  Možná umí načíst i emailové adresy, které máte uloženy v email klientovi. Nemám zcela vysledováno, zda posílá doporučení jako přátel jen ty, kterým posílám maily nebo i ty, kteří jsou jen v kontaktech na mém lokálním mail klientovi. Takže Facebook ví, komu posíláte maily, aniž byste měli email u Facebooku. Že by znal i obsah vašich mailů, když už umí načíst adresáta? Ale to by jistě čestný Facebook neudělal, kdepak. A i kdyby, tak jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Samozřejmě že Facebook doporučuje vám jako přátele i lidi, kteří jsou přáteli těch lidí, kterým jste poslali mail. A možná, že vám doporučuje jako přátele i ty lidi, kterým poslali email ti lidé, kterým jste vy poslali email. Úporná snaha Facebooku zmapovat veškeré vaše sociální kontakty je překonávána jen buranstvím a neobolševickým ubožáctvím cenzorů na Facebooku. Ale to vše jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Když jsem zmínil kamery CCTV, meditovat nad nebohou Velkou Británií, která by mohla být špiclována, kdyby si náhodou nenakoupila mizernou a předraženou americkou technologii na špiclování sebe samotné, tak si řekněme upřímně, že Británie je země s největší koncentrací CCTV kamer na světě. Proti ní jsou velká čínská města ráj anonymity. A to si nedělám o čínském režimu žádné iluze. Ale nedělám si je ani o režimu americkém nebo britském. V kombinaci s face recognition software, s databází fotek od Facebooku a jiných sociálních sítí a s všudypřítomnými mikrofony (a možná trvale běžícím odposlechem mikrofonů všech mobilů; proč ne, úložiště dat jsou dnes za hubičku – zejména pro jisté účely, jako třeba skladování vaší složky v „Cloudu“ nebo gigabajty zdarma pro trvalé uložení všech vašich mailů, samé výhodné nabídky, no nekupte to), tedy v kombinaci všech těchto prvků špiclování pak tajná policie Velké Británie (a jejího páníčka za oceánem, bezpochyby) ví o každém jednotlivém člověku kdy kde byl, s kým o čem mluvili, jak dlouho, kam šli. K tomu software na přepis do textu, software na rozpoznávání klíčových slov, software na analýzu textů – a mají k dispozici další kompletní obraz o vašem ne-virtuálním životě. Mají vaše real life kontakty, jejich intenzitu, přesnou strukturu a charakter. Mají podrobný přehled o vašich názorech, politických preferencích, zájmech, koníčcích, denním rozvrhu. Mají podrobnější psychologický portrét vaší duše, než kdy bude mít váš psycholog. Automaticky, on line, v reálném čase, 24/7. Vědí, dokonce i jakou máte náladu v danou chvíli. Jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Když jsem zmínil Facebook. Nedávno jsme o těchto věcech mluvili s jedním mým známým. A on přidal svoji – až děsivou – historku. Seděl na jednání s člověkem, se kterým se viděli poprvé v životě. Vyměnili si tištěné vizitky, probrali obchodní věci. A o hodinu později mu přišel od Facebooku tento člověk doporučený do přátel. Neumím posoudit, vyprávím, jak mi podáno. Ale pokud ano, pak to znamená, že Facebook umí sledovat váš mobil – možná ve spolupráci s mobilními operátory nebo provozovateli sítě – a umí poznat, s kým jste se sešli (dva mobily blízko sebe, odchází společně, to není tak těžké vyhodnotit automaticky, zejména když není problém poslat deset tipů a mezi nimi třeba jen jeden, který s vámi opravdu seděl u stolu, ostatní seděli ve stejné kavárně, u jiného stolu, s někým jiným.) Ale i to Facebook dělá jistě jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Platíte všude kreditkou? To znamená, že někde existuje ještě další dílek puzzle do skládačky o kompletním profízlování celého vašeho života. Opět někde je další díl skládačky, co děláte, kdy kam chodíte, jak často chodíte do kina, jak často do hospody, jak často na nákup, co nakupujete, jak často, v jakých obchodech, jaký jste tedy typ člověka, jaké jsou vaše koníčky, zájmy, s velkou pravděpodobností jaké jsou vaše názory i politické preference (podle spotřebitelského chování lze modelovat i další věci, to je to, čemu se říká využití metadat). Někdo ví lépe než vy, za co jste utratili každou jednu korunu. Kdy, kde, v kolik, v jakém obchodě, pravděpodobně za co (modely chování dle metadat) atd atd atd. Ale prosazování platby kartou a úporné tlaky na naprosté odstranění hotovosti jistě nejsou pro absolutní kontrolu vašich životů a pro absolutní dohled nad vašimi životy. Jistě to je jen pro „zkvalitnění našich služeb“, kdepak, že by k těmto údajům měly přístup americké tajné špiclovací služby. Zato Rošťák Huawei. A co teprve Putin!

Vždyť to jen pro naše dobro maže Facebook jakýkoli příspěvek, který kritizuje islám, nelegální migraci, kriminalitu nelegálních migrantů, muslimský terorismus, islamizaci Evropy a podobá multikulti „cool“ témata. Jistě jen pro naše dobro naproti tomu nechává Facebook naprosto v klidu fungovat stránky hodných muslimských tolerantních imámů, kteří veřejně vyzývají k naplnění koránu a k vyvraždění všech Židů a ke zotročení a/nebo vyvraždění všech nemuslimů („nevěřících“, protože pověstně tolerantní islám přeci uznává jedinou víru, tu svoji). Jistě jen pro dobro nás všech nechává Facebook vesele fungovat stránky typu „nábor džihádistů pro Islámský stát“. Název jsem si vymyslel, ale jen si vzpomeňte, co každou chvíli lze číst – „k členství v Islámském státu (nebo AlKajdě) byl získán na islamistických stránkách na Facebooku“. Jak to, že stránky islámských teroristů na Facebooku vesele fungují a jejich zakladatel není doživotně banován na FB? Zato když si švédská důchodkyně postěžuje, že se jí nelíbí, že nelegální migranti kálí na ulici, tak je smazána, banována a naprášena švédské polici, která ji pošle k soudu, který jí dá pokutu 2 000 Euro. Mimochodem, jak to, že fungují weby islámských teroristů? Tu webovou adresu musel někdo zaregistrovat. Musel za ni zaplatit platnou kreditkou. Ta musela mít platného majitele u platné banky. Pokud ne, má být daná banka, která fake kreditku vydala islámským teroristům odříznuta od platebního systému, včetně přijímání karet. Pokud to je někdo existující s nutně platnou kreditkou, musel být zatčen. Nebo ne? Kolikrát jste četli „web islámských teroristů“? Mnohokrát. A kolikrát jste četli „zakladatel webu islámských teroristů byl na žádost USA zatčen v Saudské Arábii (nebo jinde)“? Ani jednou. Já tedy ani jednou. Jak to? Ach ten celkový obraz...

 

Argument, který jistě bojovníkům proti čínské technologii přijde zásadní je, že špiclování ze strany USA je ok, protože to je náš spojenec. Zato špiclování ze strany čínské firmy je fuj, protože Čína není náš spojenec. Nevím, zda je už oficiálně Čína i nepřítel, když USA nyní vyhrožují válkou a sankcemi úplně všem. A to včetně svých evropských vazalů, kterým USA vyhrožují sekundárními sankcemi pokud nebudou (i nadále) porušovat smlouvu s Iránem, od které jednostranně USA nedávno odstoupily. I když tuto smlouvu USA – stejně jako jejich evropští pudlíci – ani nezačaly dodržovat.

Ale ani špiclování ze strany „spojence“ nejsou OK. Protože zájmy spojence nejsou a nikdy nemohou být TOTOŽNÉ se zájmy vlastními. Například – je nedodržování smlouvy s Iránem v zájmu evropských zemí? USA to požadují, Je to ale v souladu se zájmy Evropy? Je v zájmu Evropy nakupovat předražený americký plyn namísto levného ruského plynu, pro který navíc je existující infrastruktura (od dodávek až po zpracování)? V zájmu USA ano. Ale v zájmu Evropy? Odpověď na tyto otázky je samozřejmě věc diskuse. Ale už to samo o sobě, samotný prostý fakt možné (ba přímo nutné) diskuse dokazuje, že zájmy evropských zemí a USA nejsou totožné. A proto špiclování Evropy ze strany USA je stejně fuj, jako ze špiclování ze strany kohokoli jiného. Je nástrojem manipulace politiky, je nástrojem vydírání, je nástrojem prosazování CIZÍCH ZÁJMŮ A TO I NA ÚKOR VLASTNÍCH ZÁJMŮ EVROPSKÝCH A ZEMÍ A JEJÍCH OBČANŮ. Jakmile není totožnost zájmů, je mezi nimi odchylka. Jakmile je mezi zájmy odchylka, vstupuje do hry prosazování jedněch zájmů na vrub zájmů druhých. Třeba zájmů USA na účet skutečných zájmů evropských zemí.

Argument v článku Benjamina Kurase o tom, že již dnes čínská vláda používá sociální skóring, který využívá (zneužívá) k eliminaci řady lidí i ze zcela běžného života, to je argument, který naprosto nesouvisí s kauzou Huawei. K tomu se vyžívá mapování Facebooku (tedy dat aplikace americké firmy a ne Huawei), totéž Twitter, Instagram, Google, software, který se i u nás bezpochyby využívá k monitorování veškerých internetových aktivit všech uživatelů plošně a ke shromažďování těchto dat (vzpomínáte si na diskuse, jak dlouho mají povinně archivovat providers archivovat údaje o telefonátech a internetových aktivitách – někde to existuje neomezeně dlouho, na to vemte jed), prostě to vše nemá s Huawei společného nic víc, než to má společného třeba s Chile nebo sklárnou. Huawei dodává technologii, která ale primárně nedělá žádný sociální skóring. Stejně tak to primárně, samy od sebe nedějí počítače, které ta data zpracovávají. Chile je významný producent mědi, měď je dobrý elektrovodič, bez přenosů elektřiny by nemohlo probíhat elektronické fízlování na čínské občany ze strany čínské vlády (i jiných vlád), stejně jako by bez přenosů elektřiny nemohlo existovat elektronické fízlování amerických občanů americkou vládou, občanů německých německou vládou (a spoustou jiných vlád, zejména samozřejmě špičce v oblasti fízlování a špiclování, tedy USA) atd atd atd. Takže za to vše vlastně může Chile! Těží měď. Bez mědi by byly složité přenosy elektřiny. Takže by nemohlo existovat elektronické špiclování. Viník nalezen! Chile! Nebo sklárny! (Optické kabely pro přenos dat). Huawei jsou dráty, špicl je jinde.

Samozřejmě Chile nemůže za čínský sociální skóring (který nás brzy také čeká . A v naší domácí verzi, nebo spíše verzi Made in USA). Za shromažďování dat nemůže ani Chile, ani sklárna, ani Huawei. Huawei je dodavatel „drátů“ a ne ten, kdo shromažďuje a kompletuje data o tom, co který čínský občan píše na sociální síti, co hledá na gůglu nebo jahů, atd. Nebo si snad někdo myslí, že daňové a jiné podnikatelské podvody, což je jen jedna z částí – a zcela marginální, mimochodem - panem Kurasem zmíněného plánu  „Pekingský akční plán další optimalizace podnikatelského prostředí 2018-2020“, že tedy daňové podvody čínská vláda odhaluje tak, že čip v Huawei mobilech je vyroben tak, aby zaznamenal sdělení „podvedu stát na daních“ a automaticky to odesílal čínskému berňáku??? Možná do mobilu někdo nainstaloval zadní vrátka – přes Android, Made by Google (Made in USA). Spíše ale někde sedí veliký počítač, který analyzuje finanční transakce, daňová přiznání, majetky na základě předchozího vytipovaných čínských občanů, skóring v databázi dlužníků, bankovní rating klienta atd atd atd. Přeci nespolehlivého plátce daní nenajdou podle toho, co říká do mobilu. Stručně - „Pekingský akční plán další optimalizace podnikatelského prostředí 2018-2020“ je druhá věc, která nemá nic společného ani s Huawei, ani s údajným špiclováním pro čínskou vládu za pomocí technologií Huawei. Vlastně celý pekingský plán souvisí především se snahou tohoto města zatraktivnit a zlepšit podnikatelské prostředí.tady si ho můžete přečíst -http://www.ebeijing.gov.cn/Elementals/Bulletin/t1568525.htm  Já si ho přečetl a pro mne je to taková obvyklá strategie na přilákání a zatraktivnění investic, zlepšení podnikatelského prostředí a všechny ty další obvyklé věci, o které se snaží jak municipality tak regiony nebo státy – a to i u nás nebo kdekoli jinde v celém západním světě. Musím říci, že vlastně vůbec netuším, jak se plán týkající se podnikatelského prostředí mohl panu Kurasovi zamotat do obviňování Huawei ze špionáže.

Pro ty z vás, kterým se plán číst nechce, jako ukázka jeden malý odstaveček, náhodně vybraný z textu „strašlivého“ pekingského „špionážního BigBrother-Stasi“ plánu:

Neustále zlepšovat usnadnění obchodu. (1) Formulovat a provádět tříletý akční plán pro Peking na podporu iniciativy „Belt and Road“, plně hrát úlohu „čtyř platforem“ (tj. devizový trh, výměn mezi lidmi a kulturních výměn, technologické podpory a spolupráce) a podporovat kvalifikované a kompetentní podniky, aby aktivně a stabilně prováděly zahraniční investiční aktivity.

Konec citace. Prostě obvyklé pindy úředníků o zlepšování prostředí pro byznys.

Když jsme mluvili o aplikacích na mobilech apod. Podle nejnovější analýzy je minimálně 1 000 identifikovaných aplikací na Android telefony (Android = Google, nikoli Huawei, abychom uvedli všechna relevantní fakta), které shromažďují a odesílají data o uživateli, i když to uživatel výslovně zakáže v nastavení soukromí (https://www.cnet.com/news/more-than-1000-android-apps-harvest-your-data-even-after-you-deny-permissions/ ). Google to nebude nijak řešit. Počká na příští update Androidu (aby to lépe schoval? Ale to jistě ne, fuj, to byla ošklivá konspirační teorie). Jen malá poznámka – software například na uchování soukromí Google vyřadí z povolených aplikací a z aplikací na Google Play zcela snadno jedním klikem. Zato aplikace, které otevřeně a prokázaně porušují hrubým způsobem ta nejzákladnější pravidla samotného Google a fízlují na uživatele i přes uživatelův výslovný zákaz, tak takové aplikace Google nechá v provozu. Asi k tomu Google zmanipuloval rošťák Huawei. Nebo Putin! Přes reklamy na Facebooku.

 

Benajmin Kuras ve svém článku píše: „Nechávat Huawei podílet se na řízení britské mobilní sítě 5G je jako pozvat si domů kleptomana. Říká americký velvyslanec v Londýně.“

Jistě. Nechávat Huawei podílet se na řízení britské mobilní sítě je jako mít doma bandu sériových psychopatických vrahů a pozvat si domů kapsáře. V dané situaci je to totiž už dávno o h...u.

A nadávat na Huawei a jeho pravděpodobné - leč ve srovnání s jinými, západními firmami omezené – shromažďování dat o uživatelích mi připadá, jako sedět v podpalubí potápějícího se Titaniku, pozorovat, jak stoupá voda v kajutě a nadávat spolucestujícímu, který se při čůrání netrefil do pisoáru.

 

O co tedy v kauze Huawei a amerických nepodložených obvinění jde? Čínské firmy už přestávají být pouhými výrobci a stávají se špičkou ve vývoji.

Výroba se přesunula ze Západu do Číny a podhoubí pro technologický vývoj a rozvoj s tím.

USA a jejich „high tech“ firmy zaostávají za čínskými výrobci, jak ukazuje právě Huawei.

USA se s tím jednak neumí vyrovnat a jednak na to neumí odpovědět jinak, než silou, vyhrožováním, zastrašováním, válkou. Zatím jen obchodní, zatím jen sankční. Je to znak toho, že už svoje technologické zaostání nemohou nebo nechtějí omezit nebo ukončit jinak než násilím na úspěšnějších?

Je smutné, že když se člověk podívá na historii posledních 20+ let, tak USA už dokážou „přesvědčit“ už ne vlastním příkladem, ale jen hrubou, brutální a anti-humánní vojenskou silou. Z příkladu a pozitivního vzoru se stal sériový pachatel zločinů proti míru a zločinů proti lidskosti.

Asi za to může Huawei.

A samozřejmě Putin.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář