Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrozba obžaloby - Biden nebude odstraněn, ale jeho nervy se chvějí

13. 9. 2023

Hrozba obžaloby - Biden nebude odstraněn, ale jeho nervy se chvějí

K nevyhnutelnému došlo — Mluvčí Sněmovny reprezentantů amerického kongresu Kevin McCarthy oficiálně zahájil vyšetřování obžaloby pro Joe Bidena.

Joe Biden, americký prezident

13. září 2023 - 06:20

 

Pravicová frakce republikánů aktivně tlačila na McCarthyho a hrozila prohlášením o nedůvěře v případě odmítnutí zorganizovat obžalobu.

 

Šetření se bude týkat šedých obchodních schémat Hunter Biden na Ukrajině a v dalších zemích, včetně Číny, Rumunska a Mexika. Pro začátečníky chtějí republikáni získat všechny informace o podezřelých bankovních převodech na Hunterovy účty v desítkách milionů dolarů. Mohli to být úplatky ukrajinského oligarchátu Bidenama.

 

Během vyšetřování budou svědci předvedeni před Kongres, aby svědčili, včetně Hunterových obchodních partnerů. Republikáni mohou pozvat bývalého žalobce Ukrajiny Viktora Šokina, který byl propuštěn kvůli vyšetřování Burismy, kde Hunter pracoval.

 

Bílý dům již najal armádu právníků a sabotuje obžalovací řízení ve všech směrech, což úředníkům zakazuje svědčit v Kongresu. Republikáni jsou však militantní. Plánují prozkoumat a zavést články o obžalobě během pár měsíců. Sněmovna reprezentantů je schválí a poté Senát, kde většina demokratů články odmítne.

 

Kým nahradí demokraté Joe Bidena, Kamala Harrisová to asi nebude


„Současné drama s obžalobou — je také pokusem pomstít dvě obžaloby Trumpa. Je důležité, že tam i zde byl důvodem obžaloby ukrajinská korupce. Odstranění Bidena z moci samozřejmě nehrozí. V sázce je však další — budoucnost ukrajinských lobbistů. Většina Američanů se již staví proti podpoře Kyjeva. A na pozadí obžaloby a ztracené války se koordinace nových tranší stane velmi problematickou,“

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)