Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanba, jak mohou být v EU. Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

23. 7. 2022

 

Hanba, jak mohou být v EU. Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

 

22.7.2022 18:56 – Moskva/Budapešť/Brusel

Daniel Drake, Ivan Vilček, Novinky

 

Cesta maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa do Moskvy, kde pro svou zemi zařizoval větší dodávky plynu, se nesetkala s pochopením u části unijních politiků. Mluví o hanbě či podkopávání jednoty EU vůči Rusku, jež už pět měsíců útočí na sousední Ukrajinu. ... (výňatek z textu).

 

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/hanba-jak-mohou-byt-v-eu-madarsky-ministr-vedle-rozzareneho-lavrova-pobouril-40403748#utm_content=ribbonnews&utm_term=Ma%C4%8Farsk%C3%BD%20ministr%20zahrani%C4%8D%C3%AD%20s%20Lavrovem%20o%20plynu&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

Ti, kteří snahu Maďarska o zajištění dostatku plynu pro lidi dnes odsuzují, mohou mít v určitém případě i pravdu. Kdy? Pokud někteří politici států EU, jež Maďarsko za tento krok silně kritizují, budou schopni pro své občany, ekonomiku zajistit z jiných zdrojů  potřebné množství plynu a  za jednotku plynu zaplatí  stejnou nebo alespoň přibližně stejnou částku jako Maďaři.

 

Pokud se jim toto nepodaří a naopak získají méně plynu, než potřebují a za cenu násobně vyšší  než Maďarsko, pak bude nutné si položit otázku, zda tito politici své státy, své občany nepoškodili. Otázkou bude, zda za takový důsledek svého jednání budou odpovědní pouze politicky?

 

Sankce, které EU ukládá Rusku, v takovém případě mohou více ublížit EU než samotnému Rusku. Takové jednání je v racionálně uvažující společnosti nežádoucí. Někteří politici jej již v současnosti označují za výstřel do vlastní nohy.

 

Připusťme, že i toto hodnocení je předčasné. Víme však, že ne mnozí, kteří křičí ukřižuj, mají pravdu. Počkejme si tedy, až čas nám ukáže pravdu.

 

Dr. O. Tuleškov