Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gorbačov - sjednotitel Německa

14. 8. 2019

„V prosinci 1989 řekl Mitterand v Kyjevě: „Oba německé státy musí respektovat rovnováhu v Evropě. V budoucnosti by se jim nemělo dovolit dělat samostatnou a společnou politiku.“

 

Mitterand vedl rozhovory s Garbačevem a M. Tchatcherovou. Tvrdil, že pouze jednotná politika Londýna, Paříže a Moskvy může vznik Čtvrté říše „udusit“ v době klíčení.

 

Vše dopadlo jinak. Německo se spojilo a dokonce přežilo své úhlavní vojenské nepřátele – Rusko a Francii. Teď může Německo v klidu přihlížet, jak se sousedé stávají slabšími a slabšími. Sovětské impérium zaniklo. Následovat bude i zánik Francie jako velmoci.

 

Michail Gorbačov, ten uspěchaný reformátor („Kdo přijde pozdě, toho potrestá život“.) i F. Mitterand, „kníže pomalosti“ („Času se musí nechat čas“.), byli politickým zemětřesením ve střední Evropě stejně otřeseni. Centrální systémy se roztříštily a Německo rozpoznalo svou šanci vklínit se do „vakua moci“. Jeho politika ze začátku roku 1992 – uznání Chorvatska a Slovinska – ukázala jasně, kdo vstal z popele a stal se vedoucím hráčem na poli Evropy.

 

Železné lady se přes všechno úsilí nepodařilo přesvědčit Gorbačova, že jeho proněmecké názory a jednání podkopou jeho autoritu v Rusku. Stejně bezvýznamné bylo její jednání s Mitterandem, který německou realitu vzal postupně na vědomí. Nepodařilo se ho přesvědčit, že má francouzsko – německou osu „vyhodit do vzduchu“ a tím zachránit Evropu. Lady Thatcherová již tehdy jasně viděla, že ve spojené Evropě se vliv sjednoceného Německa pouze zvýší, nikoli omezí. Lady Thatcherová prohlásila: „Německo je jednoduše řečeno moc velké a mocné, aby na evropské hrací ploše bylo pouze jedním z hráčů. Jenom úzká spolupráce mezi Francii a Velkou Británii může vytvořit rovnováhu k síle Němců“.

 

Mitterand bohužel nepochopil. Lady Thatcherová začala proto jednat sama, aby vyšlo na jevo, co Francouze a Němce dělí. V létě 1990 se k ní připojil ministr obchodu Velké Británie Nicholas Ridley. Ten poskytl rozhovor časopisu „Spectator“, který je velmi čten zejména konzervativní inteligencí. Ridley doslova řekl: „Němci přebírají Evropu a Francouzi jsou jejich pokojoví psíčkové. Evropská unie je gaunerským tahem Němců a Francouzi jsou tak hloupí, že to nepoznali. A teď jsou pudlíky Němců. To jsme se naší svrchovanosti mohli hned zříci ve prospěch Adolfa Hitlera.“ (Výňatky z knihy „Německo a příští válka“, autor Wolfgang Michal, Berlín 1995)

 

Nedávno v německém Spolkovém sněmu zazněla slova o tom, že by Německo za opětné sjednocení mělo být vděčné Rusku, bez něj by ke sjednocení nedošlo. Vděčnost Německa by měla skutečně náležet Gorbačovovi, který tehdy byl generálním tajemníkem KSSS. Ten otázku sjednocení Německa předjednával dokonce i F. Straussem a dalšími. Nakonec prosadil svou vůli, bez ohledu na to, že proti sjednocení Německa byla silně Francie i Anglie. M. Thatcherová i Mitterand byli ve svém odporu ke sjednocení vytrvalí. Přesto neuspěli. Německo se sjednotilo. A tak se stal Gorbačovo čestným Němcem roku.

Sjednocené Německo brzy poté začalo rozvíjet svou novou imperiální politiku. Výrazně se jeho vliv projevil již při zkoumání otázky, zda Jugoslávie má být dále zachovaná jako federativní stát, pro byly jak Spojené státy, tak zpočátku i sjednocující se Evropa, nebo má dojít k její destrukci. Za rozdělení Jugoslávie se postavili Němci, samozřejmě H.-D. Genscher, tehdejší ministr zahraničních věcí, hrál v tomto smutném aktu významnou roli. Němcům se podařilo původní pozitivní stanovisko k Jugoslávii zvrátit. Na svět se postupně prodrala řada malých států, z nichž některé navázaly blízké vztahy se SRN. Srbsko Němci pomohli srazit na kolena, jak o tom mluvil K. Kinkel, tehdejší šéf BND. Plnili tak své historické poslání. Srbové to přece byli, co Němcům, v první světové válce především Rakušanům, a následně i v druhé, působili značné potíže. Hodně německých vojáků zde padlo. Na rozdíl od Chorvatska, spojence Němců již ve druhé světové válce, které právě za tuto věrnost mělo být odměněno. Kolik vojenského materiálu Němci poslali Chorvatům, aby se mohli vypořádat s chorvatskými Srby? Byla to velká a účinná pomoc.  Jejím důsledkem bylo vyhnaní Srbů z jejich  domovů. Ve své historické vlasti zůstali jen mrtví Srbové.

Postupem času bylo stále jasnější, že EU se stává stále více němečtější místo toho, aby Německo se poevropšťovalo. A NATO, bez ohledu na nějaké ústní sliby, se tlačí stále více k ruským hranicím. Dnes v jejich blízkosti západní vojenské jednotky konají

přehlídky či manévrují. Co nás čeká zítra? Ozbrojený mír s jadernými hlavicemi raket v pohotovosti nebo v důsledku „chyby lidského faktoru“ konflikt?  A jaký to bude konflikt, jaké důsledky pro lidstvo bude mít? Přežije lidstvo a našem modrá planeta Země?

J. Skalský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář